Interzen 2004 – dojmy z výsledkov

Ako som už napísal, pokladám čitateľské hlasovanie do Interzenu ako nepodstatné – stalo sa to koloritnou zábavkou „hej vy tisíce a tisíce hlasujte za môj web“.
Podľa všetkého boli porotcovia k čitateľskému hlasovaniu mrazivo imúnni a pomerne jasne odhalili pokusy blížiace sa k podvodnému navyšovaniu hlasov nebrať do úvahy.
Posudzovanie vzhľadu je silne subjektívna vec. Posudzovanie kódu je zasa vec tancovania okolo ohňa validity, ktorý chápu len spolupostihnutí vzájomne. Pokiaľ by teda malo mať zmysel čitateľské hlasovanie, nemalo by prebiehať nad všetkými prihlásenými webmi.
Vstupné riedenie by mali robiť dve osoby – kodér a grafik (možno ešte lepšie manažer s podobnými skúsenosťami). Až potom pre zábavu ľudu – hlasovanie.
Ale preboha nie e-mailom. A pokiaľ to má mať zmysel, tak spojené s losovaním o ceny. Čiže s uvedením korešpondenčnej adresy pre zaslanie prípadnej výhry.
Poradie po výbere odbornej poroty sa mi javí z vreca dostupných prihlášok ako príjemná zmena – žiadne masové akcie smerujúce k hromadným hlasovaniam sa nekonali – myslím, že sám nominovaný by nemal vyvíjať nadštandardnú aktivitu – skresľuje tak výsledky voči tým, ktorí sa „iba“ prihlásili a nemajú toľko prostriedkov a času na to, aby obehli masovo navštevované weby či IRC a nežobrali tam o hlasy :-) Stalo sa to v niekoľkých prípadoch a je to nanajvýš úsmevné ako strašne záleží na poradí.
Výber poroty nemôžem hodnotiť a zameriam sa na môj pocit z výzoru najlepšie umiestnených:
GVP – stránka gymnázia – na to, že to robí stredoškolák, tak má celkom prehľad o projektovaní stránok – vidno, že nesedel len za počítačom a netlačil písmenká do editora. Vznikol tak premyslený útvar. Určite by som popracoval na vzhľade textu – niekde má riadky príliš blízko pri sebe (pravý stĺpec). Klávesové skratky občas kolidujú (Alt-D) a mohli by byť vizuálne zdôraznené (podčiarknutím písmena). Samotný vzhľad: je to čisté a neurazilo ma to. Ale takých grafík je zasa hodne na svete. Chvália sa sami, dokonca aj bez sebaPR autorov ;-)
Prechod Venuse – vyrazne jednoduchsi web, vzhlad neurazi, pre mna prijemne farby na citanie. S tymto webom nemoze mat prilis vela ludi problemy sa po nom pohybovat – rychlo odhalim navigaciu. Vzhlad je proste poplatny rozsahu obsahu.
cesky design – konecne nieco vzhladom zaujimavejsie, mozno by som ten kontrast dvoch farieb zmiernil ale asi to ma nejaky ucel, ak odhliadnem od tohto, je to slusne. Mierne menej prehladne, nevidim tam nejaky ustredny bod, kam sa mam upriamit. Preklepy „Indivuální“ trošku ničia dojem (ale to je len náznak nepozornosti ako autorskej invalidity)
WebCenter – môžem hodnotiť veľmi podobne ako predošlý web, vymenil by som im ale poradie, o malý stupienok je tento web krajší (podľa mňa). Úvodný odstavec obsahuje nerelevantné žvásty, ktoré sa dajú zhutniť na menej ako polovicu. Znejú mi neobsažne a neosobne.
AquaTab – vzhľadom neurazí, no proti predošlým dvom webom má menej „grafickej“ práce a to hlavné je zrejme vo vnútri stránky. Neobsahuje teda žiadne grafické hračičky, ktoré by dokázali zdvihnúť obočím.
Yamaha – asi by som ich posunul pred AquaTab, páči sa mi o kus viacej.
OVX – sa mi páči viac ako predošlé dve. Nápad so striedaním ľudí v titulke je pekný, nie je síce pôvodný, ale pred časom som práve nad tým strávil kúsok času – chcel som vedieť o akých ľudí ide (nie som typický čitateľ).
Ostatné nejdem hodnotiť. V tejto sedmičke sú weby, ktoré mali nárok prejšť nejakým prvým výberom. Na kód ani jednej z nich som nepozeral. Nemám k tomu dôvod.
Linky si nájdite na stránke Interzen
Ja viem, že pre niektorých môže byť vypadnutie z prvých pozicií frustrujúce, no to si musí prebrať najprv v sebe a až potom skúšať obviňovať iných.
A ešte Plaváčkov výber

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Jan Kučera píše:

    Děkuji za hodnocení webu, kombinace alt+d kolidovala jen opravdu krátkou chvíli (+-10 minut) když jsem vytvořil kategorii akce a hledal vhodné písmenko (dřív bylo použito pro „O tomto webu“ jako about..), no vím že editace webu přímo asi není ideální ale v tomto případě jsem to tak udělal a tím pádem byl chvíli stejný accesskey.