Blogujte anonymne

Z času na čas sa blogosférou premelie weblog písaný zakrývanou identitou jeho autora. Samozrejme myslím najmä weblog populárny svojim obsahom, nie c00Lbloč3k hocikoho z nímandov akých sa po internete presúša viac ako mäsa v kafilérií.
Otázka anonymnosti autora populárneho weblogu je predmetom dohadov, viac či menej serióznych pátraní a dohadov o pohnútkach autora vystupovať anonymne.
Ako si však bezpečne zvoliť publikovanie naozaj anonymne? Ktoré faktory môžu anonymitu nečakane alebo logicky ohroziť?


Pri zachovaní istej miery anonymity (pamätajte, že ABSOLÚTNA anonymita na internete neexistuje a vždy ide zistiť viac ako to, čo autor „vedome“ publikuje) je teda zásadným problémom:
1) miesto, kde publikujeme,
2) ako sa k internetu pripájame,
3) kedy, kde a ako publikujeme,
4) čo pod zvolenou identitou ešte vykonávame okrem samotného publikovania.
Výber miesta: tu je dôležité zvážiť najmä umiestnenie weblogu. Pokiaľ ste schopní zakúpiť si vlastnú doménu a prenajať si hosting musíte vedieť, že tu sa zadávajú isté údaje, ktoré pri pátraní po identite môžu napomôcť. Preto si nemôžeme zaregistrovať www.anonymnadomena.tld a dúfať, že sa nikto nedovtípi z DNS záznamov niečo viac a to napriek tomu, že ste neuviedli presné údaje. K odhadom postačí napríklad CEZ koho registrujete, kto je technický kontakt, kedy to približne bolo, kde sú vedené záznamy v DNS atď. V podstate to isté platí o prenájme hostingu. Akonáhle použijete „obvyklý“ postup (napríklad obľúbeného registrátora, či majiteľa hostingu tak stačí porovnať pár ďalších záznamov resp. DNS záznamy iných podozrivých stránok) tak sa dajú zozbierať indície.
Platí, že riziko prezradenia klesne, pokiaľ použijete „exotického“ registrátora alebo hosting, ktorý nie je v logickej súvislosti napríklad s geografickým umiestnením či „popularitou“ v regióne alebo komunite. No a samozrejme tam, kde prevádzkovateľ nepovažuje za nutné podľahnúť naliehaniam „prezraď, kto to bol“.
Ďalšou cestou sú bežné „hostingy“ pre denníčky a tu je dosť podstatné nepoužiť nástroj iba podľa sympatií – pokiaľ si iba na svojom obľúbenom „bloguje.cz“ založíte ďalší denníček, je šanca k získaniu indície vyššia ako keď použijete masovejší blogger.com či iný hosting. Pre isté dôvody je podstatná aj dôveryhodnosť samotného hostingu z tohto pohľadu. Majitelia Blogger.com na naliehanie Janka z Čremošnej o prezradenie, kto to píše ten výborny funny weblog, reagovať nebudú. Dokonca si to myslím aj o niektorých českých hostingoch denníčkov.
Pripojenie k internetu: pokiaľ píšete svoj anonymný weblog zo svojho počítača v práci alebo v internetovej kaviarni, pravdepodobne rýchlo sa nájde náhodná príležitosť k odhaleniu. To isté platí aj o pripojení bežným providerom v paneláku. Za pomerne bezpečné môžeme považovať pripojenie z mobilu, dial-upom alebo dôsledne spoľahnutie sa na nezáujem blízkeho okolia pri pripojení sa cez menšieho/väčšieho providera doma. Otázka bezpečnosti samotného počítača vyplýva skôr z podstaty weblogu (len literárne krytie identity nepotrebuje napríklad tajne skrývaný počítač používaný len k tomuto účelu).
Kedy, kde a ako publikujeme: časť som spomenul už v pripojení sa k internetu a je zaujímavé, koľko indícií zanechávajú anonymní autori za sebou práve neuvedomením si časových súvislostí. Napríklad publikujete článok s linkom na inú stránku a po publikovaní si na ten link kliknete a prípadne tam ešte zanecháte komentár. Indícia je hotová.
Dôležité je vedieť, že pokiaľ publikujete priamo (po dopísaní to rovno publikujete, zanechávate originálnu časovú značku). Pokiaľ publikujete aj ďalšie veci pod inou identitou, tak poprepájaním týchto časovo závislých aktivít sa dá všeličo usúdiť. Takže napríklad nekomentujte iné stránky počas písania a publikovania anonymného dielka.
Snažte sa zmeniť svoje profesionálne návyky a názory :-) Veľmi často sa z obsahu dá usúdiť istá miera Vášho všeobecného rozhľadu, znalosti a občas aj umelo zakrývané vedomosti „nápadným“ maskovaním za nevedomosť. Nehovoriac o obľúbených frázach, citoslovciach či dokonca „značkách“ v texte.
Čo ešte utajovaná identita vykonáva: za najviac ohrozujúce je pod zvolenou identitou vykonávať iné činnosti ako samotné publikovanie. Zanechanie komentára na cudzej stránke pod ňou je priam výzva :-) Preto si na komunikáciu s fanklubom, čitateľmi a spriatelenými stránkami zvoľte plne kontrolovateľný priestor (vlastné diskusné fórum).
Nesnažte sa o zvyšovanie popularity SEO fintami a nechajte popularizáciu na čitateľov.
Prejdite si svoju minulosť a uvažujte, či charakteristika vašej identity nesadne k niektorým iným Vašim alter-ego z minulosti.
Tá najťažšia vec je však parafrázovanie skutočných historiek – to už je ale vec spisovateľského výkonu. Očakávajte, že Vaše príbehy môžu niektorí spoznať aj po veľmi usilovnom faceliftingu.
Otázka miery zachovania anonymity je komplexnejšia vec a vždy je to porovnanie „miery“ akou vás môže odhalenie ohroziť a snahy rýchlo identifikovať blížiacu sa „hrozbu“. Nejaký scenár „úklidu“ by mal byť pripravený. Ďalší faktor je otázka motivácie k odhaleniu. Čo prinesie odhalenie jeho pôvodcovi a koľko námahy bude považovať za primerané. Najľahšie by bolo vyvolať nezáujem o odhalenie. To sa dá napríklad nekonfliktnosťou a výhýbanie sa priamym stretom s prípadnými protivníkmi. Zaujímavé je spojiť svoju anonymitu s „poradným“ malým tímom, ktorý pomôže ustrážiť anonymitu a nemá motiváciu k prezradeniu.
V minulosti bolo niekoľko známych weblogov, ktoré boli anonymné a osobnosť autora bola predmetom záujmu: matkin, vosa na jazyku, sandra, žertva a teraz ostravák. Niektorí nakoniec identitu odhalili, iní prestali publikovať, ďalší ju zasa skrývali slabo, o iných to veľa ľudí tuší ale ich odhalenie by bolo skôr strápnením sa :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. dusoft píše:

