Už 1.6. vás skasírujú

Dnes som sa cestou z firmy zastavil u mojich rodičov, aby som vyzdvihol moju ratolesť, ktorá tam prebývala vďaka ochote mojej mamy vyberať juniora zo škôlky v poniektoré dni v týždni. Ono je veľmi zaujímavé zistenie, že keď ráno donesiem syna do škôlky okolo 8:.00, tak je asi taký 6. z 15. detí. Ak by som ho ale vyzdvihol zo škôlky po 15:15, tak hrozí, že bude medzi poslednými troma, ktoré tam ešte kazia vzduch a náladu PG dozoru. Keď sa mi podarí syna vybrať zo škôlky osobne, tak sa na jej chodbách stretnem s čulým ruchom dôchodcov a iných starých rodičov, ktorí podobne ako moja mama vyberajú vnúčatá zo škôlky.
Ale nie o tomto som chcel.


Keď som dorazil k rodičom a sedeli sme za stolom, mama sa nahlas zamyslela, čože nám to náš Zajac pripravil od 1.6.. Otec má už cez 70 rokov, vlastne je bližšie k 80-tim. Má zopár chorôb vyplývajúcich z veku. Mama si tak zbežne prepočítala, koľko bude stáť mesačné „poskytovanie služieb“ nášho zdravotníctva otcovi. Po spočítaní návštev u lekára na kontrolu a aby predpísal lieky, ktoré už dochádzajú, ďalej poplatky za recept, doplatky za lieky a podobne, vyšla mame čiastka pohybujúca sa niekde okolo 500,-Sk/mesiac.
Ja som si k tomu v duchu hneď primyslel našich tiežodborníkov na ministerstve financií, ktorí sa máličko sekli pri odhade výberu DPH v štátnom rozpočte na rok 2003 a ktorí sa idú hojiť výpadky príjmov rastom spotrebnej dane.
Súšasne ma napadol (chvalabohu len v mojej mysli) aj náš bezpartajný minister soc. vecí a rodiny so svojou humornou „valorizáciou“ dôchodkov vo výške 6%. Valorizácia nepokryje ani náklady, ktoré mojim rodičom vzniknú zavedením poplatkov v zdravotníctve. A kde ostala ešte inflácia.
Tejto vláde nemožno uprieť jednu vec. Je skutočne pravicová.
Vo vlastnom rodinnom rozpočte asi onedlho vytvorím novú kapitolu s názvom „Finančné dotácie rodičom“. Verím tomu, že ak by voľby mali byť do 12 mesiacov, tak rétorika našej exekutívy by mala určite iný, sociálnejší nádych. ešte mám v pamäti, ako vláda štedro rozhadzovala zdroje štátneho rozpočtu pre voľbami (prídavky na deti, príspevok na výživné deťom kde otec neplatí výživné …) a po voľbách sa to pomaly stoplo, prípadne utlmilo.
V dnešnej dennej tlači ma tiež upútal článok a forme uhrádzania poplatkov za návštevu ambulancie. Väčšie nemocnice pôjdu pravdepodobne cestou centrálnej pokladne, kde vám za Vašu hotovosť vydajú žetóny, ktorými budete uhrádzať poplatky pri návšteve ambulancie, alebo absolvovaní odborného vyšetrenia a zalahnutí na lôžko v nemocnici. Aspoň vo mne to vzbudzuje asociácie s kasínom, ktoré fungujú na podobnom princípe, len s malým rozdielom. Tí, čo hrajú v tom kasíne majú často vyššie dôchodky ako tí, ktorí sa idú hrať do nemocnice.
A preto pozor. Od prvého šiesty, ak vás bude bolieť zub, tak sa buď postavte do rady na žetóny, alebo na vás lekár vytiahne registračnú pokladnicu a skasíruje vás.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. rony píše:

    hm, moja mama robila v materskej skolke, ucitelku potom riaditelku ale nepamatam si, ze by o 15.15 nadavala rodicom. Viac menej bezne o 17tej kludne cakala s poslednym deckom.
    A ja som do skolky vstaval o 5:30 aby som o siedmej tam uz bol, pretoze mama takisto bezala dos skolky.
    Holt casy sa menia.
    Ceny za skolky si ani nejdem zistovat ;-)

  2. otty píše:

    Pozor, aby nedošlo k nedorozumeniu. Nehovorim, že učiteľka mi nadáva, alebo ze sa na mňa krivo pozerá. Z iných foriem neverbálneho prejavu som ale vycítil, že „aha, ostatné deti sú už doma“. Aj keď je to môj subjektívny pocit ktorý mohol závisieť od mljho momentálneho mentálneho rozpoloženia :)
    Cena „našej“ škôlky je mesačne okolo 800-1000 Sk. Tu nie sú Bratislavské ceny :)

  3. rony píše:

    zuby nie su dobry priklad ;-)
    takcitak mam sukromneho zubara a tam sa nehrame na dvadsatkorunacky ;-) niekedy ti poviem kolko ma uz stal ;-)

  4. otty píše:

    No, ja mám tiež privátneho zubára, ale je to mama spolužiačky mojej drahej polovičky. Takže mám diskontné ceny ;)

  5. jaso píše:

    to otty:
    Zaujalo ma, prečo sa pohoršujete, že „Valorizácia nepokryje ani náklady, ktoré mojim rodičom vzniknú zavedením poplatkov v zdravotníctve“. Pýtam sa, prečo by mala?

  6. rony píše:

    jaso: to je pravda, ak by to spolu suviselo, asi to nema ani moc zmysel ;-) len sa nieco odniekial niekam prehodi ;-)
    mne sa blbost s dvadsat korunami nepaci, je to smiesna suma a znie to ako keby socialisticke zdravotnictvo odrazu zistilo ze krachuje, tak sup nejaku nestastnu akciu. cely problem je v tom, ze to zapchalo na chvilu usta politikom aj ludom a to je tak asi vsetko (zapchalo myslim tak, ze kecali chvilu o niecom inom)

  7. otty píše:

    to jaso:
    nerozhorčila ma skutočnosť, že valorizácia je nedostatočná vzhľadom k poplatkom v zdravotníctve. Okrem iného by to bolo nespravodlivé voči iným skupinám obyvateľstva, ktoré nepoberajú dôchodky, ktoré štát valorizuje. Zaujala ma skutočnosť, o koľko vláda valorizuje dôchodky, pričom sociálna poisťovňa deklaruje, že vygenerovala fondy na väčšie zvýšenie dôchodkov.