Sova: myslite na niečo iné..

Myslím, že tento citát Sovy v síti (pôvodný príspevok)

Když vám něco v CSS nejde, zkuste to jinak. Když to nejde jinak, nedělejte to vůbec. Uživatel neví, jaký super rafinovaný design jste zamýšleli a nepozná, že jste z původní představy slevili. Zato ale určitě pozná, když veškerý čas a prostředky obětujete na boj s kódem a na důležitější věci se kvůli tomu nedostane.

má širšie súvislosti ako púhe prplanie sa s CSS. Kompletne ho možno aplikovať na akékoľvek snaženie o vypiplávanie az do nezmyselnosti. Napr. radšej nepremýšľať, že mi neštimuje trojstĺpcová sadzba a proste urobiť dvojstĺpcovú – obsahu to neuškodí a radšej popremýšľať nad drobnosťami, ktoré sú ešte dôležitejšie..

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. HoP píše:

    Tak nevím, ale pokud někdo dělá trojsloupcovou sazbu, tak ji asi potřebuje a dvojsloupcová mu nepomůže… Do třetího sloupce se dá dostat dost věcí, které chcete mít na očích, ve dvousloupcové by něco bylo utopeno na konci stránky…

  2. rony píše:

    netvrdil by som, v CSS by ma napadlo ako nahrada tretieho stlpca FLOAT box napriklad.
    Ale uznavam, ze som zvolil jeden z prikladov. Neslo mi o detailizovanie nad 3s ale o principe – ze ak nieco proste zacinam riesit prilis zlozito, tak by nemal byt problem proste sa vzdat tej predstavy, ze akurat tak to musi byt lebo CITATEL aj tak nic nevie o tom aky som mal ako autor zamer povodne.
    Tento fakt si treba uvedomit, ze naozaj citatel nevie ako to vlastne malo byt.
    K tej 3s sadbze by som este pokracoval: naozaj si myslim, ze cast ulohy 3s by sa dalo riesit FLOAT boxami (napriklad).
    Mne osobne uz preplnene lave a prave stlpce lezu na nervy a viacmenej ich plne ignorujem – plati to na weby ako palmare, lupa, mobil, mobilmania, fakt uplne vsetky.
    Niekedy davnejsie som o tejto „sleposti“ uz napisal.
    A niekto iny napisal, ze po navrhu obsahu stranky ju zmensite „objemovo“ na polovicku. A potom ju zmensite este o polovicku.
    Budeme sa hadat aj o tomto?

  3. HoP píše:

    Jasně, čtenář neví, jaký měl autor záměr. Ale když já si vymyslím web, tak ho tak většinou chci udělat už proto, že sem to tak prostě chtěl. A dělat ústupky jen proto, že někdo neumí udělat správně browser(y) mi je proti srsti…
    Ale jinak souhlasím, v mnoha případech také ten třetí sloupec přehlížím…
    Zrovna teď si ale vymýšlím svůj soukromý web, kde tři sloupce budou :-) Kdo chce, může ten třetí sloupec ignorovat, ale dělám o hlavně kvůli sobě, abych měl přehled o odkazech, které mě zajímají. Něco jako řekl Marek Prokop – že si píše Sovu v síti hlavně pro sebe, aby měl přehled.

  4. rony píše:

    jasne ja chapem, ze iste weby sa pisu pre isty ucel. problem ale je ze aj u Marka je to verejne pristupny web, takze musi splnat aj iste potreby citatela a zaroven aj by mal zachovavat iste zvyklosti. to je ale iny predmet diskusie.
    ja u velmi velkeho mnozstva webov uz ten treti stlpec vidim zbytocny, osobne mi zavadzia, plni plochu, nikdy tam neklikam. vacsinu veci odtial by som casto uvidal ako samostatnu stranku.
    Weby sa citaju (teda aspon hlavy obsah) odhora nadol, takze cim viac zachovam tuto logiku bez barliciek obdlznickov a okienok v lavom a pravom stlpci, tym viac vyhravam nad zlozitostou celej stavby plochy stranky.
    Raz som napisal, ze by si mali autori rozkosatenych webov spocitat ako casto ludia klikaju na vsetky odkazy na stranke a podla toho surovo vyhodit na „servisnu“ stranku vsetko, co sa pouziva sporadicky.
    Aj tak mam pocit, ze 3stlpce sa navrhuju hlavne „aby bolo kam pchat reklamu“ :) cize skoro samoucelne ;)
    ps: nie som proti trojstlpcovej sadzby, len to netreba prehanat, lebo uz som videl aj 4stlpcove weby a to je uz fakt orientacny beh, citat taku stranku.

  5. HoP píše:

    No, já jsem viděl tři sloupce a ve čtvrtém právě už jen prostor pro reklamu :-)
    Celkem dobře to má udělaný Acidlog, kde lze jednotlivé panely povypínat, kromě toho jich tam není moc… Možná to zkusím udělat podobně.
    Také jsem zatím nenašel příklad trojsloupcového layoutu, kde by byl ve zdrojovém kódu nejprve prostřední obsahový sloupec a až potom levý a pravý…

  6. rony píše:

    tu je priklad peknej sadzby stranky:
    http://www.clagnut.com/
    ja myslim ze je aj komercne pouzitelna. netreba strnulo stat na pozicii: 3s sadba v style LUPA.CZ
    medzi nami z takej sa mi chce uz grcat, keby sa to dalo aspon nejako vypnut, deaktivovat. Preto Lupu ani moc necitam ;-)