Folx 3 – pomôcka na sťahovanie súborov z webu pre Mac

Pokiaľ Vám nestačí samostatná funkcia Safari s downloadom súborov do počítača, obzeráte sa po nejakom rozšírení. Buď to natívne rozšírenie prehliadača alebo nadstavba inštalovaná v počítači. Požadovanými funkciami sú napríklad definovanie obsadeného pásma, možnosť plánovania sťahovania či rozdeľovanie súborov do zložiek podľa ich typu. Pre majiteľov počítačov Mac s OS X je tu jedno z riešení.

Folx-1

Folx 3 je zástupcom samostatnej aplikácie, ktorá sa okrem iného dokáže naviazať na prehliadač a preberať kliknuté odkazy k sebe a potom ich dokáže sťahovať sama.

folx-main

Hlavná obrazovka programu pripomína bežné sťahovátka. Kolónka na rýchle vloženie odkazu zo schránky, zoznam vložených odkazov a dnes všadeprítomné značky. Samozrejme triedenie podľa stavu sťahovania.

folx-pridat-link

Pridanie odkazu vyvolá takýto dialóg, kde si môžete súbor označkovať, prípadne použiť schopnosť Folx rozdeliť sťahovanie na dva „prúdy“, čo občas prináša zrýchlenie. Naplánovanie stiahnutia, premenovanie súboru na iný názov ak je nutné.

Pre každý sťahovaný súbor je ešte možné doplniť konto a heslo – ak to server odkiaľ sťahujete požaduje.

folx-triedenie

Nesmiem samozrejme zabudnúť na jednu zaujímavú funkciu: možnosti triedenia súborov do zložiek. Vytvorte si filtre s podmienkami a až tu vám dôjde prečo sa súbory značkujú. Stačí link označkovať a obratom sa aktivuje príslušný filter na triedenie. V ňom už len označite cieľovú zložku a konečne nemusíte zložite triediť po stiahnutí tieto súbory.

Všimnite si možnosť priameho vloženia súboru do iTunes, čo by ste uvítali pri multimédiách.

Ako hodnotím Folx… pokiaľ denne sťahujete z prehliadača desiatky súborov, musíte už uvažovať o vylepšení. Nanešťastie niektoré downloady nevie Folx odchytiť, typickým príkladom je známy web s titulkami, ktorý sa všemožne snaži poriadne sťažiť direct sťahovanie súborov. To už zrejme Folx nedokáže odchytiť.

Výrazne oceňujem práve schopnosť triediť do vopred určených zložiek. Chýba mi však možnosť pre jednotlivé domény prevyplniť kontá a heslá aby si ich Folx nemusel pýtať pri každom sťahovaní.

Folx 3

dostanete na webe www.mac-downloader.com

Program mi bol s láskavosťou autora poskytnutý k dlhodobému používaniu aj s účelom vzniku tohto článku.

Môže sa Vám ešte páčiť...