Lopata? Samsung Galaxy S6 edge+

Nikdy nepomenuj výrobok dvomi tromi súvislými slovami. Dnes sa nosí skombinovať minimálne tri rôzne spôsoby pomenovania. Takže normálne meno, potom kódové sériové označenie, nasleduje nejaké vlastnostné označenie a keď je toho viac, tak plus. Takto funguje Apple, takto funguje Samsung. A samozrejme aj kdejaká práčka, auto, televízory už dávno.

samsung-galaxy-s6-edge

Nie je to tak dávno, keď som vám tu halasil so šestkami. Hranatého bračeka som ohrdol a vychválil som klasickú galaktickú sestričku. Tentoraz som dostal veľkú lopatu. Phablet. Alebo ako sa tomu hovorí. Skoro tablet ale stále smartphone. Tretí do rodiny s väčšou uhlopriečkou.

Možno to spôsobilo farebné prevedenie, čierna sa mi páči ďaleko viac a preto som vzal edge na milosť. Drží sa trošku lepšie, zaoblenie nepôsobí úplne zbytočne.

Poďme rýchlo pozitíva. Vynechávam tradície Samsungu – skvelé spracovanie, vážne stále nemôžem opisovať ako to všetko sedí, ako sa snažia vyrábať špičkové krabičky. Vynikajúce obrazovky a čo iné by ste chceli od výrobcu panelov pre všetko, čo len na svete existuje.

Telefón ma dokola po obvode priznaný kovový rám. Ten je najmä na užších stranách posiaty dierkami. Niekto mi niekedy pripomoenul maličkú drobnosť: Samsung si pri ich umiestňovaní neberie do rúk pravítko a každý otvor je v inej ose. Je to drobnosť, no oko si všimne a občas sa zamyslí, čo má prednosť.

Zadná stena je v podstate rovná, Objektív fotoaparátu nie je „nedopatrením“ vypuklý, je to už skoro akoby nejako zámerne vonku. Ale aspoň sa nedoškrabe lesklý zadok telefónu. Je takého typu, kde sa ukážu všetky odtlačky prstov.

Opäť kvitujem, že Samsung mi zadok telefónu nekryje viečkom od jogurtu ale je to kompaktné. Bod k dobru. Keď vám predošlé SGSka padli na zem, rozpad do troch kusov zabolel na duši. A každý ďalší samostatný letiaci kus ešte viac.

Kým som u menších bračekov chválil vypínacie tlačítko, plusko sa vrátilo k otravnej pozicícií pod palcom pri držaní. Je to nepríjemné a musíte sa naučiť nejako presedlať pri držaní telefónu.

Čím ďalej tenší okraj naspodu spôsobuje u Androidov nevyhnutné neustále vyvolávania Back tlačítka či spúšťanie bežiacich okien. Pri hraní nenáročných hier trošku otravné, no neviem si predstaviť zainteresovaný zápal v iných hrách.

Ležiaci telefón napriek „opačnému“ zaobleniu sa dvíha celkom dobre = povedzme, že môj Air 2 sa dvíha trošku horšie (lebo je väčší).

Prekvapila ma výdrž batérie. Dva dni by som tipol ako default sporovlivého človeka. Takže keď ráno vybehnete s trištvrte baterky, nemusíte sa večer triasť. Ale choroba smartphonistov v každonennom nabíjaní nekončí ani u SGS6 edge+.

Pred pár rokmi som kritizoval Samsung, že produkuje niekoľko súvislých vzájomne konkurujúcich sa rád smartphonov v rovnakej triede. Tentoraz sa mi zdá, že zjednocuje názvoslovie, prikláňa sa ku „SGS“. Uvidíme, ži to aj oficiálne neskráti :)

Edge zaoblenie nie je len efekt k pozeraniu. Aj keď chvíľu naozaj skúmate ako to tam je spravené. Keby to bolo iba toto, tak je to naozaj zbytočný efekt. No Samsung sa tomu snaží dať aj praktický zmysel.

V tme presvedcuje jemne riadok s informáciami. Dokonca cez deň si na plusku môžete palcom odšuhnúť tento istý riadok a pekne viditeľný na svetle. Kritizovať môžem len to gesto na vyvolanie, nejako som si nevedel nacvičiť rýchle intuitívne zošuchnutie prsta aby sa NAOZAJ vždy ten pruh zobrazil.

sgs6edgeplus

Samotný nápad má zmysel, neviem nakoľko šetrí energiou, no rýchlo by ho mal odkukať Apple a využiť – možno by mi toto nechýbalo na iPhone ale v jednom inom ich výrobku, kde dlhšie zobrazenie času zmysel má…

Plusko je veľký telefón, možno by som s kľudom prijal aj širší – v tejto veľkosti je paradoxne už zbytočné niekde šetriť. Bude sa teda páčiť konkrétnej cieľovke ľudí, ktorým nevadí mať veľký ale praktický mnohoúčelový prístroj pre kaviarenské komunikácie.

Čo sa týka Androidu, vytýkam mu otravnú schizofréniu: dva mailové klienty, dva prehliadače. Ani neviete ako mi to komplikuje život. Ani neviete ako hlúpe je, že Android ignoruje mobilné štýly a renderuje všetko ako keby pre desktop a to najmä u e-mailov, ktoré sú v HTML nerobí vo mne pozitívne pocity.

Viete veľmi dobre, že som súkromný používateľ iOS, takže určite nechcete počúvať nič viac :-) ako zhodnotenie prístroja, ktorý by mal byť priamym proťajškom nových plusiek od Apple. V tomto to podľa mňa napĺňa.

Menší edge výjde pri rovnakej kapacite o sto euro viac ako jeho menšia verzia. Za cenu o sto menej ako 1000 eur sa tieto telefóny nestávajú predmetom bežnej kúpy k rožkom do igelitky. Takýto prístroj musí vydržať prvému majiteľovi aspoň dva roky a tým by svoju službu ešte nemal skončiť a chcel by som, aby bol pekne použiteľný ďalšie dva.

K tomu už len treba solídne vypracovanie, baterku, ktorá s tým počíta a celkovo odolný prístroj s výkonom tak urobeným aby ani potom prístroj nedeklasoval. Nehovoriac o nutnosti prežiť aspoň jednu ďalšiu generáciu OS.

Na toto si netrúfam nič hodnotiť.

Záver:

Plusková lopata je atraktívny prístroj bez fabrických kompromisov s adekvátnou cenou pre všetkých, ktorí si dopĺňajú domácu výbavu o niečo spoľahlivé.

Môže sa Vám ešte páčiť...