Čo sa naučí Playstation a XBOX od AppleTV?

Nintendo Wii, Sony Playstation a Microsoft XBOX. Tieto tri veci boli naozaj dlho stálicami ak sa bavíme o herných strojoch do obývačky.

xbox-one-console1

AppleTV až do modelu z jesene 2015 nepôsobila v oblasti hier. To sa zmenilo a aj keď sa môžeme posmievať, že je to hardwarovo a ako inak ešte poddimenzovaná krabička, ktorá predsa nemôže konkurovať, tak by som ešte radšej spozornel.

Je vcelku jasné, že Microsoft a Sony svoje konzoly nepredávajú s nejakým tým profitom ako by sa asi čakalo (nemám poruke žiadne čísla – skôr to občas prebehne médiami, že samotné konzoly sú skôr dotované ako nejako ziskové).

A ešte k tomu zistíte, že Microsoft sa rozhodol pracovať na adekvátnom náprotivku k AppleTV.

To znamená, že AppleTV ukažuje minimálne tieto veci:

– herná konzola nemusí byť nijako veľká krabica,
– nemusí mať papierovo skvelé hardwarové parametre – to koniec koncov vidíme aj v porovnaní s PC voči konzolám (benefit je inde ako v nabúchanej grafickej karte),
– obľúbenosť platformy nezávisí len od tabuľkových predpokladov, či názore geekov,
– nezáleží ani na názore súčasných hráčov hier.

Prvý a tretí bod: v AppleTV je všetko čo je v iPhonoch či iPadoch. Tie už sú herný štandard.

Zatiaľ v oblasti vreckových hier ale tak úzka prepojenosť je skôr výhoda. Už dnes s výhodou využívam fakt, že raz zaplatím, používam všade v rámci tvOS, iOS či watchOS ba dokonca na viacerých zariadeniach v rodine.

Načo stavať veľkú krabicu, snažiť sa vyrábať konzolu so súčiastkami, čo zastarajú do roka? Zásadnejšou nevýhodou je nutnosť trvalého pripojenia k internetu. XBOX a Playstation ho vlastne tiež celkom potrebujú, nie?

Druhý bod: načo sa snažiť o pevné disky, keď dnes stačí pol gigový o rok už bude smiešny? Tak tam nedám žiadny :) a použijem platformu, ktorá nie je tak nenažraná. Hry si tie objemné hluché dáta (videopredely) stiahnu, keď ich budú potrebovať. Konzola tak nemusí mať čo najväčší interný disk.

Asi už skončili konzoly, ktoré sú svojim spôsobom špecializovane osekané PC a asi by už tak aj mali prestať vyzerať. Pozrite sa na XBOX One.

Štvrtý bod: takéto minikonzoly ako AppleTV nebudú obľubovať hráči na PC či derivátov v podobe XBOX a Playstation. Lenže stačí, aby si ich obľúbili ľudia, ktorých nestraší cena konzolky ako AppleTV. Proste si ju kúpia ako príslušenstvo k TV bez nejakého špeciálneho záujmu. Hneď ako zistia, že tie isté hry z iOS ich výrobcovia pomerne ľahko portujú na tvOS, tak sa to už nemusí zastaviť.

WWDC2015—WatchOS—42-1280x720

Fakt je však jeden. Bariéra pre podnet ku kúpe takejto minikonzoly je ešte pomerne veľká. Aj veľkí fanúškovia iPhone totiž málokedy mali možnosť vyskúšať si koexistenciu viacerých OS X, iOS zariadení v domácnosti. Nedokážu si ešte príliš dobre predstaviť ako by sa dala využiť tvOS.

Môže sa Vám ešte páčiť...