Seriály a filmy v lete 2022

Poďme si zrekapitulovať pozeracie sezóny v mojom výbere. Pôjdem časom smerom dozadu, takže od súčasnosti až po začiatok roka.

Lost in Space

Mierne starší seriál, zatiaľ tri sezóny. Prekvapil ma tým, že mi „ušiel“. Pôsobí mierne ako tínežerský avšak neuráža to. Herecké obsadenie je výborné. Podiel sci-fi nepopierateľný = neprevažuje v ňom vzťahový guláš. Fakt, že rodine Robinsonovcov prisúdili univerzálnu záchrannú úlohu neprekáža. Za mňa výborné.

Star Trek: Strange New Worlds

Konečne. Po toľkých premrhaných Star Trekoch. Doslova som to vzdal pri Picardovi, kde mi bolo skoro do plaču z toho ako ponížili jednu z obľúbených postáv včítane jej predstaviteľa. Nechcem spomínať ten predtým.

Vyplašilo ma, že časť hereckého obsadenia prešla aj sem. No v kontexte tých nepodarkov je toto konečne pozerateľné. Nie jedným dychom ale konečne.

Better Call Saul

Týmto seriálom už tento svet končí. Takže šup šup dopozerať a vychutnať si premyslene vytvorené posledné diely.

James May: Our Man in…

Po jeho Japonsku a po jeho krátkej receptárskej sérií som začal aj Taliansko. Je to skôr oddychovka, kde sa nemusíte nijako zvlášť sústrediť.

Upload

Je hlavne komediálny seriál, kde je sci-fi prvok v podstate neprestajne prítomný. Človek, ktorý má peniaze, si môže zaplatiť „Upload“. Po smrti ho „nahrajú“ do virtuálneho sveta. Na tomto základe je vytvorené všetko ostatné a nápadite zašli aj ďalej než to, aby to bol len holý základ pre vzťahový sitcom. V každom dieli sa objaví nejaký nový technologický prvok, na ktorom je vidieť, že nad ním uvažovali pri daných predpokladoch. Napríklad telefonovanie virtuálnych obyvateľov s ľudmi v reálnom svete. Návštevy medzi nimi ale aj také vtipné okolnosti aké prostriedky reálni ľudia majú pre fungovanie vo virtuálnom svete.

The Expanse

Je časťou hardcore fanúšikov považovaný za súčasnú topku. Za seba musím upozorniť, aby ste sa prehrýzli prvou ale aj druhou sezónov. Najmä tá druhá mi dala zabrať. Potom sa to rozbehlo. Vlastne mi najviac vadí jadro príbehu – protomolekula. Bez nej by to snáď aj bolo lepšie. Prečítal som nakoniec aj pár knižiek.

The Witcher

Prvá sezóna ma prekvapila, potešila a ignoroval som plač hardcore čitateľov knižnej predlohy. Druhú som zastavil po prvej časti a zbieram odvahu sa vrátiť. Vraj sa to oplatí. Mne nejasne niečo hovorí, že sa posilnil fantasy prvok a akosi nemám chuť prebíjať sa umelo vytvorenými scénami, kde sa zvrat „dotvorí“ nejakou novou mimoreálnou schopnosťou niektorej z postáv (toto je moja nechuť k fantasy celkovo).

Snowpiercer

Je moje obľúbené, pripomína mi to jednu peknú francúzsku knižnú sériu (ale nie je to ono, spoločný je tam len vlak a zima).

Nateraz som pozeranie pozastavil a dopozerám to neskôr. Medzitým si budem klásť otázky či sa niektorá z postáv nejako zázrakom vráti do hry. Nie, Wilford to nie je, ten zrejme prežije všetko. Aj keď som dúfal, že dodržia tradíciu, že Sean Bean umiera rýchlo a nečakane.

Formula 1: Drive to Survive

Mapovanie F1 sezónu po sezóne. Pre toto dianie je tento seriál parádne vhod. Aj keď príliš nepozeráte priame prenosy, netreba to riešiť, v seriáli je dokonalejšie osvetlené celé to dianie.

The Crown

Covidový čas som prešiel práve aj s týmto seriálom. Nebolo to nudné, netrápil som sa pri pozeraní. Seriál je uzavretý a ako taký sa hodí pozrieť si ho. Spomínať naň nebudete avšak množstvo diania je tu príjemnejšie zdramatizovaná do tejto formy.

Young Sheldon

Všetky sezóny patril medzi moje top. No akosi neviem pochopiť prečo ma znechutila ta posledná a nedokážem si to pustiť a dopozerať.

Star Trek: Discovery

Nepozerajte to preboha.

Your Honor

Vec, ktorá by sa asi lepšie natočila ako nie moc dlhý ale dobrý film. Tu z toho spravili seriál a po pár častiach ma to unudilo.

Clarkson’s Farm

Vtipné a dobré.

The Flight Attendant

Fakt som do toho šiel s nadšením, konečne sitcom, konečne. Ale v každom dieli tie isté mindráky absolvovať s hlavnou postavou znova. Znova urobí sprostosť pričom sa aj tupší človek poučí z predošlej. Takže každým dielom nudnejšie a nudnejšie.

Counterpart

Veľmi sľubné ale ešte nedopozerané. Čo som videl je k odporúčaniu. Ale prelúskať sa ešte 12timi epizódami, uff.

