Seriálové kolotoče: The Mandalorian, Rabbit Hole, Drive to Survive…

Vraciam sa k opisu seriálov po dlhšom čase. Napojte sa na môj profil na Trakt.tv, ak ho používate.

The Mandalorian (trakt.tv)

Na rozdiel od emmacore, ktorý moc neuznáva túto tvorbu som prvú a druhú sériu veľmi rád pozeral. Zdal sa mi z celej Star Wars tvorby najlepší možný. Dokonca sa mi páčil aj The Book of Boba Fett. Bol taký dospelý, nenaivný. Súčasne bolo jasné, že je aj „rodinný“. Pozerám teraz tretiu sériu a musím povedať, že ho prepli silne na detský seriál. Samé „ňuňátka“. Dopozerám. Už mi chýbajú len dva diely.

Rabbit Hole (trakt.tv)

Náhodný objav, ktorý som začal pozerať. Čerpá zo všetkých konšpiračných vecí, aj z reálnych. Najbližšie mu má napríklad film Nepriateľ štátu. Pozerá sa to dobre. Pred koncom každej časti príde zvrat (často čelom vzad). Pre mňa taká mimo sci-fi oddychovka.

Formula 1 Drive to Survive (trakt.tv)

Veleúspešná vec, dokumentary. Ak aspoň trošičku vnímate F1, tak je to skoro povinné pozrieť. Áno je to zábavnejšie ako sledovať priame prenosy. Prinesú do diania viac kontextu a to robí celú sériu zaujímavou. Mnohí mi hovoria, že znovu začali sledovať F1 práve pod dojmom Drive to Survive.

Halo (trakt.tv)

Scifátko podľa hry, ktorú som nehral. Ani nebudem hrať. Ani tento typ „filmových“ „dejových“ hier nehrávam, nechcem hrávať, nebavia ma, nudia ma. Ale zábery sľubovali scifi a ešte aj military. No dobre. Skúsil som pár dielov. Je to také „skoro“. Neodpadávam z toho, ani z vyhotovenia, ani z deja, ani zo scenára, zápletiek, herečiek. Z playlistu som to ešte nevyradil.

Star Trek Picard (trakt.tv)

Veľmi mám za zlé všetkým novým sériam zo sveta Star Trek ako strašne to zničili. Je mi z toho až bytostne zle.

Picard v prvej sérií bol uplakaný, hlúpy, zameraný na vzťahy až na úrovni Jednoduchej Márie. Najhoršia verzia juhoamerickej telenovely. Potom emmacore vyhlásil, že tretia séria je zmena. Tak som pozrel prvý diel a nejako som nepostrehol zmenu. Presvedčte ma, že mám vydržať…

PS: nie všetko je komplet zle, taký Star Trek Strange New Worlds sa vcelku dal pozerať aj to malo tú nosnú myšlienku veci.

The Last of US (trakt.tv)

Okolo tejto veci vznikol obrovský hype. Začali to vyzdvihovať ako megaseriál, niečo úžasné, lepšie ako to hento. Takže poďme to hneď povedať: je to roadmovie. Jednoduchý, priamočiary, žiadne mnohovrstevnaté scenáre, žiadne možnosti na vytvorenie celého sveta. Hlavné postavy hrajú herci z toho, k čomu to prirovnávajú Hra o tróny. Ale na tie sa to ani zďaleka nechytá. GoT je celý svet. Mnoho súčasne idúcich línií, má dokonca históriu „pred“, majú mapu svojho sveta. Majú knižky. The Last of Us sa na toto nemôže ani len zdola chytať.

Pozerať sa to dá, je to zaujímavé. No nakoniec sa pozerám na dve hlavné postavy, zombíkov úplne vynechali zo scén. Niektoré diely venovali komusi inému ale keby neexistovali, tak sa v rámci deja nič nestane.

Ak žeriete toto a pritom ste si nedali GoT, tak vážne pochybujem o úsudku, ktorý vás vedie k hodnoteniu The Last of Us ako niečomu viac než GoT. Ešte aj Hous of the Dragon je premyslenejší.

Frasier (trakt.tv)

Niektoré veci rád otočím. Red Dwarf (určite aj viac než desať krát), aj GoT som pozrel viackrát (pred House of Dragon som si najprv pozrel celý Got), Dva a pol chlapa a teraz dokrúcam 11. sériu Frasier. Nikdy ste nevideli? Tak do toho.

Gangs of London (trakt.tv)

Skvelé prekvapenie na tento rok. Krvavé scény, ktoré trošičku zakrývajú zasa nie až tak prepracovaný dej. Také akoby autori akčňákov z osemdesiatok sa rozhodli pre seriál a súčasne pochopili ako sa dnes robia veci. Prudko pozerateľné a britské.

Jack Ryan (trakt.tv)

Parádný príklad ako dokáže ísť kvalita, pútavosť dole séria za sériou. Prvá séria uau. Paráda. Druhá… meh ale okej. A tretia to zabila svojou úplnou blbosťou.

Wednesday (trakt.tv)

Viem, že tento seriál má svojich zanietených ofrfľávačov, ktorí sa snažia ho označiť za čosi ako tínežersky sladký seriál. Z nejakého dôvodu sa mi však dobre pozeral. Asi to bude tým, že som ich voľakedy pozerával.

SAS Rogue Heroes (trakt.tv)

Ďalšie parádne prekvapenie. Toto vyrobili zo skutočných udalostí, urobili to pozerateľne, bez pátosu (my sme ti kompletne dobrí, vyhrali sme vojnu, takže sme ekvivalent dobra sveta). Vynikajúce a okrem dejepisom pomerne povrchne opisované, takže budete aj gúgliť ako čo reálne bolo a nebude to notorické opakovanie ako u dokumentov z dokumentárnych TV kanálov, kde dokola omieľajú „hitlerovetajnezbrane“.

Ďalej len vymenujem:

  • The Peripheral: povedzte mi, že to nie je blbosť, prvý diel som prestal v polovici…
  • The Grand Tour: vydali prvý diel, viem, že boli na Slovensku ale je ticho, čo sa deje?
  • I am Groot: hehe…
  • The Boys: supééééér
  • Obi Wan Kenobi: mne sa to stále páči.
  • M.A.S.H.: pozerám znova…

Do zásoby som si ešte dal The West Wing (neviem kedy pozriem),

Môže sa Vám ešte páčiť...