Vážne potrebujete CMS?

Často ani moc nie.


Pri zoznamovaní sa s Movable Type a s jeho aplikovaním na stránkach, na ktoré som narazil, sa jeho možnosti a skusil som to porovnať s CMS systémami, ktoré mi sporadicky ponúkajú rôzne spoločnosti alebo ich nájdem na webe.
Ako už trošku zbehlý človek som videl, že komerčne ponúkané CMSká sú vlastne derivátom nejakého pozostatku predošlých kšeftov, ktorý sa v jednom momente proste zrejme oplatilo ponúkať samostatne. Z toho vyplýva ich poľná sláva a praktická ťažkopádnosť („áno, toto náš CMS vie a prispôsobíme ho tejto vašej požiadavke“).
Pri vývoji bloguje.cz ma takisto napadli niektoré možnosti využitia jednoduchého blogovacieho systému pre „firemné“ stránky.
Ono v samej podstate sú blogovacie CMS relatívne silné a hlavne „historickými“ nezmyslami nezaťažené nástroje. Už Movable Type je veľmi silne znásilniteľný pre potreby firmy.
Príkladov je hodne – CSSVault je veľmi dobre spracovaná šablóna pre frontend webu až do veľmi nízkej podobnosti s inými „movable“ webmi. Vždy ide o účelnosť a nie o možnosti.
Prečítajte si trošku viac na tému Naozaj potrebujete CMS?
Doporučujem môj májový seriál o CMS:

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. dusoft píše:

    Samozrejme, mas pravdu. V skutocnosti sa lubovolny CMS, ktory v zaklade vie pracovat aj na baze publikovania cisteho obsahu (teda cisteho vystupu textu bez sablony), je vhodny ako na blog, tak aj na stranky pre firmu. Takyto vystupny obsah sa potom da lubovolne prisposobit potrebam.