Komentár k informácií, že Opera nebude pre PocketPC

Na weboch prebehol oznam, že Opera nebude portovaná pre SmartPhone (čo je klon PocketPC). Považujem to za smutnú správu, pretože už zverejnené komentáre k tomuto faktu natieňovali fakt, že výhodou Opery je jej portovanie na čo najširší počet platforiem. Takže čo je zlé na súčasnom stave prehliadačov „webu“ (html, css a všetok ten cirkus okolo hypertextu)?


Platforma PALM:
takmer neexistuje nejaký schopnejší prehliadač. Nechcem to priveľmi rozvádzať, PALM nevlastním, takže stručne. Viem, že PALM vychádza z hlbšej doby vývoja kedy sa ešte moc nepočítalo s pripojením k internetu, veľkorysejšie parametre boli limitované cenou atď. Ale aj tak nie sú všetky PalmOS vybavené prehliadačom a tie, ktoré sú teraz sú nedotiahnuté produkty. Opera portovaná pre PalmOS by bola skvelá vec.
Platforma PocketPC:
Zabudovaný Internet Explorer je len obchodne zvoleným názvom a aj keď akotak zvládne zobraziť weby formátované za pomoci tabuliek, takéto stránky prezerajú snáď len blázni. Najschodnejšou cestou sú potom rôzne metódy optimalizácie stránok pre PDA, kde najviac vyhráva kombinácia xhtml + css a výsledná stránka je potom ale len a len textová a tým pádom celé zmysluplné používanie Internet Explorera je na tej istej úrovni ako LYNX.
Ak by som premýšlal o portovanej Opere pre PPC či PalmOS, asi by sa jej tvorcovia neobmedzili na zjednodušenú formu portovania ale o podporu CSS a to špecificky pre možnosti tohto zariadenia (veľkosť obrazovky, ovládanie..). Takže developer by pre handheld vytvoril len alternatívny štýl a vec by bola vybavená.
V blízkej dobe sa očakáva príchod PocketPC 2003. O nej však panujú názory, že bude len kozmetickým vylepšením PPC 2002 a vylepšenie terajšieho IE nebude radikálne.
V každom prípade je treba predostrieť aj názor, že webový prehliadač ešte nie je nosnou aplikáciou ani v PPC systémoch, viacmenej je väčšina majiteľov odkázaná na offline prehliadanie, kde interaktivita klesá na nulu. Takže potreba kvalitného prehliadača ani u PalmOS ani u PPC nie je úlohou číslo 1.
Postupom času som skeptickejší voči vkladaniu nových funkcionalít do telefónov. Implementácia Javy v telefónoch po čase skĺzla len do produkcie nových a nových hier, moja predošlá predstava, že sa vyroja možnosti komunikácie s „mobilovou“ časťou telefónu a tým pádom si javovým midletom rozšírim funkcie telefónu (námatkou: filtrovanie a triedenie došlých správ, odpovedacie zariadenie „niekto mi volá, ja nedvíham a aplet pošle tomu človeku sms, diferencovanie volajúcich a ich presmerovanie podľa pravidiel), značne klesla na konštatovanie „doba ešte nedozrela“. Náznaky takých aplikácií poskytuje telefón Nokia 7650, ktorý momentálne je skôr problémovým modelom ako ukážkou ako to robiť. Platforma SmartPhone od MS je stále problémoch v realizácií.
Napriek všetkým nedostatkom a s vedomím analýz, že prienik handheldov nie je taký vysoký ako u mobilných telefónov, môžem vyhlásiť, že PDA zariadenie nie je len hračka pre IT fanatikov. Už existencia lacných handheldov typu Palm Zire svedčí o tom, že namiesto kalkulačky v taške môže ktokoľvek vláčiť jednoduchšie PDA a okrem kalkulačky si do neho trebárs písať čo ešte treba nakúpiť a používať to ako pripomínadlo.
Doporučujem:
O lacnom Palm Zire: (1) (2) (3) (4) (5) (Chcete Palm?)

Môže sa Vám ešte páčiť...