wvWare – skvelý konvertor z Office do pekného xHTML

Už pred dvomi rokmi som natrafil na veľmi zaujímavý program, ktorý po trošku únavnom doinštalovaní ďalších knižníc poskytuje veľa služieb pre prácu s dokumentami Microsoft Office.
Na rozdiel od iných programov pracuje nezávisle na čomkoľvek od Microsoftu (viem o konvertítkach, ktoré fungujú len ak máte Office nainštalovaný) a to nielen preto, že je schopný bežať aj na linuxe.


V štandardnej inštalácií má v sebe niekoľko výstupných filtrov pre generovanie dokumentov vo formátoch ako je PDF, HTML, XML avšak tým to nekončí. Šablóny sú bežné textové súbory a pokiaľ vám nevyhovuje, že generuje kompletný HTML súbor aj s hlavičkami, či nechcete niektoré typy formátovania vo výstupnom dokumente, či chcete práveže aby vám text obohatil o CLASS v niektorých tagoch, tak stiahnete po editovaní šablóniek.
Program dokáže rozobrať súbor s príponou DOC z balíka MS Office a vygenerovať kvalitné HTML pričom ho nezarazí ani väčšina vložených obrázkov, ktoré uloží ako JPG či PNG. Vie aj vložené tabuľky.
Počas niekoľkých rokov som hľadal schopné a schodné riešenie pre „očesanie“ dokumentov, ktoré ľudia chcú publikovať a zároveň ponechať žiadané formátovanie (tučné písmo, italika, nadpisy, obrázky) v kóde, ktorý by v prvom rade nebol naplnený zbytočnosťami.
Našiel som ho v programe wvWare a popri ňom som natrafil na niekoľko ďalších: tidy, tagwall…
Tipy na implementáciu wv:

  • redakčné systémy umožňujúce priamo uploadnúť dokument DOC, ktorý sa hneď spracuje a vloží do systému pre korektúru a publikovanie,
  • filter nevhodného formátovania po Copy&Paste z Wordu do HTMLarea,
  • online konvertor DOC na HTML, PDF,..
  • prílohy v e-mailoch prekonvertuje z Wordu do niečoho „vhodnejšieho“ (môže to byť aj mailback – pošlete mail s prílohou a obratom vám príde prekonvertovaný dokument…

Môže sa Vám ešte páčiť...