Vzdych nad ISO-8859-2 editormi vo Windows

YUHŮ si vzdychol nad komplikovaným písaním textu v kódovaní podľa normy ISO-8859-2.
Podobne som to urobil pred dávnejším časom – všetky tie vychytralé PSPady, Editplusy a iné zrůdy síce vedia ISO ale programátori to skomplikovali najviac ako mohli. Normálny človek potrebuje čosi ako Notepad, len vo verzií Notepad-ISO-8859-2, ktorý nechytračí s prekodovávaniami a konfiguráciami na tisíc rôznych kódovaní. Keďže NAOZAJ nie je poriadny editor, ktorý by nekomplikoval život pri písaní textov raz v Windows-1250 a raz ISO-8859-2, tak som sklepal narýchlo mašinku pod názvom ISO Editor, ktorý robí naozaj iba tú jednu jedinú vec:
Text v kódovaní ISO 8859-2 otvorí, správne zobrazí, umožní editovať ako v Notepade a uloží. Nič viac. Bohužiaľ nie som až taký schopný programmer, aby som to prešpikoval pomôckami pre písanie HTML kódu, mal som iba stres z toho ako mi Editpad a iné editory komplikovali život pri normálnej práci: raz musím otvoriť W1250 a inokedy ISO – neustále na to pamätať a ešte trpieť ich prehnanou inteligenciou, keď mi prekódovali ISO na ISO a zničili dlhykánsky text..
Ak máte niekto schopnosti naprogramovať naozaj jednoúčelový editor, ktorý proste iba edituje ISO texty, sem s ním a rovno urobte jeho ďalšiu binárku pre 1250 ;-)
Nikdy viac univerzálne editory!
Odkaz: ISO Editor, http://www.madaj.net/software/isoeditor/ (pôvodný site na HOST.SK už nebude udržovaný!)

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. Humus píše:

    Programátoři to nijak nekomplikovali. Když otvíráš čistě textový soubor, neexistuje nikde žádná informace v jakém kódování byl uložen. Leccos se dá zjistit statistickou analýzou, ale občas k mýlce dojde. To je prostě vada čistě textových souborů. Piš HTML v editoru HTML, který kódování pozná z HTML tagů (FrontPage, například) a máš po starosti.

  2. rony píše:

    frontpage nechcem pouzivat, pre mna je vyhodnejsi editor, ktory ma jeden .exe ;-)
    ja nechcem vychytraly editor – stacilo by mi nieco s vlastnostami ako som zosmolil ja – viem ze mam 8859-2 text a otvorim ho v 8859-2 editore.
    Fakt mi zere nervy napriklad editpad – ktory musim pred otvorenim suboru nastavit ze je to 8859-2 – navyse ma kopec volieb pre kodovanie, ze sa mi to malokedy podari naprvykrat: 1. pri otvoreni ma volbu na prekodovanie, 2. pre kazdu priponu ma definovane kodovanie, 3. ma v sebe ako online konvertovanie kodovani, 4. pri volbe fontu mam kodovanie. Jedneho trafi slak ;-)
    Pritom mi naozaj vysostne staci notepad s jedinou funkciou: najdi a nahrad ;-)
    Na pisanie kodu pouzivam viac FAR s html pluginom ale aj ten pomalicky straca pre mna platnost – musim si ho doplnit o CSS prikazy ;-) html uz pisem predsa len strucnejsi ;-)
    Problem je, ze nepisem texty v html – ja mam napriklad .txt subory, do ktorych pisem text a tieto subory su vkladane dynamicky do html kodu. Najlepsi editor tychto textov je pre mna prave notepad – takze mam volbu – tie texty budu 1250 a pri generovani html budem ich online prekodovat – alebo ich budem editovat v 8859-2 editore. mne viac vyhovuje 8859-2 lebo ich potom mozem editovat pripadne este v konzole ssh – ak niekedy musim.

  3. Yuhů píše:

    A zkusil jsi EasyPad?
    http://elka.cz/easypad/
    Mimochodem děkuji za odkaz do blogu :-)
    Yuhů

  4. rony píše:

    neviem ci si rozumieme ;-)
    ja chcem editor pri ktorom je uz vopred rozhodnute:
    mam text v iso 8859-2 (nechcem teda autodetekciu)
    a otvaram ho v editore o ktorom viem, ze je na iso 8859-2 a nebude nic ine vymyslat ani ma zbytocne nervovat s tym, ze si bude vymyslat co za kodovanie to je a pripadnym blbym nastavenim v sebe si pomysli, ze by mal konvertovat ten text z niecoho do niecoho ;-)
    a najidealnejsi by bol ten isty editor pre kodovanie 1250. A uplne najlepsie ak by nepotreboval instalaciu, zapisy v registry, ini subory – proste cokolvek, co treba konfigurovat.
    Pamatnici si mozno pamataju na skvely Q.EXE….

  5. rony píše:

    easypad patri do tej skupiny editorov plnych hejbatiek, tlacitiek, nastavenicok..
    ale _nainstaloval_ som…
    tak som zadal easypad.exe cennik.txt
    co je text v iso 8859-2 a ejhla, blbe pismennka.
    easypad nevie iso 8859-2 a zrejme niekde v hlbinach sa nastavuje.
    co ak bude chciet po nastaveni potom zadat
    easypad.exe uvodnik.txt
    co je textik v kodovani win 1250?
    zasa konfigurovat?

  6. Miha (SLO) píše:

    Dlho sem hladal, alebo mislim, že je tenti ISO Editor najlepše, čo sem na netu prenašel. Musim povedat, že je super a funkcionira!