Do roku 2021 som prebudoval počítačový stôl

Svoj doterajší stôl som mal „z armádnych zvyškov“. Stôl vyraďovaný z práce. Dokonca nejaký čas aj so stoličkou. Prežil moje vtedajšie posledné PC. Bol to barebone Soltek. K nemu krásny (a strašne drahý) 19″ monitor Sony. Žiadny iný monitor odvtedy nebol taký zaujimavý.

Potom som naň postavil mac mini mid 2009 s Logitech klávesnicou a myškou vymenené za klávesnicu a myšku od Apple. Monitor zostal. Nastalo ticho. Prvý pocit, že počítač máš ale nepočuješ.

Odvtedy hovorím, že ak chceš tiché PC, tak ho musíš vyhodiť oknom.

Jedinečný dizajn SONY. Doteraz raritný jav medzi počítačovými monitormi.

Keď začal mať monitor svoje problémy (blikajúci obraz – nejaký konektor vnútri začal blbnúť), tak som kúpil EIZO s rozmerom 27″.

Dobový obrázok ešte s klávesnicou Logitech z leta 2009.

Mac mini, Sony monitor, klávesnica a myš Logitech. Stále mám dosť miesta.

Postupne teda iný monitor, iná klávesnica, iná myš. Mac mini na pár rokov vymenil Macbook Air.

V tejto zostave som ešte predýchal rok 2019. Lenže vtedy už som musel na tento malý stôl dostať aj druhý počítač. Kvantá a kvantá kabeláže.

Katastrofické vízie

Pod stolovou doskou chaos káblov.

Rozhúpal som sa a zrušil som laptop. Znova som prešiel na mac mini. Začiatkom roka 2019 som dokupoval druhý monitor.

Na monitory som vymyslel policu s nožičkami a ako tak sa vyriešil veľmi úzky stôl.

Pandémia priestoru

Potom pribudol druhý počítač…

Takto som fungoval v duálnom režime s dvomi počítačmi. Lack polica, pod ňou laptop s klávesnicou
Umiestnenie druhého počítača, iné riešenie…

Všade však nejako trčali káble.

Káble. Káble…

Došlo miesto.

V priebehu roka som samozrejme špekuloval o novom stole. Moje nároky sa dajú zhrnúť do vety: nechcem mať v zornom poli káble.

Väčšina ponúkaných stolov a to deklarovaných pre počítač má veľa nedostatkov:

  • nijako rozumne neriešia prívod elektriny a dát: žiadne skryté žlaby na káble,
  • nemajú nikde rozumný ideálne krytý priestor na koniec predlžovačky so zásuvkami,
  • pri postavení stola do priestoru je pohľad zozadu katastrofálny – všade z monitorov visiace káble,
  • ideálne by bolo mať čo najviac techniky mimo dosky stola – napr. počítač nepotrebuješ mať na očiach, takže pod doskou keby bol priestor na jeho uloženie, to by bola bomba.

Premýšľal som o elektricky nastaviteľnom stole. Dlho a vážne. Nakoniec som to zamietol pretože v skutočnosti môj problém nie je v tom, že nutne potrebujem stôl neustále dávať hore či dole.

V 3D modelovacom nástroji som aj zistil prijateľný rozmer stola. Zistil som, že nedokážem akceptovať šírku 160 (či nebodaj ešte viac). Naďalej chcem, aby to nedominovalo priestoru.

Najviac mi pri určovaní veľkosti pomohlo zmerať monitory vedľa seba.

Druhý rozmer dosky je jednoduchší. Hneď bolo jasné, že musí byť viac než 60 cm a netreba viac než 80 cm.

Nebudem napínať. Rozhodol som sa pre stôl s meniteľnou výškou dosky s rozmerom 120 x 70 cm. Výšku chcem mať o niečo vyššiu než je obvyklý „štandard“.