    Krasny navod pre paranoidnu anonymitu, ale este k tomu nieco chyba:
    pouzivat vyhradne https protokol aj na pripojenie sa k svojmu blog editoru
    nepouzivat v ziadnom pripade wifi a ine zranitelne spojenie
    pouzivat proxy servery na urovni elite+ alebo aspon high anonymity ked sa pripajame a blogujeme (pomoze rozsirenie Switch Proxy, ktore nam bude prepinat proxy servery v stanovenych intervaloch)

  2. rony píše:

    Samotne WiFi nie je rizikove, viac rizikove su tie faktory z masa a kosti ;-)
    Principialne mi ale islo o to, ze v mensej wifi komunite sa vzdy najde pocitac, na ktorom sa loguje bezna prevadzka a z nej sa da vselico usudit. Pokial charakter utajenia nesmie pripustit tuto moznost, tak sa takto nepripajam k redakcnemu systemu a ani ‚nepozeram‘ tu moju stranku ;-)
    Samotne https nepomoze, pretoze uz v logu vidno URL na ktoru pristupujem ;-) to mi zvacsa k indicii staci a nejde mi o to naburat sa mu do systemu ako iba zistit, kto to je (resp. nahodou sa domaknut k identite prave z toho, ze v logu vidim – tento janko chodi na tuto adresu, aaa ved je to RS weblogu toho slavneho FERKA).

  3. dusoft píše:

    Hej, ale ked si napriklad v Ethereali das promiskuitny mod, tak cez Wi-Fi (a nielen) si schopny zachytit fakt vela trafficu.

  4. rony píše:

    ak mam WiFi apoint prepnuty do slusneho modu, nikto cudzi si neskrtne. Ale nejde ani tak o odpocuvanie trafficu, ten bordel je niekedy narocne sledovat ;-)
    Viacmenej na indiciu mi postaci zaznam v logu apointu ;-)

  5. neologik píše:

    Tak som to doslabikoval az dokonca.
    Skvele, ale existuje daka „zdrava hranica“, za ktorou je uz anonymita prehnana. Ide len o blogy! Ked ich zacneme pisat, chcem, aby si ich aj niekto precital. preto musime ratat s reakciou. Pozitivnou aj negativnou.
    Prave teraz som cital na lupa.cz „Ctenari identitu Ostravaka neodhalili“. Rozmyslam, naco by nam bola jeho identita. Isli by sme za nim a postavali pod jeho oknami? Posielali by sme na jeho adresu peniaze? Je mi viac-menej uplne jedno, kto je Ostravak, rad si ho precitam, zasmejem sa. Je to skvele, ale jeho identita ma absolutne nezaujima.
    A este ma napadla jedna vec, ak chcem o niekom nieco viac zistit, skontaktujem ho. Napriklad taky rony, mozno ho poznate. Napisem mu mail, skusim icq, kontaktnych kanalov ma vela :c) Zaujmem ho. /Pocuj rony, neurobis mi navrh na stranku? Kolko zato beries?/ On sa urcite na nieco chyti, nastudujem si ho, co ho bavi, cim sa zaobera. Jeho stranky su ako otvorena kniha, len ju treba pochopit.
    Su aj ine cesticky, ako sa dostat k ludom. :c)

  6. rony píše:

    [5] nejde o to pisat dennik, ku ktoremu sa nikto nedostane ;-) ide mi skor o to, ako si chranit anonymitu este predtym ako sa pre nu rozhodnem ;-)
    Ja moc neuvazujem o pohnutkach ludi, co pisu viditelne anonymne – skor poukazujem na to, co napriek ich snahe poukazuje na ‚indicie‘ smerujuce k ziskaniu dalsich informacii.

  7. DarkMaster píše:

    No a taky DarkMaster… :o)

  8. rony píše:

    Darkmaster ide az tak daleko, ze pobehuje po Bratislave s mikrofonom a PC Worldom v ruke.

  9. vfb píše:

    a zapomnel jsi se zminit, ze pokud nekdo pouziva Audioscrobbler, tak o nem vsivhni vedi, ze si rad pousti pisen prace :) a depesaky no…

  10. rony píše:

    [9] ano, vzdy pred zaciatkom pracovnej doby si ju uctime spievanim piesne prace a to iste na zaver dna ;-)