Tabuľkáči pozor

Teraz večer som som navštívil múzeum tvorby počítačových stránok a zrejme jeho správca mi naživo predniesol takmer všetky argumenty TABLOIDOV (fundamentalistov tabuľkového náboženstva). Prvým, čo ma rozosmialo..


a zlepšilo mi náladu bol Source code, kde človiečik sa snažil kód zneprehľadniť odstránením znakov konca riadku (akože krypting pre zvedavcov, chichichi, naivka). Ale pekný bol argumentík, že tým aj šetrí miestom ;-) Ok, človeče.
Celý html kód (bez linkovaných includes a obrázkov) mal niečo nad 40kb a samotný text asi 10kb – 25% relevantného obsahu – čiže je čo optimalizovať vravím si. Pýtam sa, prečo všetko tabuľkuje – vraj niektore prehliadače.. aha.
Lenže o pár minút v rámci argumentácie spomenie ďalší argument „pozerám sa do logov a vidím, že všetci majú IE“. Aha, takže milý developer, ktorý z týchto dvoch protichodných argumentov vlastne platí? ;-) Odporujú si navzájom a zároveň aj logike. Dokonca obidva sú scestné, ale to už majme aký chceme názor. Takže pokračujem ešte v tých otázkach: neušetrili by ste odstránením tých divočín TD TR TABLE a to každý z nich mal minimálne jeden parameter, takže si viete predstaviť to more zbytočného priestoru ;-)
Dospeli sme nakoniec k mojej otázke, či ešte chce robiť webstránky. Mám ale pocit, že je to jeden z tej množiny ľudí, ktorí proste patlajú webstránky bez potrebných znalostí alebo aspoň rozhľadu, lebo začal skákať, že teraz, teraz, teraz pripravuje stránky s technológiami, o ktorých som ešte nikdy nepočul ;-) hehe – to ma videl prvýkrát a nemal o mne žiadne referencie ;-) (Dovoľujem si tvrdiť, že neexistuje žiadna norma, štandard alebo čokoľvek okolo webstránok – html a bordel technológií okolo toho, o čom by som minimálne nepočul). Ale veď treba niečim protiargumentovať, keď sa spustí vlnka kritiky ;-) každý developer má svoju hrdosť a ťažko sa mu počúvajú kritické reči ;-) takže jeho reakcie chápem.
Len mi je ľúto, že na web vytvárajú stránky a čo je horšie, predávajú ich ako službu klientom, práve takíto ľudia, ktorí majú x výhovoriek len k tomu, aby trošinku pohli hlavičkou a pohli sa z toho 1996teho roku kamsi do roku 2003. Páni tabloidkovia: technológia o ktorej hovorim ja a kopec ľudí tu je pripravená niekoľko rokov. Naozaj neexistuje prehliadač, v ktorom by to nefungovalo uspokojujúco (podpora CSS). Zatiaľ som nenatrafil na žiadny vážny argument, ktorý by komplexne uznal výhodnosť výhradne tabuľkovo riešeného designu, tak doteraz čakám.
Z dlhšej prestrelky som vybral len niekoľko periel, na ktoré som si spomenul, pravdepodobne zajtra si už nespomeniem ani na to, že človiečik ako webmajster nepoznal Firebird (nemám mu to za zlé) ale skôr to, že mi tvrdil, že tá jeho zbastleninka funguje v Mozille. Nie nejde ;-) minimálne jeden dôležitý prvok nie: navigácia. Škoda, človiečik, stačilo trošku znalostí compatible-listu javascript a DHTML a postavíš si sám dynamické menu. Keď sa ti nechce, na internete ich je na mraky, ktore zaručene pracujú. ;-)
Ani by som nespotoval, ale proste tato naživo debatka prišla akoby náhodou na margo rozvinutých diskusií z webfóra intervalu (sorry, zabudol som to url).
A vlastne je fantastické dnes stretnúť človiečika, ktorý píše webky akokeby pre múzeum roku 1996 :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Mám pocit, že beztabulkový design je fajn věc, lze jej udělat tak, aby byl hezký i úsporný na prostor a kompatibilní ve všech nových prohlížečí. Někdy se však nemohu dobrat kloudných výsledků v IE 4.0. S tabulkami ano. A to je můj jediný důvod…

  2. rony píše:

    pre ie 4.0 urobis stranku tak, aby NESPRACOVAL styly.
    IE 4.0 je na tom tak ako nn 4.x – neviem ci to mozem tak tvrdo povedat, ale kaslat uz na ne. nie je dovod na ne prihliadat viac ako tak, ze sa v nich stranka zobrazi bez CSS – holy strukturovany dokument. Musi to postacovat – navyse ak to bude strukturovany dokument (vid debaty o Lynxe), je stranka pouzitelna.
    Poviem to este inak:
    dnes uz ludia, co idu na neIE prehliadacoch, maju nove Mozilly, Opery. Fakt vynimky stavaju svoje stanice so zastaralymi prehliadacmi.
    Ludia iduci nad IE zasa v podstate nutene vzdy updgraduju. Penetracia verzii 6 je znacne vysoka. Na starsich IE ostavaju ludia, ktori proste beru pocitac ako pocitac a nemaju prilis povedomia o moznostiach upgradov – bud nevedia alebo netusia, je to jedno. Ale iste percento tu je. Obmedzovat ich samozrejme nie je dobra vec, takze im sa zobrazi bezCSS. Takcitak budu radi, lebo takato skupina ludi ma mozno tie stare OS a IE aj na starom HW :-) takze takcitak tie nase zlozitosti v strankach by im len komplikovali zivot (kto dnes stavia stranky na 640×480 v plnom grafickom layoute stranky, ze?)

  3. (-; Tak v tom se neshodneme. Já prostě chcu, abych i ve 4 viděl stránku s grafikou; odpojení stylu pro mě není řešení. Ale už se mi to povedlo; mrkni teď na http://zapisnik.zantovsky.tk – už je to v CSS, a navíc se mi to povidlo tak, že to je plně kompatibilní i se starou čtyřkou (= Hurá. Tak jen doufám, že to nebude dělat vyložené blbosti v jiných prohlížečích… Případně mi tam zanech vzkaz v diskuzi, že něco nefunguje. Díkz.

  4. rony píše:

    2 žantovsky: aspoň mne sa to zdá v pohode, neviem ako to má vyzerať v niečom inom, ja to vidím dobre a dokonca aj keď vypnem CSS je to úplne super.
    k tomu IE 4: keď pozorujem ľudí s IE, majú v drvivej väčšine IE 6. Neviem objektívne povedať, že výnimočne sa kdesi nájde IE 4. Ak áno, mal by dostať stránku bez formátovania za pomoci CSS, tak ako náhodní vlastníci NN vo verziách 4.x a nižšie. To by mohlo byť pre obsah webu postačujúce a neobmedzujúce. Obsah aspoň takej stranky ako je moja či tvoja je na prvom mieste. Na vzhľade záleží len do tej miery, či nevplýva na to prvé.