Pod lampou s Markovičom

Pod LampouMarkovič bol včerajšou hviezdou diskusnej relácie pod Lampou. Najviac z neho kričala krivda „STV nemá záujem o mňa“ a v plnej miere sa ukázala jeho kritika ako priklad nekonštruktívnosti „toto je zlé“ bez odpovede, čo je zlé.
Celou tou aktivitou o ktorej sa podľa mňa zbytočne hovorí a asi je dobrým úmyslom vypočuť aj názory ľudí osobne dotknutých, ktorí si iba našli dôvod ako zavŕtať. Stále vo mne rezonovala otázka: nie je náhodou to poukazovanie „je tu málo kultúrnosti“ obrazom práve tých, čo sa takto sugestívne pýtajú? Nie je trošku divné, že poukazujú na STV, ktorá kultúru spoločnosti iba „zobrazuje“? A nie je nikomu divné, že zobrazuje iba to, čo reálne existuje? Prečo chcú aby STV ako inštitúcia kultúru a umenie TVORILA? Nemajú ju tvoriť UMELCI? Tvoria ju? A je fakt toľko na Slovensku kvalitného umenia, ktoré títo umelci tvoria, aby vôbec bolo čo zobrazovať aj v TV? Fakt je?
Ja myslím, že nie je a títo umelci počnúc Markovičom cez Hryca atď. sa podľa mňa už dávno nevenujú tvorbe „kultúry“ v takej kvalite a množstve aby „esencia“ z toho zasiahla aj médiá.
Navrch hovoria o „kvalite“ pričom nikto nijako nedefinoval, čo vlastne na vysielaní STV je zlé. Lenže stále mi uniká PREČO STV? Ak STV usúdi, že nebude vysielať zábery na „pomaľované kravy“ a miesto toho zaradí „telenovelu“, je to prejav nižšej kultúry? Nie je to preto, že ponuka kultúry našich umelcov je smutne malá KVALITOU aj KVANTITOU a že oni ponúkajú skôr svoju prestíž (čiže číselné vyjadrenie svojej ceny). STV je inštitúcia, ktorá si môže vlastne iba vyberať z ponuky – aj to, čo sa označuje ako tvorba STV je v konečnom dôsledku VÝBER z ponuky.
Nechce sa mi to nejako zrozumiteľne formulovať ale mám zjednodušene pocit, že tá iniciatíva útočí na STV s výčitkami, ktoré sú vlastne skôr ich problémom „nedostatku kultúrnosti“.
Viac rôznych pohľadov a Vaša možnosť vyjadriť sa: markoff.biz s tmou pod lampou, Súkromná firma STV Daniela Duriša, gretkina životná kultúra, 999 Trnkových slov z blog.sme (viac iných príspevkov som nenašiel) (diskusiu pod príspevkami všeobecne nepodporujem a komentáre som vypol. Komentujte prosím iné moje príspevky)

Môže sa Vám ešte páčiť...