Televízny program pre fanatikov ako je Markoff

Už to nejaký ten mesiac používam, tak sa chcem podeliť s tým dobrým ;-) Pred pár rokmi som TV program riešil „jednoducho“ tak, že som wgetom mirroroval stránky a perlovým skriptom spracovával do strojovo čitateľnej formy a následne čítal na mojom bytovom intranete ako webstránku. Samozrejme, že som mal svoje požiadavky (napr. zobrazuj mi čo práve ide a čo pôjde, či filtruj mi čo by ma mohlo zaujímať). Potom začali autori dotyčnej stránky robiť kulehy, a keďže ma nebaví prispôsobovať sa ich predstavám ako mám používať webstránky (a hodinu prezerať tv program nemienim ani keď je na webe), tak som na čas kašlal tv program. Neskôr som narazil na niečo lepšie..


Náhled na to jak program vypadáNa stránkach http://tvprogram.cz/program/ som našiel klienta pre službu http://tvprogram.cz/ {čo je zasa len obyčajný webstránkový tv program}.
Trošku nedôvery som prekonal a založil som si na tejto stránke konto a stiahol uvedený program.
Na ich webe som si nastavil programy, ktoré si má klient sťahovať (je ich tam dosť). Potom som spustil klienta, vložil konto a program sa mi usadil v tray.
Keďže mám trvalé pripojenie, nestarám sa vlastne o nič, autori tvrdia, že klient sám zistí aj dialupistovi, že nalogoval a vtedy si stiahne nové veci.
Program je približne na dva týždne dopredu a teraz príde to zaujímave:
– k programom, hlavne k filmom sú aj obrázky – napr. plagátiky z filmov,
– takmer každý program okrem krátkeho popisu má aj dlhší popis,
– k programom sú aj ikonky čo to je a tak (ale inak nie sú klientom extrémne používané napr. na filtrovanie),
– klient sa snaží zobraziť program vždy od aktuálneho času, problémy má po polnoci, kedy defaultne zobrazuje program od rána, lepšie by bolo keby ešte zobrazoval „nočné pořady“, čo koniec koncov v comboboxe ponúka, len si to musím prepínať,
– pri prezeraní programov si klepnutím na čas môžem zaškrtávať upozornenia na to, že program ide (vrátim sa neskôr),
– v nastaveniach si môžem zadať kľúčové slová a program automaticky označí notifikáciu programy,
– textová obsiahlosť info o reláciach je proste skvelá.
Významnou vecou sú u programu notifikačné upozornenia. Ja mám TV Tuner, takže pri pozeraní mi proste naskočí okno a nestratím o čo mi ide.
Keďže program je zadarmo, bolo by hnusné ho kritizovať ;-) takže to zhrniem do akéhosi wishlistu:
– program má velice divné rozhranie, ale zvyknúť sa dá,
notifikácie by som rozšíril o možnosť spustiť nejaký .exe – aspoň by som si tam vedel zadať nejaký program, ktorý by mi na tv tuneri rovno prepol kanál (pokiaľ by mi tvprogram odovzdal kód kanálu z upozornenia),
– program by mohol mať nejaké rozhranie za pomoci ktorého by som vedel z neho „vycucnúť“ info. Hodilo by sa mi to totiž napr. na prekopírovanie programov do kalendára v Outlooku (a hurá, mám to v PDA),
– už spomínané rozhranie programu je žravé na desktop, dosť kompikovane sa pozera zmenšené (nie maximalizované), čo mi dosť vadí. Minimalizovanie okna je navyše riešené neštandardne, akurát na mieste kde mám štvorec s obrazovkou tv tunera,
Druhá voľba by bola naozaj skvelá vec, pretože minimálne by som si mohol spraviť vlastný systém notifikácie, defaultné žlté okno programu je s malým písmom a proste zdiaľky to nevidno. Netreba naliehať na autorov aby robili viac funkcii, proste stačilo by aby spravili rozhranie na odovzdávanie či príjem údajov a pluginy sa už vyroja sami.
Aj možné rozhranie na prenos upozornení a info o programoch by sa celkom hodilo pre ľudí, čo používajú PDAčka a systémy na nahrávanie programov z tv tunerov do mpegu..
Pred časom som autorom programu už aj písal, nikto sa mi neozval, zrejme je tento program akási jednorázovka bez nejakého smerovania vo vývoji.
Napriek tomu je to snáď to najlepšie, čo je k dostaniu.
Celý príspevok píšem po prečítaní každotýždňového príspevku Markoffa o tv programoch.
Dôležitý odkaz pre Markoffa, tá doména je voľná, zaregistruj si ju aj v normálnom tvare.
Súvislosti:

  • 7.10.2004: Lupa: televízny program – popis momentálnej verzie avšak autor nespomenul žiadne chyby a nedostatky, ktoré určite tento program má

Môže sa Vám ešte páčiť...