Blog vo firemnej praxi

David Bureš sa infiltroval na DigiWeb a napísal článok Weblog vo firemnej praxi, čo už asi každého blogistu napadlo.


On objav blogu pre firmy nie je nič nové, v intranetoch sú používané nástenky (sám také používam) avšak s výhodami, ktoré rozmach weblogov priniesol – dokonalejšie CMS, RSS podpora.. Môj posledný pokus o natienenie tejto problematiky zlyhal ;-) a to som sa pokúsil len o predloženie výhod RSS formátu. Popritom bežne používané nástenky (aké mám už niekoľko rokov nasadené) sú len čiastočným riešením, ktoré práve blogy doviedli do komfortnejšej podstaty.
Problém vidím v samej podstate: blogy ako softwarový nástroj sú pekne zvnútra a žiadny manager sa vlastne nedokáže chváliť črevami pokiaľ nad nimi nie je maximálne dokonalý zovňajšok. Takže naďalej vyhrávaju proprietárne riešenia, ktoré intranety nepochopiteľne uzatvárajú a izolujú.
Prednosti „štandardov“, dohôd padajú na nemožnosti plne obhájiť zmysluplnosť ich využívania vo firemnej praxi, kde sa presadzujú riešenia v zmysle „na intranete predsa nemusíme trvať na štandardoch, môžeme si patlať svoje vlastné veci podľa našich predstáva“. Dôsledkom je objavovanie ameriky v úplne zbytočných oblastiach.
Článok uvádza výhody čítačiek RSS, čo však vo firemnej praxi chce ich nasadenie. Vhodnejším riešením je „vsunutie“ RSS feedov do stávajúcej štruktúry – používame Outlook? Tak musí to byť v ňom (viacmenej to nie je problém) atď. Ani bežné firemné informačné systémy nepočítaju s otvorenejšími rozhraniami a bohužiaľ táto situácia potrvá ešte niekoľko rokov aj vzhľadom na odlišné obchodné modely.
Myslím, že na túto tému sa dá pridlho diskutovať, avšak ďaleko sa nedôjde.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. EH píše:

    :-)
    http://hlava.net/index.php?blogid=1053969541
    A máme to provázané navzájem. :-) Btw, jsem rád, že nejsem se svým názorem sám. :-))

  2. David Bures píše:

    co se naucit diskutovat primo na digiwebu a nebo tam v diskuzi aspon uvest odkaz na vase komentare na blogu? kdo to ma dohledavat …