Vlastníš? Koľko? Narobíme ti problémy

ByrokratPosledné dva roky sa občas ubrzdím a pozerám sa na to, čo všetko vlastním. Vlastne sa to točí okolo veľkej investície (v mojom meradle) a to bývania.
Naivný človek vo mne pred rokmi dúfal, že mať čosi vlastné k bývaniu je zbavenie sa neistoty, vlezenie do pohodového a nestresového obdobia života.
Po ukončení stresov počas výstavby padnete na novučičkú dlážku a čakáte nirvánu bezstarostnosti. S chuťou absolvujete posledné úlety katastrofálneho úradu, prevezmete pár notársky overených zopnutých papierov a už dúfate v púhe pravidelné uhrádzanie desiatku na nehnuteľnosť.
Ops. Napriek tomu, že miestny úrad len toť nedávno mojej osobe odovzdal povolenie k užívaniu mojej maličkej nehnuteľnej pamiatky, k čomu mal isté podklady k tomuto rozhodnutiu, tak sa mi prostredníctvom televízie vyhráža termínom k prihláseniu sa na ďalší administratívno-buzeratívny úkon. Daň z vlastníctva nehnuteľnosti.
Nemám naozaj nič proti nej.
Prečo mi však nepošlú to sprosté tlačivo na moju adresu? Prečo požadujú fotokópie dokumentov, ktoré buď už videli alebo ich majú možnosť od sesterského úradu (tiež štátneho) overiť?
Prečo musia chudáka človeka okrem toho, že pracuje, odvádza daň z každej zarobenej koruny na ich výmysly ešte naťahovať po svojich chodbách – čo musím samozrejme riešiť ako inak – dovolenkou?
Prečo ma pripravujú o čas, sily, nervy a hlavne o tú pohodu, ktorú som si plánoval užiť aj inak ako lajstrovaním, ktoré z duše nenávidím?
Ako rád by som tej pani úradníčke, ktorá mi na moju ospravedlňujúcu frázu „neviem, či volám na správne oddelenie“ vtrhla do slova „určite voláte nesprávne“, dal tisícku so slovami „prosím vybavte to za mňa, dokumenty mám doma, ďakujem“. Ale to nejde – treba skaziť sny každému.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. dmiba píše:

    Suhlasim…
    a najlepsie na tom je, ze aj ked si oslobodeny, musis podat priznanie s nulovou hodnotou, su to curaci…

  2. sys.admin píše:

    ale ved s tou tisickou to nie je az taky zly napad, ved nasi neuveritelne schopni zakonodarci to odobrili – das tisicku a si v zrychlenom mode vybavovania.
    Teraz si uz nespominam, na ake urady to konkretne plati, lebo, podobne ako ty, neznasam to bohapuste marnenie casu na uradoch, kde sa vsetci tvaria dolezito, maju minimum uradnych a maximum kavickarskych a debatnych hodin.

  3. dusoft píše:

    Nechapem, ze chces platit za nieco, co si desatkrat predplatis na daniach.

  4. sys.admin píše:

    na daniach ?:-))))))
    kiezby to tak fungovalo!

  5. rony píše:

    [3] kataster – ale tam si priplacas len to, ze ti urobia rychlejsie napriklad vypis listu vlastnictva alebo zapis do katastra. inak nic – nadalej musis ty sam tam naklusat a hlavne najst si na to cas.

  6. sys.admin píše:

    aspon to by mohlo inde uradnikov napadnut, ze by si mohli zlegalizovat vsimne a:
    taki ako ja alebo ty :-) by radsej obetovali nejaku tu korunu, nez by sa tam srali cely den a cely cas trpli, ci im nejaka ta panicka ci panko so sadistickym usmevom nepovedia, ze „chyba Vam este toto a potvrdit toto….“
    ale nie vsade su taki, zhodou oklnosti dnes jeden uradnik skusil na mna takuto srandu, a ked som sa nanho zufalo pozrel, spomenul si „ved ja to tu mam“ a nasiel si lajster sam a sam si ho skontroloval.
    najlepsie by bolo e-vybavovanie, ale kedy sa k tomu tu na slovensku dopracujeme, neviem. no treba verit v schopnosti nasich ludi asi, ze to bude coskor, no ….

  7. Bolek píše:

    nooo, na katastri je to trosku viac ako tisicka:-)