ABBR a slovník použitých skratiek (pojmov)

cicaTag ABBR existuje v (x)HTML pomerne dlho a poskytuje zaujímavú možnosť obohatiť text dokumentu o rýchle dovysvetlenie skratky. Obľúbili si ho najmä autori publikujúci v systémoch weblogov vcelku pochopiteľne – sú to často ľudia, ktorí majú k webdesignu veľmi blízko.
Funguje tak, že nad výrazom uzatvorenom v tomto tagu sa prebehnutím šípkou myši zobrazí dovysvetlenie v malom okienku.
V kóde HTML dokumentu zápis vyzerá takto:
<abbr title="United States of America">U.S.A.</abbr>
a v prehliadači to vyzerá ako skratka U.S.A.
Problémom tohto tagu však je nepoužiteľnosť v prehliadačoch Internet Explorer. Na všetko je však liek a vložením krátkeho javascriptu sa aj tento problém odstráni. V kóde uvediete napríklad pred </body> niečo takéto:
<script type="text/javascript" src="library.js"></script>
pričom si na web nezabudnite nahrať samotnú knižnicu v súbore library.js.
Podobný nápad s neobťažujúcim dovysvetlením skratiek realizujú aj niektoré redakčné systémy. Napríklad Živě uvádza v rámčeku zapustenom v texte článku pár použitých termínov. Toto už samozrejme nie je HTML tag.
Niečo takéto však podľa mňa ide generovať priamo z kódu textu dokumentu. Predstavte si preprocesor, ktorý prejde text so značkami a povyťahuje to, čo je uzatvorené v ABBR a vytvorí jednoduchý zoznam skratiek použitých v texte. Pri zobrazovaní stránky sa tento zoznam môže vložiť na vhodné miesto. Fantázií sa medze nekladú a celý proces môže byť inteligentnejší a napríklad si centrálne vytvárať zoznam použitých skratiek a automaticky dopĺňať do textu ABBR značky k použitým skratkám.
Systém by navyše mohol mať svoje rozhranie pre komplexnú správu zoznamu skratiek a umožnoval by napríklad pridať okrem vysvetlenia aj odkaz na nejakú vhodnú encyklopédiu. Odkaz na encyklopédiu by sa mohol zobraziť WIKI štýlom ako malý otáznik v texte.
Účelom je teda uľahčiť autorovi textu prácu a zároveň obohatiť text o tento prvok.
Bohužiaľ som na podobný skript nenatrafil aj keď práve tento by som ako plugin do môjho redakčného systému uvítal.
Páni programátori?

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. dusoft píše:

    Dobry napad, o niecom takom do mojo CMS som uz davnejsie rozmyslal. Myslim tym centralizaciu spravy skratiek + schpnost natahat nove z dokumentu.

  2. Jiří Bureš píše:

    Něco podobného mám ve svém textovém minieditoru WritePad. Opravdu to dost ulehčuje práci.