Pridávam sa k majiteľom Logitech MX Keys Mini

Presnejšie ide o model Logitech MS Keys Mini for Mac. Vysvetlím v akej zostave to mám. Na stole mám trojicu monitorov, jeden pracovný laptop s dokovacou stanicou a mac mini. Do monitorov idú teda po dva káble a počítače prepínam na každom monitore zvlášť.

Dve a dve

Klávesnice mám dve, myšky mám dve.

K firemnému laptopu je pripojená káblová Apple Keyboard A1048

K tomu je myška Logitech MX Master 3 Mid Grey, pričom už majú nový model 3s a majú tiež sivú ale bledšiu (škoda). Myška je prepínacia ale nepoužívam to a k mac mini mám Magic Mouse.

Magic Mouse som roky mal tú baterkovú ale nedávno som dokúpil tú nabíjateľnú. Nabíja sa sporadicky a teda nie, neprekáža konektor na bruchu. MX Master 3 sa tiež prepína na bruchu a je to jeden z menej dôležitých dôvodov, prečo ju nepoužívam aj na mac mini. Podstatnejší je, že sa mi s Magic Mouse robí dobre. Bohužiaľ nejde ju pripojiť aj k Windows – inak by som mal dve.

Klávesnice som mal doteraz teda tiež dve. Príde mi praktickejšie presunúť klávesnice a myši pri prechode z počítača na počítač.

Zaujímavú históriu má Apple Keyboard A10449. Hľadal som ju na eBay lebo som ju chcel vlastniť. Existuje aj jej bluetooth verzia, tú snáď časom nájdem. S Windows sa mi na nej robí lepšie. Chýba však možnosť použiť PrintScreen ale to sa nahrádza utilitou Snipping, ktorá sa vyvolá stlačením troch klávesov. Snipping je inak konečne pekný snímač obrazovky. Ak nepoznáte, poriešte a používajte.

Lenže je to káblová klávesnica a prebieha vlna propagácie Logitech klávesníc, zaujala ma aj Mechanical (nemám ju však ale z obrázkov vidím pár sporných vecí). Na prácu som zástanca plného rozloženia (samostatný kurzorový blok, samostatný numerický blok ako vidíte na obrázku Apple Keyboard).

Lenže z rokov strávených s Magic Keyboard som si začal myslieť, že to prežijem aj na minimalistickej klávesnici.

MX Keys a MX Keys Mini

Chvíľku som premýšľal, že pôjdem do MX Keys. To popiera moju chuť prejsť na minimalistickú klávesnicu. Pridalo sa k tomu však to, že Esc Má širší a tým pádom Fx rad je posunutý. Poviete, že Fx rad na Magic Mouse má to isté, no Logitech som chcel k Windows a tam viete, že Fx sú tam predsa len viac využívané (Alt-F4).

Tým bolo takmer vybrané.

Aká farba? Mac či PC?

MX Keys Mini je vyrábaná v dvoch farbách – sivá a čierna. A v prevedení Mac a PC. To prvé sa vyriešilo tým, že som si vybral Mac verziu.

Lenže márnosť nad márnosť. Logitech neviem prečo nevie vyrobiť bielu farbu. Takže mám sivú. Naviac s iným odtieňom vrškov kláves.

Mac veriza sa vlastne nelíši od PC verzie. Vlastne sú to asi len popisky a fakt, že sú prehodené dve dvojice kláves (Contol a cmd), čo som práveže chcel pretože som si už na to zvykol, a vyžadujem aby aj na PC som ich mal v štýle Mac.

Moje najvyšie kritérium je však layout

V princípe ide o výber medzi ISO a ANSI. Odlíšite ich tým ako vyzerá Enter.

Moja preferencia je presne ten, ktorý má Magic Keyboard: úzky s dvojitou výškou. Chcem teda ISO layout.

Oni sa ešte robia so širším s dvojitou výškou. A presne taký má aj Logitech MX Keys Mini.

Toto do veľkej miery vyhadzuje veľmi veľa klávesníc. Taký Microsoft vyrába zrejme len ANSI layout. DELL má tiež vcelku pekné klávesnice a často aj s ISO. Lenže bezdrôtové má výhradne ISO.

Logitech klávesnice nemám po prvý raz. Jeden set som vlastnik k môjmu poslednému PC. Vyšuchvajú sa písmenká. Chvíľu som ju mal aj k môjmu prvému macu. Potom som už len Apple. Prvú bezdrôtovú Apple Keyboard (tiež maličkú) som oblial a umrela. Odvtedy mám Magic Keyboard.

Zaujímavé je, že k Windows ju pripojím. Premýšľanie nad kúpou ďalšej Magic Keyboard som zastavil pretože som chcel vyskúšať MX Keys Mini.

Čo som sa chcel dozvedieť:

  • je užitočné podsvietenie?
  • Nebude nepríjemne hlučná pri písaní?
  • Bude tak príjemne kompaktná ako Magic Keyboard?
  • Prežijem absenciu numerického bloku a kláves Home, End, PgUp, PgDown?
  • Ako dobre bude fungovať bez možnosti nainštalovať Logi Options na Windows stroj?

Poďme na to

Fakt divne zabalená, papier ako ked si kúpite košeľu v krabici. V balení nie je ten USB dongle, čo mi neprekáža. Vraj ale s ním vie pracovať. K tomu ešte káblik na oboch stranách s USB-C. Je sivý.

Klávesnica je výrazne až nečakane ťažšia než Magic Keyboard. Tu padá pocit kompaktnosti aký sála z Apple.