Dôležitá zásada je totiž, aby stolička dokázala „zájsť“ pod dosku stola. Preto mám dosku o kúsok vyššie.

Prelom roka 2019 na 2020 bol ideálny čas. Zabaviť sa objednaním, príchodom kuriéra, skladaním. A potom kompletným káblovým manažmentom. Nájdite si i vy takúto zábavu.

Ako prvé som poskladal stôl a posledný úkon bolo jeho vyváženie.

Tip: iPhone má vodováhu, veľmi užitočné!

Pri nákupe stola som myslel aj na monitory, na káble. Išiel som do neznáma ale najprv som vylúčil riešenie s policou na nožičkách – prvý plán bol biela polica Lack s nožičkami z pôvodného stola.

Stôl som vybral tak, aby bolo ľahké kúpiť inú dosku a aby mohla byť prípadne aj širšia – konštrukcia rámu stola to umožňuje.

Polička na monitory

Lenže som náhodou natrafil na niečo zaujímavé, čo som chcel vyskúšat. EKBY ALEX. Zaujímavá polico-zásuvková-skrinka. Je to propagované ako polica so zásuvkami. Lenže má rozmer ako doska stola. Hneď ma napadlo, že to bude skvelý podstavec na monitory.

Spočiatku som si myslel, že zásuvky vyhodím. Potom mi došlo, že torzá zásuviek budú pekné krytie.

Prvé skúšanie zostavy. Vidieť EKBY ALEX bez zadnej steny.

Už pri výbere typu stola mi bolo úplne jasné, že nijako nedokážem umiestniť pod dosku stola niečo, kam vložím počítač (mac mini) a laptop. Naozaj som mal aj obavy o riešenie kabeláže. Pri dvoch počítačoch je to nesmierna šialenosť.

Kabeláž

Počítajte so mnou zásuvky a káble:

Mac: napájací kábel (nemá to adaptér, čo je skvelé), dva káble k iPhone a iPadu (lightning a USB-C), dva káble k monitorom (strčené v macu do USB-C), externý disk do USB a kábel k repráčikom. Monitory majú každý napájací kábel. Repráčik má kábel k druhému repráku a kábel s adaptérom. Nakoniec Ethernet kábel.

Potrebujem teda 4 zásuvky a priživuje sa tam asi 11 rôznych káblov.

PC laptop: ďalší adaptér na napájanie, USB-C hub s dvomi HDMI (takže ďalšie dva káble k monitorom), klávesnica (VINTAGE drôtová USB od APPLE, zberateľský kúsok). A nevyhnutný Ethernet kábel

Pribudol teda nárok na piatu zásuvku a ďalších 5 káblov. Komplikované tým, že káble k monitorom sa navzájom prekrížia, USB hub to nijako neuľahčuje a napájanie musí byť samostatne.

Od stolu sa ťahá kábel predlžky, dva ethernet káble a káblik adaptéru repráčikov. Aj tie potrebujem ťahať k zemi. Obalil som ich bielym krkom a kryje sa na nohe stola.

Po zložení stola dlho premýšľal a skúšal. Vidíte to na obrázku vyššie. Tam si aj všimnete bielu krabicu. Je v tom istá finta alebo východisko: v nej je ďalšia predlžovačka, ktorú ťahám lištami podlahy. Do tejto predlžovačky som dal záverečnú predlžovačku s prepäťovou ochranou tahahú pod dosku stola.

Manažér káblových vedení

Pod doskou je kovová mriežka SIGNUM. Čiastočne to považujem za provizórium – viem si predstaviť lepšie kryté vedenie kabeláže a umiestnenie toho šalátu so zakrytím. Nateraz však nemám možnosti to rozumne riešiť. Úprimne povediac pri danej sade kabeláže je to prepchaté a nechcem sa tam ani pozrieť :)

To moc nemusím, lebo skoro všetky uhly pri pohybe okolo to kryjú.

