Hajzel fajčiarsky sa ozýva

Budem teraz maximálne neobjektívny, pretože sa mi zdá, že aj náprotivok stratil absolútnu súdnosť nad praktickými dopadmi svojich rozhodnutí.
Vraj by bol pekný zákon po vzore 1-2 krajín na svete. Zákaz fajčenia v krčmách.
Mno.. s úsmevom, akým hľadíme na blbnutie detí na pieskovisku, musím poznamenať, že je trošku choré snažiť sa ovplyvňovať takýmto spôsobom prevádzku krčiem. Nehovorím, že je to zdravá predstava, len si zatiaľ neviem predstaviť krčmu, pivo a absolútne sterilné nefajčenie. Viem si predstaviť nefajčiarske podniky, vzniknuté z rozhodnutia podnikateľa a majiteľa. Viem si predstaviť podporu štátu takýmto podnikom. Akosi mi ale uniká zmysel globálneho obmedzovania tohto typu.
Rozumiem argumentom, že nefajčiarovi vadí dym vyfúknutý do ksichtu. Rozumiem, že to škodi fajčiarovi aj vedľa sediacemu nefajčiarovi. Nerozumiem však jednej veci – prečo by mal fajčiar fajčiť v nefajčiarskom podniku a prečo by mal fajčiar fajčiť keď ho okolie pri stole vyzve aby to nerobil.
Počul som argument, že chudáci zamestnanci v takej prefajčenej krčme tam musia pracovať. Len mi to pripadá analogické ako keď tu niekto pred rokom vykrikoval ako sa musí zakázať nedeľný predaj PRESNE a akurát v hypermarketoch. Tiež tam boli presne takto ladené militantné argumenty typu NEDEĽA je sviatok a rodina. Pch.
Dokážem pochopiť reštauráciu, kde proste na stoloch nebudú popolníky. Neviem si ale predstaviť akým spôsobom sa bude vyberať pokuta za fajčenie v sklenej kukani zastávky MHD od hulváta, ktorý dýcha pár minút dym na ostatných v kukani. Je to totiž skôr o slušnosti ako o reštrikcií a snažení sa postihovať. Prax totiž ukáže, že sa nič nezmení.
Naďalej sa budú v krčmách vyžadovať k pivu popolníky, naďalej sa budú ľudia navzájom dohadovať o tom, že „teraz nefajči prosím“ či „čašník, odneste prosím ten popolník“. Naďalej bude hulvát huliť na zastávke MHD, pretože dosť jasne vie, že policajt schopný ho legitimovať proste nestihne prísť a ak to niekomu vadí, buď mu dá po papuli alebo bude čušať a nanajvýš si hubu otvorí na nepatričnom mieste – napríklad v spote weblogu na internete :-)
Naozaj nemám nič proti tomu, aby sa upozorňovalo na nevhodnosť istého typu správania a viem, že niektoré situácie pre isté správanie sú implicitne nevhodné. Bojím sa však, že účinnosť a praktický význam globálnych zákazov nevedú k všeobecnej spokojnosti a skôr pripomínajú primitívne spôsoby presadzovania sa keď už nie logickými dôvodmi, tak nezmyselnými rozhodnutiami.
Prečo sa proste nerozhodne niekto podnikať otvorením nefajčiarskych podnikov – barov a krčiem – ak je to všeobecne prospešné a väčšinovo prijateľné, tak potom je existencia takýchto prostriedkov vítaná. Veľmi by som to uvítal, pretože toto by bol praktický a rozumný príklad ako ísť na to – keď už je tu tendencia spoločnosti vytisnúť istú skupinu ľudí s nejakými návykmi či správaním. Pevne verím, že pri tak militantnom vyjadrovaní sa istej malej skupinky antifajčiarov (pozor je to rozdiel od nefajčiara) by však práve takýto argument akosi neprišiel vhod – je totiž priliš milý, jemný, ohľaduplný a neobsahuje ani náznak militarizmu. ;-) však?
Komentáre sú vypnuté, viem, že by obsahovali dokola tú istú obstrelku protiargumentov a pseudodôvodov ale aj závažných ale už prežutých informácií ;-) pokladám za zbytočné otvárať ďalšie kolo ;-)
Nebojte sa, nebudem na protest odteraz napriek porušovať logické zákazy fajčenia, len preto aby som čosi demonštroval ;-) Budem sa proste len správať tak, ako doteraz.
PS: keď začnete čosi pindať o fajčiaroch ako vám škodia na zdraví, tak si spomeňte na tieto dve veci:
– položte si otázku, či náhodou smog neškodí trvalejšie, vytrvalejšie a geometricky silnejšie,
– či to nie je skôr problém hulvátov ako problém fajčiarov.
Prosím rozlišujte svoj problém skôr na problém s hulvátmi a zdravotné vplyvy s ohľadom na ďalšie nebezpečnejšie vplyvy.
Ale so mnou nemusíte diskutovať, ja vás chápem a mimochodom o ničom nerozhodujem – čo je možno škoda, pretože by ste možno boli spokojnejší ako s nejakým nezmyselným a neúčinnym zákonom.

Môže sa Vám ešte páčiť...