Samsung zaokrúhlil svoje hodinky: Samsung Gear S2

Samsung má za krátky čas už niekoľko generácií svojich smarthodiniek. Začal v čase, keď sa už potvrdzovali fámy o pripravovaných hodinkách u Apple. Mal som myslím skoro všetky modely ich hodiniek a tak samozrejme som chcel mať na ruke aj najnovší model G2. Ten zmenil naozaj viac než všetky generácie predtým.

Samsung-Gear-S2

Základná viditeľná zmena je okrúhle prevedenie a potom použitie vlastného operačného systému. Kým prvá zmena je vo svete Android Wear povedzme štandard. Ono totiž oni počuli výhrady fanúšikov, že jediné pravé hodinky sú okrúhle (čo je podľa mňa omyl, najmä ak si potom dáte na ciferník miesto ručičiek číslice).

Druhou zmenou je odvaha Samsungu nepoužiť Android Wear. V hodinkách je systém Tizen.

gear-s2_design_atelier-mendini

Základné dve prevedenia sú tmavé a sivé telo hodiniek doplnené plastovým remienkom. Ako vidíte, aj tu sa orientuje na ich variabilitu. Upínací mechanizmus je samozrejme proprietárny, čo netreba zvlášť kritizovať, no úprimne povediac je trošku zložitejší a u testovaného kusu som nemal moc odvahu s ním manipulovať.

Na pravej strane sú dve tlačítka, ktoré aspoň mne išli pomerne ťažko stlačiť, čo je moja výhrada nakoľko na funkčné stlačenie je nutné položiť palec na ľavú stranu hodín. Aj pocit pri stlačení je taký divnejší – puknutie.

Zaujímavosťou, ktorú z fotiek nevyčítate je, že okolo ciferníka je otočný prstenec, ktorý je zároveň ovládacím prvkom systému. Riadite ním pohyb v ponukách, aj v glances čo sú obrazovky widgetov, ktoré si navolíte v konfigurácií na rýchly prístup k vybraným informáciám. Poznáme ich aj z Apple Watch a ostatných smarthodín.

Hodiny majú na spodnej strane sadu Health senzorov pre systém S Health od Samsungu a teda spolupracuje (len?) so Samsung smartphonmi. Tu zostalo zrejme pri osvedčenom prístupe, že Gear pracujú len so smartphonmi Samsung.

Samsung opustil nabíjacie vaničky, ktoré sa pricvakli do hodin a pribalil maličký plastový dock, ktorý trošku pripomína zátku od šampusu. Je to zmena k lepšiemu a k praktickejšiemu využitiu. Cestovatelia však nemajú žiadny skladnejší spôsob pre nabíjanie.

Oproti tradičnejšej predstave o ciferníkoch Gear S2 prichádza s partnerskými sadami. Vo výbave hodín máte teda funkčne rozličnými ciferníkmi. Máte teda ciferník Nike+, ktorý zobrazuje informácie z pripojených zariadení tejto firmy.

Som majiteľ Apple Watch a nejakému porovnaniu sa nevyhnem:

IMG_0317

Na Apple Watch som nasadil čierny silikón, aby spolu ladili :-)

IMG_0321

Jeden z krajších ciferníkov na G2, ktorý sa dá na nich vybrať. Pre Gear S2 hrá plus možnosť stiahnuť to, čo vyrobili fanúšikovia. Úprimne s katastrofálnym vkusom (nie, nie je to názor, len konštatujem, že na takéto veci treba skutočných umelcov, nie ľudí, čo dokážu čosi namaľovať vo Photoshope).

IMG_0327

Z Gear generácií ma najviac zaujali hneď tie prvé. Dôležitým prvkom bolo aj to, že boli aj prvé u mňa. Tento model má podľa mňa niekoľko problémov:

– vyšiel presne v čase, keď Tag Heuer ohlásil svoju predstavu, nekonkurujú si navzájom, no porovnaniu sa nevyhnete, TH sú niekoľkonásobne drahšie avšak pohľad na ciferníky dokazuje moje tvrdenie o vkuse tých, čo ich maľujú,

– okrúhlosť nie je samospasiteľná, keď hodinky nadalej priznávajú, že sú elektronika – na spodnej hrane štyri diery na skrutky, viditeľné špáry a rôzne materiály tela pričom hodinky by snáď mali byť o kúsok ušľachtilejšie,

– problematické využitie v rodine Androidu.

Čo chcem zvýrazniť aby to nešlo mimo pozornosť:

Pre majiteľov smartphonov Samsung rozhodne ich treba vnímať a porozmýšľať ako o kandidátovi pre dvojicu s veľkými modelmi tabletofónov. Tizen nemusí byť limitujúci nakoľko aj tak máte plnohodnotné prepojenie hardwaru.

Samsung sa snaží priblížiť okrúhlemu trendu a týmito hodinkami nijako zvlášť nevybočíte.

Prstenec okolo ciferníka je výborne vyriešený. Podpora softwaru už existuje ale ja si netrúfam tvrdiť kam sa rozvinie.

Osobne nie som priaznivec hodiniek, ktoré stoj čo stoj musia stáť čo najmenej, až ďaleko pod hranicu 200 eur. Chápem však, že v mnohých cieľových skupinách je toto základná požiadavka. Nedokážem však v tomto prípade vidieť nedostatky.

Na záver sa vo videu pohráme

Čo by som čakal od hodín:

– precízne a skoro umelecké prevedenie tela a to aj za cenu, že hodinky proste pôjdu cenou vyššie,

– ďaleko kvalitnejšie – umelecky – prevedenie ciferníkov, nahrádzanie cirkusovou bohatosťou nestačí, vážne nie. A reakcie o tom, že je to názor a subjektívny vkus je blbosť, isté základné atribúty sú nutnosť a tam to nemení osobný pohľad,

– pre Android svet je nevyhnutná vyššia otvorenosť a keď sa hrnú všetci na Android Wear, treba to prijať,

– byť čímsi jedinečný, odlíšiteľný.

Neverím, že počty majiteľov drahej švajčiarskej konkurencie s Android Wear prevýši počty majiteľov smarthodín elektronických ázijských spoločností, no stačí vidieť na ruke produkt tých prvých a ten záujem sa presúva na nich.

Preto som chvíľu váhal, či práve teraz písať o týchto hodinkách. Som príliš zaujatý dojmami mimo nich. A nielen tým, že som súkromne orientovaný na jablká.

Môže sa Vám ešte páčiť...