Pre koho vlastne robíme stránky?

Legendy tvrdiace, že pre väčšinovú masu s Internet Explorermi zaštíťujúce sa nezmyselnými koláčmi ukazujúcimi to smiešne číslo 95 percent či grafy s pomermi rozmerov obrazoviek používateľov sa snáď čoskoro stanú všeobecne smiešnymi. Aj keď ešte dnes nimi máva istá časť zaostalých dinosaurích webpatlacích firiem.
Na Živě mi do noty pískol Martin Michálek príspevkom Prostředky současného webdesignu 1. (via About) a ja si dovolím poznamenať k mojej úvodnej poznámke, že zrejme najúspešnejší návrh stránky je taký, ktorému rozumie vyhľadávač (do značnej miery zjednodušujem – tí, čo mi porozumeli vedia, čo je za týmto stručným vyjadrením). Z komerčného pohľadu totiž nezanedbateľné percento návštevníkov prichádza na stránky práve z nich. Samozrejme okrem oborových katalógov. Iné zdroje sú určite povedomosť návštevníka – či už z médií, reklamy – proste obchodných aktivít majiteľa stránky – tu však už je zásadný diel práce vykonaný mimo samotný webdesign.
Preto si dovoľujem tvrdiť, že úspešná stránka je taká, ktorú stavia webdesigner podľa zásad, ktoré tu neustále o webe omieľame:

  • prestať si myslieť, že prístupnosť, použiteľnosť, čistý layout (beztabuľkový), SEO, SEM sú akademické a bez reálneho dopadu,
  • prestať pozerať na webstránku ako materiál pre jediný a správny prehliadač,
  • prestať s tvrdeniami, že robiť webdesign práve takto je ťažké a neefektívne,
  • prestať si namýšľať, že najprv je vzhľad, potom dlho dlho nič a až potom ďalšie aspekty tvorby stránok,
  • prestať tvoriť stránky „jednomužne“ a skúsiť tvoriť kooperujúce teamy pracujúce na jednom projekte (a nie v zložení obchodník a patlač webu, skôr v zmysle výtvarník, grafik, kodér, ergonóm…).

Potom možno tá tlupa „beztabuľkáčov“, „pixystov“, „sovistov“ bude hovoriť práve k tým, ktorí by to počuť mali. Dnes mám ešte stále pocit, že sme mierne uzavretá skupina, aj keď osvietená ale skôr vo vnútri presvedčená a navzájom súhlasiaca. A povedľa nej je tu iná komerčná skupina tých dinosaurov, ktorí z rôznych dôvodov ignorujú vývoj vo webdesigne. Najčastejším dôvodom je hlavne to, že im to ešte „sype“.
Pre nás je otázka, či má zmysel do nich tĺcť alebo ich nechať tak, nech vykvasia. Môže totiž nastať situácia, že sa aj bez nich stane táto uzavretá skupina „progresívcov“ leadrom na trhu s webovými stránkami.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Ľuboš Kmeťko píše:

    Dobre a vtipe postrehy. Aj ja som zvedavy, kedy na Slovensku skonci nadvlada dinosaurov. Samo to ale asi nepojde, firma, co sa cez nich bude chciet presadit, bude musiet byt dost silna a vediet smerom ku klientom zrozumitelne komunikovat vyhody modernych postupov, mozno najlepsie na nejakych pripadovych studiach.

  2. dusoft píše:

    Mas pravdu, problemom je, ze mnohi ludia zacinaju ako zivnostnici sami, tak potom je tazsie sa presadit. Moznost vidim v delegovani prace – t.j. clovek prijme zakazku, sam je koder, teda da spravit design grafikovi, ten mu ho da, on ho vystriha a navrhne kod. plus si moze najst copywritera/textara pre obsah. to uz zavisi od financii a zisku.

