Konečne cítim myšacinu: Logitech MX MASTER

Ako som už avízoval, Logitech vymyslel nového majstra. Top myšku pre bežného smrteľníka, ktorý nechce končiť s karpálnym tunelom spôsobeným hlúpymi päťeurovými myškami.

Moja éra s Logitechom bola dlhá a nepretržitá. Až do smrti mojej myšky a kúpe Magic Mouse. Neveril som, že mi bude vyhovovať. Stalo sa. Prestalo mi vadiť, že nemá koliesko. Že má len… vlastne neviem kolko tlačítko, to sa nedá definovať. Ale nie sú hmatateľné.

Mal som vtedy myšky s väčším počtom tlačítok, nielen klasická trojzostava (tri tlačítka, neskor dve plus mačkateľné tlačítko). Potom som sa dal na mysku akoze s dvomi kolieskami. Síce to na palec bol nakoniec menší podvod (len sa prechyľovalo dopredu a dozadu) ale samotné koliesko myšky bol nevídaný zázrak.

Zotrvačník robil z rolovania stránok zážitok a návyk bol rýchly. Bezbolestný.

Apple im to defakto ukradol a prerobil na Magic Mouse. Zrušil koliesko ale ten ťah prstom na rýchle prerolovanie zostal.

To sa mi páčilo. Myška umrela na ľavé tlačítko a už som nemal motiváciu kupovať novú lebo mi začal viac vadiť ten USB neviemčo. Prijímač. Nechcel som ho. Zaroveň akosi zdochla aj klávesnica, takže som to kompletne uzavrel.

Nejakých pár rokov som Logitech ako dodávateľa myší a klávesníc ani moc nevnímal. A ten sa zmenil.

Pochopili, že v Apple svete sa klávesnice a myši pripájajú cez Bluetooth. Aj keď to neberú ako automatiku na všetky modely ale prísť s top modelom MX MASTER bolo dobré.

MX MASTER totiž má možnosť používať USB unified receiver ale aj Bluetooth. A pridávajú opäť vychytávku pre viacej zariadení. Tri kanály. Môžete si vybrať ktorý na čo. Takže kľudne môžete mať v PC receiver, v Macu bluetooth a táto myška nezaprotestuje. Prepnete si ju a frčíte.

Skrátim dlhé čítanie: MX MASTER je nová hviezda, ktorá vyhovie PCčkárovi a Macmanovi. Zachováva si svoju legendu.

Je tvarovaná, chce sa napísať ergonomická ale to nie sú synonymá. Zdá sa mi mierne menšia, takže na ňu neopriem celú ruku – buď mi trčí dlaň alebo prsty. Nie je to chyba. Pretŕčanie neohrozuje používanie. Ja by som možno uvítal menšiu výšku, menšie zaoblenie ale za to tak o centimeter dlhšiu. Príde mi totiž zbytočné aby boli na nej teraz také dlhé tlačítka.

logitech-mx-master

Výmena kolieska alebo lepšie valčeka miesto toho voľakedajšieho „podvodu“ sa mi páči. Na palec je to skvelé riešenie a už si viem predstaviť, čo všetko by sa tým dalo „riadiť“. Vedľa neho trochu utajené sú dve tlačítka ako jing a jang v sebe. Palcom sa ľahko nahmatajú a Logitech ich vola vpred a vzad. Vy si však vymyslíte funkcie, ktoré sa budú hodiť.

logitech-mx-master-2

Na rozdiel od dámy na obrázku mám tie končeky prstov trošku ďalej :) a polohu z obrázku dosiahnem až keď sa mi dlaň opiera o stôl.

Končím s ódami. Na chvíľku.

Pri používaní pre prepojenie s Macbook Air (uvádzam okolnosti) sa mi občas stalo, že sa myška po zapnutí počítača nepripojila. Musel som dokonca nanovo párovať. Nepátral som po príčinách a pripisujem to režimu testovania. To je však všetko, čo by som myške vytkol.

Pocit z myšky je presne taký dobrý ako u všetkých, ktoré som doteraz vlastnil. Vždy lepší a lepší.

MX MASTER je ľahšia a aj keď mi ťažké myšky príliš nevadili (skôr naopak, zlepšovali presnosť), tak teraz je to proste dobre ako je. Dokonca nemá žiadne dementné vymeniteľné ceruzkové monočlánky. Má akumulátor, nabíjateľný cez bežný USB kábel. Ten v balení nájdete. Adaptér však už nie. Premýšľam, či to vadí alebo nie…

Ja som totiž nabíjal v kolískach – u prvej myšky bola zlá, zle sa v nej držala myška. Druhá myš ju mala vlastne ešte horšiu. Napriek tomu by som chcel niečo lepšie ako ten najhlúpejší konektor aký poznám – maličký USB, ktorý ledva vidím, či je správne natočený. Radšej by som mal nabíjanie, kde myš rýchlo odložím a nechám na noc nabíjať.

Nakoniec pripomínam posledné utajené tlačítko. To, čo sa zdá ako postieľka na palec je celé tlačítko. Nechám na vás, čo by malo v počítači riadiť.

Myška nemá nakláňanie hlavného kolieska doľava a doprava, na to upozorňujem, lebo to zvádza vyskúšať :)

Zásadným rozdielom je prepínanie cvakacieho a zotrvačníkového rolovania. V predošlých myškách bolo treba koliesko stlačiť, aby sa to preplo.

V MX MASTER stačí koliesko prudšie roztočiť. O starosť menej, premýšľať kedy sa mi aký režim hodí…

Premýšľam už iba o tom, na čom túto myšku nachytať. Čo jej vytknúť a čím ukázať, že je to nepodarok. Od začiatku mi je jasné, že nie je. Tak aspoň niečo nájsť. Ani to sa mi už nedarí.

Táto myš je drahá. Sto dolárov je dóóósť. Ale nie je mimo môj limit. Nie je mimo limit kohokoľvek, kto už pochopil, že z počítača má byť najlepší monitor, klávesnica a myš. Úloha na doma, viete prečo?

Ľudia s OS X by si mali vystačiť bez ovládacieho softvéru ale tým kompletne vyradia skoro všetky tlačítka a možnosti naviac. Ako som už voľakedy zistil, môžete nainštalovať softvér Logitechu ale pre OS X naprogramovali tretie strany také možnosti, ktoré idú ešte ďalej.

Preto niet inej možnosti ako začať uvažovať, kto je kráľom myší.

Môže sa Vám ešte páčiť...