Logitech má aj výrazne štrukturovanejší design. Spodok je pomerne komplikovaný a na hornej hrane je akoby nalepený hranol. Má výrazné zaoblenia, ktoré prechádzajú aj na krajné klávesy. Nie som toho fanúšik ale prežijem to.

Prvotné pripojenie tak do Windows aj do Mac je primitívne a výrazne pomáha to, že v prehliadači otvorím jednoduchú URL a postupne robím podľa návodu na nej.

Spojenie pomocou Bluetooth aj Mac aj Win je priamočiare a podľa návodu na krabici sa zvládne do minútky.

Podsvietenie

Je aj ok aj zbytočne hogofogo. V skutočnosti by stačili svietiace písmenká. To okolo kláves je zbytočné a z uhla akým pozerám je horný rad kláves výrazne viac svietiaci ako ostatné klávesy. Až nepríjemne viac svieti.

Prežijem na Windows bez možnosti použiť Logi Software?

Bohužiaľ nemám možnosť nainštalovať ovládací software. Lenže ani podľa jeho Mac verzie zasa nejako príliš kutilských možností nemá. Lenže chcem vedieť, či bude horný rad aj tak funkčný.

Fungujú klávesy?

Esc: funguje. Sláva. Tlačidlá podsvietenia klávesnice fungujú. Kláves so smajlíkom mi prepína US a SK layout, čo mi vlastne viac pomáha než nejaké smajlíky. Ovládanie hlasitosti a mute fungujú.

Chýbajúce Home a End sa nahrádza stlačením FN a šípiek doľava a doprava.

Snímku obrazovky urobím pomocou cmd+shift+S a spustí sa Snipping. Jediné, čo asi nemá náhradu je Del a Ins.

Absencia numerického bloku je fatálna a pre cifršpiónov to nebude pekný svet. Aj vkladanie hesiel s číslami si bude vyžadovať vyššiu dávku pozornosti.

Klávesy ploché alebo s jamkou?

Najviacej mám rád prehĺbenie aké majú tie klasické Apple klávesnice – je to štvorček a je buď prehnutý dnu alebo nahor. To dávam prstom silný pocit prehľadu pretože keď to skúmate detailnejšie, vidíte, že Space je napríklad ohnutý nahor, podobne majú klávesi vľavo a vpravo od neho každý iný profil.

Všimnite si to aj na kurzorovom bloku, šípka nahor je prehnutá nadol a ostatné nahor. Toto je fakt dobre vymyslené.

Padá to u Magic Keyboard. Klávesy sú proste ploché štvorčeky.

Logitech MX Keys Mini zvyknú upozorňovať na kruhovú jamku na vrškoch klávesov. Úprimne, je to jedno. Ak sú jamky všade rovnaké, tak na orientáciu hmatom je to fuk. Našťastie sú vyznačené F a J (malý výstupok). Jamku nemá spodný a horný rad klávesov. Podľa mňa je chybou, že jamku má Caps Lock. Ten mal mať kopček. Jamku však má aj Enter a lepší by bol plochý. Aj shifty by mohli byť ploché.

Mohlo byť horšie

Samozrejme. Za horšie prípady považujem veci, ktoré je našťastie vidieť pred kúpou. Vpravo od Enteru nalepené ďalšie klávesy. To je problém Mechanical klávesníc od Logitech, ktoré prechádzajú hype vlnou. Často sú aj klávesnice, ktoré majú k Enteru nalepený numerický blok. To je zle.

Je tichá Vincente?

Našťastie, a to som sa bál moc, je pri písaní blízka Magic Keyboard. Uff.

Viete, pred rokmi som si požičal od zastúpenia Logitech pár ich klávesníc. Všetky vospolok hrkali pri písaní ako keď vysýpate krabicu s Legom. Odľahlo mi moc.

Záver v prvý deň

Pokiaľ nenastane iný problém – napríklad vypadávanie spojenia či chaos pri písaní – tak začínam nahrádzať drôtovú klávesnicu a začnem pracovať na nej.

Pre mňa nastane to, že o kúsok uvoľním stôl – väčšia klávesnica naviac s káblom toho zaberie viac než je len jej samotná veľkosť.

Pokúsim sa vymyslieť či nejako nevyužijem prepínanie na ďalšie zariadenia: do úvahy pripadá televízor (smart TV), Apple TV a iPad. Neverím, že sa mi to vydarí aj používať. Myšku som totiž nastavil aj pre iPad aj pre TV ale príde mi hlúpe ich brať zo stola a používať inde.

Viete, čo by sa mi ešte páčilo? Také previazanie ako má Apple. Trebárs, keď prepnem mysku na iné zariadenie, tak sa klávesnica prepne súčasne s ňou (a naopak). To by bola vymoženosť!

Som zvedavý, či to budem môcť ešte porovnať s Mechanical.

Plusy

  • tichosť pri písaní takmer ako Magic Mouse
  • prijateľné a nekonfliktné rozloženie kláves a aj ich tvar
  • USB-C. Nech už fakt skape mini a micro USB!
  • párovanie, prepínanie a spojazdnenie je bez akýchkoľvek problémov
  • posvietenie reaguje na ruky a dá sa úplne vypnúť

Mínusy:

  • nie je čisto biela, obrázky trochu klamú a aj vršky kláves sú výrazne sivé
  • nie je na výber aj tmavá pre Mac
  • nemá SK/CZ popisky
  • nemá úzky vysoký Enter
  • podsvietenie by stačilo len písmenká kláves
  • niektoré klávesy nemali mať jamku, najmä shifty, Enter a CapsLock
  • nie je tak kompaktne pôsobiaca, pri jej hmotnosti je aj táto klávesnica skôr desktop a na nosenie v taške nebude

Môže sa Vám ešte páčiť...