Ad: Aký používam hardware a prečo

Ad o’blog: Jaký používáte hardware? A proč?


Klávesnica: HEWLETT PACKARD, IBM. Čo možno najklasickejšia a najnormovitejšia. Píšem bez problémov aj potme a vyžadujem tip-top. Nemôžem prijať žiadnu z dnešných klávesníc, kde je cieľom snáď čo najviac rozdrbať rozloženie kláves. Mám rád ťažšie klávesnice, ktoré nelietajú pri klepaní po stole. Škoda, že dnes existujú už iba membránové. Nevyužívam a nechcem žiadne nadstavby klávesníc typu multimediálna. Väčšinou totiž majú trebárs okrúhly Escape, polovičnú výšku Fx či iný tvar klávesy Enter. Intenzívne využívam Shifty, Ctrl, Alt, medzerník, numerickú klávesnicu. Preto musia byť vždy na tom istom mieste. Do zúrivosti ma privádzajú všetky zmeny. Tu som konzervatívny pretože mi to narúša pohodu.

Myš: dve tlačítka, optická, koliečko, trošku väčšia. Momentálne je to Genius a v podstate som spokojný, našťastie nemusím moc pracovať s vektorovou grafikou a optická Genius je kvalitnejšia ako moja predošla klasická gulička Microsoft či Logitech. Necnosťou Genius myší je krátky kábel.

Procesor: doma som skôr AMD. V príncípe nie som náročný, pretože väčší výkon dosiahnem skôr pridaním pamätí ako špekulovaním nad frekvenciami. Kupujem zásadne najoptimálnejší stred krivky výkon cena podľa aktuálneho stavu na trhu.
Mainboard: teraz SOLTEK barebone, čierna skrinka, vpredu zrkadlo. Čím ďalej tým som spokojnejší. Doma som totiž doteraz používal skladačky a už mi prešla trpezlivosť nad otrasnými skriňami a špekulovaním nad tým čo do nich ešte napchať. Teraz mám konečne maličký počítač, ktorý má všetko, čo mi treba. A je pekný.

Grafika: nvidia. Od čias 1993 roky, kedy som bol schopný kúpiť grafiku za 8000 korún a naozaj to strašne pomohlo už nevidím rozdiel medzi grafikou za 1500 a za 15000. Všetky sú totiž skôr orientované na hry a pre bežné programy mi už moc nedajú. To taká Spea V7 Mirage mi viditeľne zlepšila výkon vo Photoshope, Corel DRAW!

Disk: teraz som kúpil nejaký tichý a fakt tichý je. Dlho som bol vyznavačom WD, potom som myslím kúpil Maxtor a ešte Seagate. Vždy sa pýtam v tomto poradí: tichý, parametre (otáčky, cache). Doma som ATA.

Optika: DVD Pioneer so štrbinou bola dlho moja obľúbená. Ak si raz takú mechaniku kúpite, nebudete chápať význam vysúvania CD na podstavci pre kávu. Napaľovačky kupujem TEAC. V Solteku mi však štrbina nefunguje, takže uvažujem o nejakej novej optike pretože prehrávať CD v napaľovačke sa mi celkovo nepáči a prišiel som o DVD a možnosť komfortu dvoch optík.

Iné: čítačka pamäťových kariet, infra s Girderom, Bluetooth dongle, TV karta a iná bižutéria…

Monitor: IIYAMA. Moja podmienka bola farebný monitor. Takže mám modrý. LCD na doma neplánujem, terajší musí vydržať a dovtedy budú LCD dosť kvalitné. Ak by som ale dnes nemal monitor, tak kupujem nejaký LCD.

Ďalší hardware:

notebook: TOSHIBA. Nijako zvlášť nepreferujem aktívne používanie takejto techniky avšak sú príležitosti, kedy je cenný.
PDA: tak toto zariadenie je veľmi dobrou vecičkou. Mám Pocket PC a po veľmi vydarenom DELL AXIM X5 som prešiel na IPAQ H2200. Musím povedať, že už viac ako rok mi v osobnom živote veľmi zjednodušil „agendu“. Na PDA nepoužívam prístup k internetu, slúži hlavne ako PIM. Opakujem, že PDA aj keď má atribúty počítača, je to niečo iné ako notebook – prakticky sa nekryjú navzájom.

mobil: malý, zatvárací, Motorola.

Záverom chcem len poznamenať, že príliš neobmieňam hardware PC, pred Soltekom som niekoľko rokov mal proste nejaký stroj, nejaký procesor a teraz mám krajšiu skrinku a dúfam, že vydržím. Oceňujem skôr ďalšie možnosti periférií a ako veľkú revolúciu považujem USB Storage a som rád, že tieto „macintoshovské“ praktiky prišli aj k PC. Dosť mi je ľúto, že nie je pravidlom USB Hub (resp. konektor) v PC klávesniciach a to vrátane pripojenia myši priamo ku klávesnici.

Takisto mi je ľúto, že bežné skrinky PC sú nepraktické a málokedy majú vpredu dostatok konektorov. Podobne už nevidím priliš praktické delenie na motherboardy, procesory a pamäte – po čase ich totiž musíte tak či onak predávať spoločne a ja osobne to už riešim aj vrátane skrinky – nemám chuť spekulovať s vyberaním týchto bezcenných súčiastok. Zrejme čas speje k barebone systémom či notebookom pre domácnosť (tie však ešte výrazne hrejú).

Poznám aj hardware Apple, bohužiaľ som naviazaný na PC a dva počítače je už prepych.

Môže sa Vám ešte páčiť...