Vylepšenia aTV4 a ako sa vyvíjajú jeho možnosti

Po dlhšom čase s aTV4 by som už asi mal konštatovať, čo je na tej Apple TV 4 tak prelomové a moc sa neopakovať. Takže začnem tým, že pokiaľ ste nadšený očakávajúci používateľ aTV3, tak upgradujte.

Apple-TV-4-Unboxed

Otvorenie Apple TV ako aplikačnej základne vohnalo nádeje do predstáv, že táto krabička sa razom stane prehrávačom celého toho bordelu v kontajneroch MKV.

Na začiatku to bolo samozrejme sklamanie: po vybalení to proste nevie a čakal to len negramotný idiot. Asi by aj chcel vedieť prečo :-)

No, lebo hotové zabalené MP4 a M4V v iTunes Store :-) k požičaniu a zakúpeniu.

Napriek tomu sa však nakoniec programátori rozbehli. Ako prvé to boli úžasne zle urobené rozhrania rôznych nemotorných programátorov s úplne amputovaným vkusom a citom pre stavanie UI.

Prehrať MKV ale šlo, čo dávalo nádej. A tá prišla pomerne skoro. Tvorcovia ohlásili portovanie Infuse. Onedlho aj VLC.

Infuse-for-tvOS-Apple-TV-screenshot-002

Prvé vydania Infuse sa však potýkali s chybami prehrávania obrazu (cukanie) a my sme narazili aj na hóódne komplikované prepojenie aTV4 k načim obstarožným zostavám.

aTV4 má iba HDMI a zvuk z neho sa separuje vlastne celkom ťažko. Ak nemáte na to pripravený receiver (a to tak, že často taký nemáte), tak zvuk dostanete do TV a tie nemajú reprosústavy odolné predstavám o priestorovom zvuku.

Tak sa problém výmeny techniky na reprodukciu zvuku stáva ešte komplikovanejšou otázkou ako púhe sny o využiteľnosti AppleTV.

Čo sa však zmenilo?

Apple je v rohraniach a drobnostiach geniálny. Na platformách Syabasu s jeho prehrávačmi žijem už naozaj dlho. Až posledný model konečne opustil dementné zobrazovanie filesystému ale nedotiahli to do konca. A ja si myslím, že sa už ani nestane. Jedinou výhodou týchto prehrávačov je excelentná podpora kontajnerov videa priamo hardwarom.

Keďže sa nedokázali inšpirovať ani len dlhoročnou existenciou KODI (XMBC), tak je čas začať nad nimi lámať palicu.

Budúcnosť je Apple TV. Obrazovo už výborne prehráva aj „nemilované“ formáty MKV, zvukovo ide len o finančné prekonnie problémov so staršími zosilovačmi, čiže odpor k dodatočným investíciám.

Rozhranie aplikácie Infuse je vlastne takmer dokonalá predstava toho, čo by som pred rokmi už chcel mať v takýchto prehrávačoch videa.

Možno by som u Infuse videl medzery v tom, že moc dobre nevedia dávať tipy na nový obsah na disku. Napriklad naopak hlúpo ukazuje, čo som videl naposledny – nechápem prečo by som to mal ať na exkluzívnych polohách rozhrania, keď už je to za mnou. To isté platí o tom, že si nedokážem v Infuse zmazať už pozretú vec. Nevidím a ani mi nenaskočí najbližší nepozretý diel seriálu.

No toto vedel iba môj Taimador. Rovno na úvodnej obrazovke som mal pekne zoradené seriály, kde NAOZAJ boli novo pribudnuté diely, takže som nemusel ako blbec otvárať ikony seriálov, aby som zistil, že tam nič nové nie je.

Dám vám záver?

Podľa mňa ak si dôkladne preskúmate schopnosti vašich AV zariadení na bezproblémové spracovanie zvuku cez HDMI z Apple TV 4, tak vám bude stačiť diskový priestor na vašom NAS a máte výborne kompaktné riešenie v jednom.

Ja zatiaľ zostávam na Popcorn Hour pretože som ten nešťastník, ktorý musí investovať do receiveru a to som nemal v pláne.

Môže sa Vám ešte páčiť...