vmWare žije

Napriek kooptácií Virtual PC do stajní Microsoftu sa vmWare celkom cíti v tejto konkurencií. Kým v predošlých rokoch išlo najmä o hračku zvýhodňujúcu vytváranie testovacích prostredí či súbežný beh prostredí rôznych operačných systémov pod iným natívnym, tak dnes je k dispozícií aj prakticky reálne prostredie na beh skutočných „serverov“.


Rozdeľuje sa to teda dnes na:
vmWare Workstation – klasická aplikácia pre daný OS, ktorá vytvorí virtuálny počítač do ktorého si môžete nainštalovať čokoľvek a tak ho testovať. S výhodou sa dá použiť napríklad doma, kde si pod virtuálnym počítačom spustíte ďalší OS. Keďže aj virtuálne PC má sieťovú kartu, môžete si zo svojho skutočného počítača ten virtuálny „pingnúť“. Spustíte si tak nad svojim windowsom nejaký virtuálne PC s linuxom a webservrom.
vmWare GSX – je už „serverové“ riešenie, kde na vyhradený hardware nainštalujete tento produkt a z prostredia svojej pracovnej stanice „vidíte“ na svojom desktope „okno“ s obrazovkou virtuálneho PC. Rozdielom je, že po zatvorení okna môže virtuálne PC ďalej bežať.
vmWare ESX – ide o kus ďalej a odstraňuje nutnosť vlastniť nejaký OS do ktorého vmWare nainštalujete. Má totiž svoj vlastný OS. Je to okresaný RedHat 7.2 (čo v danom kontexte postačuje). Toto riešenie je už najpríjemnejšie na trvalé nasadenie vo firme.
Najmä produkty GSX a ESX sľubujú vysokú optimalizáciu nárokov virtuálnych počítačov na skutočný hardware.
Čo by ste si mali vybrať?
Chcete si raz za čas na notebooku spustiť pod windowsom linuxový počítač? Postačí VirtualPC alebo vmware workstation. V práci sa neustále trápite s odlaďovaním programov a neustále musíte reinštalovať všetko kompletne s OS? Uľahčite si život buď vmware workstation alebo pokiaľ chcete trošku ušetriť čas a máte trochu rýchlejší hardware pre vmware GSX. Plánujete náklady na svoju džungľu serverov a máte prostriedky na nákup väčšej skrine výkonnejších serverov, ktorými by ste chceli nahradiť dosluhujúcich pár kúskov poukladaných do rackov? Berte ESX a zvyšovanie výkonu HW v závislosti od potrieb riešte už iba optimalizáciou výkonu jediného kusu. Počiatočné náklady však môžu byť vyššie a preto sa investícia oplatí najmä pokiaľ riešite nákladné spoje a ďalšiu infraštruktúru. Vhodnou voľbou dlhodobejšie ušetríte.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Vilém Málek píše:

    Používal jsem tento program pro vývoj a ladění aplikací, ale přestože nemám nic proti Microsoftu, od jeho převzetí už tomuto programu nedůvěřuji. Microsoft je bohužel proslulý velmi nekalým zvýhodňováním svých produktů na svých OS, takže si již nemohu být jist, že vše bude fungovat, jak by fungovat mělo…

  2. rony píše:

    Vileme, hovoris o Virtual PC. vmware nebolo kupene Microsoftom :-)

  3. bsa píše:

    a videl si tie pekne klauzule MS pre support, ze na ich aplikacie beziace vo virtuale sa vztahuje zaruka iba vtedy ak sa chyba da zreplikovat na zeleze? :)