  3. rony píše:

    ja si myslim, ze pomoze najma specializacia, ako hovoria komentujuci [1] a [2].
    problemom je, ze rozdiel medzi studentikom, co patle stranky popri skole a nejakou firmou zameranou na robenie stranok je len v tom, ze sice zamestnava takeho isteho studentika ale okrem neho je tam este nejaky obchodnik ;-) no a ceny su ine ;-)
    nech sa neurazia graficke firmicky na stranky ale najprv by sa mali pozriet na seba, nakolko je profi ich team pre vyrobu stranok. casto totiz tieto firmy tvoria prave ludia na urovni toho jedineho studentika, casto robi jeden projekt jeden clovek.
    podotykam, ze napriklad CMS system, ak ta firma tiez zahrna do projektu s web strankami nema v tomto uhle ziadny vyznam ;-)

  4. Ľuboš Kmeťko píše:

    No a čo keby sa slovenskí „progresívci“ spojili a založili takú firmu, ktorá by prevalcovala dinosaurov? :)
    Problémom je presne to, čo píšu dusof i rony – malý živnostník sa na trhu nepresadí, tobôž nie, keď sa snaží robiť všetko sám. S jedným i druhým mám bohaté skúsenosti :)
    Mám ešte pár myšlienok o tej firme, tak sa možno sa ešte ozvem :)

  5. rony píše:

    nevidim nijako realne dohodu na vytvoreni komercneho subjektu s cielom potlacit vyznam „dinosaurov“ ;-)
    zasadny problem je, ze klienti sami prilis nevidia to ich profesionality a preto si moze dinosaur v referenciach chvalit cim chce ;-)
    a ak chcem byt ja cestnejsi, potom nemam vlastne co ukazat ;-)

  6. Ľuboš Kmeťko píše:

    Samozrejme, hlavnym cielom tej firmy by nebol nejaky osvetovy boj proti disousaurom ale normalne komercne uspesne fungovanie – teda presadenie sa popri dinousaroch a ziskanie velkych, dobre zaplatenych zakazok, ku ktorym sa mala firma (zivnostnik) nedostane, pretoze na velku zakazku nestaci alebo je obchodne a marketingovo slaba.
    Problem s argumentaciou o vyhodach modernych stranok smerom ku klientom je, ze vo vacsine pripadov je zle postavena. Sam mam skusenosti, ze technicky orientovana argumentacia na klientov nezabera, pretoze technickym zalezitostiam nerozumeju. Konkurencne vyhody takejto firmy oproti dinosaurom by bola v inych veciach, navonok by sa ani velmi nemusela lisit od dinosaura – mam par napadov ale to tu nebudem rozoberat, este sa poradim a ked tak potom cez mail.

  7. rony píše:

    ja si to viem predstavit, problem je hlavne v tom, ze kvalitne zakazky sa robia per user ;-) ja poznam toho a ty poznas toho ;-)
    neustale na to narazam, ze meradlom uspechu vyberu je skor kamaratstvo ako kvalita ;-)
    sposob akym sa uz ten co „bol vybrany“ prezentuje ako kvalitny objekt je uz najlahsia vec na svete ;-) najma v tejto oblasti ;-)

  8. Ľuboš Kmeťko píše:

    Ak je to tak, presadiť sa by bolo naozaj ťažké. Ja nemám prehľad ako to chodí, ale už viacej ľudí spomínalo, že to takto funguje. Dá sa povedať, že je to pravidlo a že bez známostí si človek ani neškrtne?

  9. rony píše:

    lukrativne veci aj ked su zastitovane akoze vyberovymi konaniami funguju presne takto.
    Priklady?
    Stranka ministerstva hospodarstva – bola to iba nahoda alebo ju robila ta ista firma ako stranky http://www.markiza.sk z cisto kvalitativneho hladiska najlepsia?
    Vacsina printovych ale aj webovych prezentacii vacsich firiem sa v prvom rade realizuje cez kontakty ludi z tychto firiem a podstatne je hlavne to kolko z firemnych penazi sa kam a komu uleje.
    Ja prakticky nepoznam vynimky a na sebe citim tiez extremne tlaky tohto druhu a to aj napriek tomu, ze niektore investicie az kricia, ze su zbytocne ;-)