Vráťme sa k tej skrinke na doske stola. Nakoniec som zásuvky zložil ale vynechal som ich zadnú stenu. A zásuvky som vložil naopak.

Prvý funkčný model

Začal som skúšať ako to vyzerá a ako mi to vyhovie.

Pokusy usporiadať pracovisko: toto je aj súčasný pohľad avšak naozaj je to len predbežný náhľad

Zásuvky nakoniec kryjú fakt, že v nich je vložený laptop a mac mini. Po otočení zásuviek tým otvorom nadol mi vznikol zaujímavý priestor na dock k iPhone (na fotke je úplne vpravo).

Posledný nákup bol v mene cable management. Kúpil som takú bielu trubicu na káble, aby to, čo visí vzadu z monitora bolo pokope a v bielom. Ďalšia položka boli také lepiace úchytky so suchým zipsom. Kúpil som ich veľa avšak ich využitie bolo zatiaľ minimálne.

Jedna pridržuje kábel klávesnice vľavo – je vnútri teste pri vývode kábla von zo skrinky.

Po úpravách vidím pri sedení za stolom jeden jediný kábel = ku klávesnici. Toto považujem za prvú časť úspechu.

Plány nekončia

Na úpravách som však ešte neskončil. Uvažujem ako elegantne a čiste ukončím zadnú stenu skrinky – chcem aby tam bolo niečo v bielej farbe, čo zakryje čo najviac z káblov a priestoru vnútri skrinky. Pôvodne tam totiž mal byť len hnedý papundekel.

Uvažujem aj nad robením dier do dosiek skrinky, aby som niektoré káble ťahal inde. Jedna z úvah je aj káble z monitorov ťahať dierami cez skrinky či stôl – tu nie som presvedčený, že je to cesta.

Ďalšia z mnohých ďalších úvah bol stojan na monitory – opäť ma nepresvedčili – väčšina z nich je na pohľad nepríjemná. Vyzerajú ako pantografy, nemajú skryté vedenie káblov a hlavne zalomením zaberajú veľa priestoru a bojím sa, že pri pohybe budú zavadzať.

Preto ak už meniť stojany monitorov, tak za jednoduchšie riešenia. Odkladám to na vzdialenejšie úvahy.

Moje budúce plány: staré malé repráčiky chcem nahradiť za také, ktoré lepšie umiestnim do priestoru stola.

Bližšie úvahy sú však u osvetlenia. Zatiaľ som neprišiel na pekné a skryté osvetlenie. Je úplne jasné, že tam budú figurovať LED pásiky. V predošlej konfigurácií som u tej LACK police mal na jej spodku nalepený LED pásik a bolo to naozaj skvelé.

Momentálne premýšlam nad nejakou bielou vodiacou lištou, ktorá by pásik smeroval k doske stola. Nenašiel som zatial žiadnu. Blíži sa to rôznym lištám na kuchynské linky avšak tu netreba umiestnenie k spodnej doske skriniek. Možné riešenie je ešte osvetlenie z bokov.

Finálny plán mám ešte s doskou stola: výmena dosky, keď bude vhodnejší čas, chcem mnou vybrané drevo (dekor a povrchovú úpravu), hrubšiu dosku ale hlavne rôzne dodatkové úpravy na lepšie privedenie a vedenie káblov pod doskou. Prípadne aj riešenie na umiestnenie mac mini pod dosku stola.

Čo som teda použil:

Stôl SKARSTA, skrinka EKBY ALEX, SIGNUM na káble, rôzne pomôcky na manažment káblov.

Technika: laptop PC (adaptér, hub na monitory, ethernet, drôtová klávesnica), mac mini (kable na monitory, káble na iphone, repráky, ethernet, napájací kábel). Bezdrôtová klávesnica a myš k mac mini. K laptopu si kupujem bezdrôtové myšky (drôtové neznesiem).

Môže sa Vám ešte páčiť...