EasyBlog je na konci?

Aj keď som mal pocit, že posledná úprava EasyBlogu spomínaná najmä u Yuhů predznamenáva možnosť istého vývoja, nevidel by som to až tak čierne ako samotný Yuhů. Program predsa rozhodnutím autora nekončí. Myslím, že v prípade poslednej funkčnej verzie sa na ňom ešte nejaký čas ľudia zvezú a dovtedy sa nájde náhrada.
Osobne by som však Elka presvedčoval o pozitívach zverejnenia zdrojových kódov trebárs pod GNU/GPL. Snáď sa nájde ochotník, čo to dokope ďalej (aj keď som skôr skeptik).
Napriek tomu musím o EasyBlogu povedať, že je viacmenej miestnym fenoménom. Kým vo svete jednoznačne kraľuje Movable Type či B2, v Čechách sa tieto systémy presadili menej.
EasyBlog je prakticky jediný nezávislý systém pre off-line správu obsahu weblogu. Nepoužíva rozhrania typu XML-RPC a funguje štýlom originálu na lokálnom počítači používateľa a mirrorovania (zrkadlenia, kopírovania) vygenerovaných stránok protokolom FTP na webstránku. Tým je predurčené aj jeho použitie.
Osobne by som sa nebál ho ani teraz začať používať a to najmä kvôli priaznivým referenciám – je to podľa nich prítulný systém.
Podľa Elkovho príspevku mi len pripadá divné jeho vyjadrenie, že ho ovplyvnili príspevky o offline blogovaní u R.H. a viacmenej je to podľa mňa zástupný dôvod. Proste už tá kopa reakcií akosi naznačuje, že to nemôže mať pádnosť argumentu. Navyše R.H. vyvinul importovač príspevkov do Nucleusu (nič nové, to isté som použil ja v Movable Type zo svojho predošlého systému presne tým istým spôsobom). Uznávam len fakt, že autorovi systému proste dôjde chuť a na ňu je asi ten liek, že nastúpi do systému vydávania verzií a nebude okamžite reagovať na pripomienky. Na takúto formu nastupuje aj autor čítačky RSS point a práve to by malo konzervovať chuť venovať sa tomu.
Pri písaní seriálu o systémoch správy obsahu som často myslel práve na EasyBlog – systém robený ako binárka.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Havran píše:

    No este jestvuje Thingamablog.sourceforge.net – tiez offline ale eLKa uz zacinal byt hlavne v SEO kusok dalej. Naozaj by som bol rad keby eLKa dal zdrojaky z EasyBlogu napriklad na Sourceforge. Podla mna EasyBlogu chybala trochu aj vacsia propagacia – hlavne pre anglicky hovoriace krajiny.