Krátko o malom počítači Intel NUC

Keďže mám práve Mini PC NUC od Intelu, skúsim najskôr rýchlo pár postrehov, s ktorými nemôžem vydržať čakať.

intel-nuc-mini-pc

Intel túto krabičku promuje najmä ako multimediálnu stanicu na pripojenie k televízoru. Je vybavená Windows 8 Pro a preto Vám rýchlo prezradím, že v absolútnej pohode splní aj úlohu domáceho (ale aj firemného) stolného počítača. Jediným výstupom je HDMI s čím musíte počítať – vyššie rozlíšenie ako FullHD bude možno problém a tomu musíte prispôsobiť vhodný počítačový monitor.

Avšak ako multimediálna stanica prekvapuje. Po vypnutí ventilátorov som sa zameral na vyskúšanie zahrievania – po bežnom filme teplota na procesore niečo nad 70 stupňov. Vyhovuje.

Štart počítača je okolo 22 sekúnd (úplné vypnutie). Zo spánku sa prebúdza po štyroch sekundách. Niekde som sa dočítal o možnosti rýchleho bootovania, tú som ešte neskúšal ale dnes to musím vypátrať.

Najväčšie prekvapenie je však svižnosť XMBC. Konečne som tento software videl makať presne tak, ako si predstavujem. Rýchly štart, svižný pohyb v menu, rýchle zaindexovanie – dokonca sieťových zložiek. Zjavne pomáha SSD od Intelu.

Za maličký problém považujem už iba používanie diaľkového – možno v XMBC to nejako utlápem, no so samotným OS to bude určite problém. Takže úlohou prekryť Windows týmto softwarom a na iné úlohy používať vzdialenú plochu.

Intel NUC má vlastne v krabici montážny plech pre televízory na ich zadú stenu (miesto VESA držiaku).

Tým pádom je toto solídny až nebezpečný konkurent špecializovaných Networked Media Tank. Predčí alebo vyrovnáva sa štartom, po doinštalovaní na XMBC prekonáva rozhraním.

Som prekvapený, milo prekvapený. S cenou do 350 eúr veľmi pekné. Naozaj pekné.

Môže sa Vám ešte páčiť...