Ako pracovať s del.icio.us?

Praktický návod k del.icio.us: Aktivácia – Používanie – Výsledky – Niečo naviac

Aktivácia

Na stránke del.icio.us si založím konto registračným formulárom s nenáročným zložením kolóniek.
Username zároveň určuje tvar URI osobnej stránky – del.icio.us/username a RSS kanálu del.icio.us/rss/username.
Pretože je náročné si pamätať stránky, ktoré chceme dať do del.icio.us, tak sú k dispozícií bookmarklety, ktoré to značne uľahčia. Stačí sa prihlásiť a na stránke about nájdite časť Bookmarklets. Nad linkom bookmarklet „Pošli do del.icio.us“ zobrazte kontextové menu stlačením pravého tlačítka myšky a uložte ho do svojich Favorites/Obľúbené odkazy/Bookmarks. K dispoziícií je ešte verzia otvarajúca nové okno ale ja preferujem túto prvú.

Používanie

Pokiaľ sa vám práve zobrazená stránka v prehliadači páči a chcete ju dostať do del.icio.us, tak kliknite na odkaz Post to del.icio.us zo svojich Bookmarkov/Favorites – pre častejšie používanie odkaz preneste na lištu prehliadača. Zobrazí sa formulár servera del.icio.us s predvyplnenými údajmi zo stránky. Ja zväčša prepíšem mierne názov, dopíšem poznámku a kvôli prehľadu si robím systém kľúčových slov. Odošlem formulár a del.icio.us ma vráti na pôvodnú stránku.

Výsledky

Moje odkazy je vidno na stránke v tvare del.icio.us/username a zároveň je generovaný aj RSS výstup. Obidva môžem nejakým spôsobom zverejniť na svojej stránke – buď púhym odkazom Ronyho odkazy na del.icio.us alebo sofistikovanejšie zaradím RSS zdroj na svoju stránku (príklad). Pre vkladanie RSS do PHP stránky použite svoje schopnosti a knižnicu Arthura Denta pre RSS.

Niečo naviac

del.icio.us používa rôzne metódy vzájomnej integrácie. Tou prvou je úvodná stránka, kde prelietajú pridávané odkazy od všetkých. Každý odkaz má aj počet ľudí, ktorí si ho už zaradili a vyjadruje mieru popularity. Môžete si dať zobraziť najpopulárnejšie odkazy v danom dni a tak skúmať čo „frčí“.
Problém je, že popularita je prevalcovaná anglickými stránkami ale pre osobné použitie je del.icio.us výborným instatným pomocníkom, ktorý aktivujete do pár minút.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Piki píše:

    Pre ľudí, ktorí majú radšej samotu, nezávislosť a vlastné stránky sa dá použiť na tento účel aj http://www.nauta.be/booby/ Osobne používam už dosť dlho a mám samé dobré skúsenosti. Myslím, že mať svoje bookmarky na webe je logické. A v prípade, že človek používa viac počítačov asi jediné rozumné riešenie.