Fargo

Bombová prvá séria. Skvelá druhá. Asi aj tretia. Ale povedzte mi niekto, mám pozerať štvrtú. Haló je tu aspoň niekto?

Westworld

Chvíľu ma nudil, chvíľu fascinoval A vraj sa na práve prebiehajúcu sériu môžem tešiť. Môžem?

Space Force

Toto ma bavilo, hlúpa nízka vec nehodná sci-fi elity. Bavilo ma to. Po dvoch sezónach ukončené, takže keď si to pozriete, strata vášho času bude primeraná tomu, že je to opäť parodia, komédia.

Altered Carbon

Príklad seriálu, ktorý skape po preobsadení hlavnej postavy. Dokonale skape po excelentnej prvej a jedinej hodnotnej sérií.

Star Trek: Picard

Nepozerať preboha. Nie. Nerob to.

Obi Wan Kenobi

Počul som od niektorých, že ich to tiež uráža, no mne to prišlo technicky rovnaké ako filmy. Postavy a dianie uveriteľné doplnenie k Star Wats svetu. Pozeral som a ak to pôjde ďalej poteší ma to.

Silicon Valey

Uzavretý seriál a vysoko odporúčam. Fakt nevynechajte.

Pistol

O kapele Sex Pistols. Málo častí a dobre sa to pozerá. Je to ďalšia z vecí, kde sa až pedantne snažili okopírovať originálne scény.

For All Mankind

Moja súčasná (nie ukončené seriály) jednička s rešpektom, že existuje ešte aj to The Expanse. No každé má svoje a nekonkurujú si.

Mandalorian

Patrí do svätého zoskupenia perfektných seriálov.

The Book of Boba Fett

Nepochopiteľne niektorí vyznávajú Mandalorian ale v podstate to isté tu ani moc nie. Ja som s týmto v pohode a vôbec to neznižuje fakt, že Mandalorian je lepší.

Fimy

El Camino

Pozrel som si znova pretože tento seriálový svet končí.

Elvis

Keď už urobili čosi o Fredym, tak prečo nie o Elvisovi. Dostatočne historicky ďaleko, aby si sa netrápil tým, že AHA toto nebolo presne tak. A ani suma nesedí. Pozrite si to.

Prey

Predátor v novom tisícročí a so cťou. Žiadna hanba. Naša detská fascinácia Predátorom sa pretavila do dospelej podoby a musíme byť extra spokojní. Až je škoda, že sa to slovo Predátor nezmestilo do názvu filmu.

The Courier

Možno trošku nepovšimnutý film, no ja by som ho odporučil pozrieť. Musím niečím nalákať. Je to o tom, že jeden príslušník KGB sa rozhodol spolupracovať s britskou tajnou službou. No a na kontakt s ním vybrali… nie James Bond to nebol… vybrali obchodníka, ktorá za ním cestoval do ZSSR.

The Gray Man

Ako si Praha zahrala polku Európy. Inak by som to možno ani nepovažoval za dobrý akčný film. Ale dobre no.

The Delta Force

Len testujem vašu pozornosť.

The Boys

Parádna vec. Užívaš si každý diel. Bleskovo sa prepol do bahna popkultúry a meme sveta.

The Northman

Na jar to bol vraj hit.

Everything Everywere..

ale veď to ste všetci videli…

The Lost City

Nezabite ma, fakt som to pozeral a dopozeral.

Terminator: Dark Fate

Nie, mňa žiadny Terminátor ešte neurazil.

Scream

Také ako stretnutie maturantov po rokoch. Nikoho to nezaujíma okrem účastníkov :-)

The Batman

Ten jeho predstaviteľ dosť prekvapil. Chcel som byť z tohto filmu znechutený ale nebol som. :)

Uncharted

Tak divné, že by som aj povedal, že ľahší žáner bez väčších nárokov a prejde vám to.

Contractor

Končila zima, začínala jar a taký vhodný čas aj na takéto filmy.

Moonfall

Pocitovo ako Deň nezávislosti. Ktorý si predsa len pozriete. Aj keď všetci vonku nad ním krútia hubou.

Eastern Promises

Špičkové.

Dune

Špičkové.

Spider-Man: No Way Home

Mňa pavúkoman nikdy moc nezaujímal. A teda ani neviem, či to odporučiť. Asi nie.

The Kings Man

Lepší než predošlé ale nie tak prekvapívý ako prvý.

Downhill Racer

Ak chcete niečo naozaj staré a predsa pozerateľné.

Laar Looks

Morena hrá Lorenu. No nepozri si ju. Z fotky ju poznáte.

Eternals

Podľa mňa chceli vytvoriť nejaký nový hit ale asi to skôr skĺzlo kamsi scientologickovatejšie než bolo pôvodne v úmysle.

Ghostbusters: Afterlife

Neurazilo, potešilo.

Death to 2021

Začnite týmto rok 2021. To bol nápad…

Pozeral som ešte veci ako Tri dni kondora, všetkých Bondov, znovu Profesionálov, znova pozerám Californication, znova aj House of Cards. Dokonca znova prebieham Game of Thrones (očakávam niečo z tohto sveta, že onedlho príde). Áno nie posledný raz som si pozrel The Martian. Dokonca som dal aj votrelčie filmy. Klamal som, rok som začal s That Man from Rio.

Môže sa Vám ešte páčiť...