Prvé dojmy 19″ LCD SONY HX93B

Vyberal som si medzi HS94PB a HX93B a vybral som si ten druhý. Prvý je kvalitnejší no drahší pričom druhý má lepší kontrast a svietivosť. Tieto parametre sú mi prednejšie pre monitor na domáce použitie.


Prvý dojem je, že 17″ LCD s týmto rozlíšením by som určite nebral.
Chvíľu som musel moje okná programov upravovať, pretože boli z pôvodného rozlíšenia v ľavom hornom rohu obrazovky :-)
Monitor má až tri vstupy: DVI a dva bežné analógové. Zadok monitoru je pod plastovým krytom a tak je pohľad naň teda zo všetkých strán príjemný. Povrch mám podľa svojho výberu tmavý a hodí sa mi do interiéru aj k počítačovej skrinke.
Najčastejšie budem používať prepínanie zobrazení VIDEO, GAME, PC, AUTO. V tom poslednom je zároveň aktivované čidlo pre zosnímanie svetlosti v interiéri a tak si monitor jas upravuje podľa toho. Pre človeka klepajúceho do počítača pri zhasnutom svetle je to dobrá vec.
Monitor má nastavenie na desať stupňov „ostrosti“, lepšie povedané vyhladzovania. Pri nule to vyzerá ako pri zapnutom Cleartype.
Prvej veci, čo som sa obával sú mŕtve body, no nemá ani jeden (nenašiel som zatiaľ).
Ovládacie tlačítka sú na pravom boku monitora v hornej časti. Treba si na to zvyknúť ale z IIYAMA už mám tréning na tlačítka. Veľmi mi chýbajú otočné ovládacie prvky z prastarých monitorov – śú o hodne viacej ergonomickejšie.
Vpredu a vpravo dole je vypínač a svieti mi tu nazeleno, čo znamená jeho kandidatúru na zaslepenie. Či je monitor vypnutý alebo nie predsa vidím na tom veľkom štvorcovom svietiacom :-)
Pre hry bežiace v inom rozlíšení je tu našťastie automatické nastavenie obrazu (poloha, zoom). Chvíľočku som si pobehal v bežnej hre týchto dní a nejavilo sa mi to „strašné“ a nepozerateľné. Čiže druhá z obáv padla.
Monitor má vraj svoje reproduktory a vraj priestorový zvuk, čo asi nevyužijem, keďže živím počítač na pripojení k zvukovej sústave 5+1.
Čo bola moja hlavná požiadavka: design, ktorý nepredurčí počítač do zastrčeného kúta v miestnosti, kde ho preboha nikto neuvidí. Toto je SONY a pekne sa hodí kľudne aj ako výstavný element.
Povrch monitora by som prirovnal najskôr imitácií lešteného kameňa resp. bežného moderného televízneho prijímača. Farebne sa zhodli s mojou skrinkou (SOLTEK QBic).
Po rokoch strávených s IIYAMOU som si teda pripomenul môj starý CRT značky SONY. Je jasné, že zdravotné účinky monitora LCD voči veľmi kvalitnému IIYAMA výrazne nepocítim, takže tu sa ma na dojmy nemôžete pýtať (naposledy som zízal na guľatý monitor pred pár mesiacmi a doma pred dlhými rokmi).
Nejaké testy zobrazovania som nerobil ale môžete mi poradiť :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. rADo píše:

    A není 25ms Rony pomalých? Moje LCD má 12ms, a i tak je to mírně znát při takové hře jako je Painkiller ;)

  2. rony píše:

    nie. ja nehravam casto hry ale tu je citat:
    „Pre hry bežiace v inom rozlíšení je tu našťastie automatické nastavenie obrazu (poloha, zoom). Chvíľočku som si pobehal v bežnej hre týchto dní a nejavilo sa mi to „strašné“ a nepozerateľné. Čiže druhá z obáv padla.“
    Moj subjektivny pocit: nic zvlastne a neocakavane nevidim.
    Mimochodom tych 19″ s 12ms je velmi malo, a vyberat z 3 modelov nie je vyhra.

  3. preacher píše:

    uaaah nuda, koho to ma zaujimat co noveho si snob Rony zase kupil?? namatkovo si spominam ze sa tu uz prepieral mobil, PDA, chladnicka, pocitac, kozena sedacka, teraz monitor… som zvedavy co bude najblizsie… vlastne nie som.. uz tu tak skoro asi nepridem.

  4. rony píše:

    [3] pokial mas pocit, ze mi je to luto, tak je to omyl ;-) ale kludne prid, co ta nezaujima necitaj, vzdy, ked sem pride ktokolvek, hra sa podla mojich pravidiel ;-) nepisem sem nic, co by mna osobne nezaujalo ;-) Pokial ti vadi, ze pisem o veciach, ktore si nemozes dovolit, je mi to naozaj luto, no ja ich nepovazujem za neobvykle veci – som fanda na technicke veci – mobily, pocitace – takze si kupujem to co sa mi paci.
    dakujem ti za komentar ;-)