Zastaralý systém mojich kontaktov

Premýšľal som akým vývojom sa uberali databázy kontaktov. Zhruba to išlo hneď po prechode od papierových zápisníkov a zbierok vizitiek k rôznym osobným databankám (akiste si spomínate na všetky tie možné Sharpy a iné mašinky). Tie ledva fungovali ako autonómne stroje a len tie najlepšie mali akúsi MS-DOS utilitu, ktorá zvládla data skopírovať do PC.


Vývoj potom šiel paralelne u mobilov a PDA prístrojov podobným smerom. Mobily boli spočiatku výsostne autonómne stroje a ich kontakty boli najprv na SIM kartách, čo spôsobilo ich prenositeľnosť do nového telefónu. Od tejto metódy už snáď všetci upustili a používajú ju len zúfalejší majitelia lacnejších mobilov. PDA prístroje mali obvykle schopnosť synchronizácie dát a preto sa aj kontakty u nich dali prenášať obojsmerne s patrične vybaveným PC.
Neskôr sa výhody PDA prenášali do mobilov a už Windows Mobile to dokonale zotrel. Kontakty sa začali primárne „schovávať“ v PC aplikáciach (Outlook) a v mobilnom zariadení bola ich kópia na ošúchanie používaním.
Od počiatkov však zostáva problém aktuálnosti záznamov. Presnejšie jej absencia.
Teoreticky je údaj zastaralý už jeho zápisom (niekto vám povie meno a telefónne číslo). Od toho momentu už netušíte, či dotyčný skutočne toto telefónne číslo naďalej používa. Či mu nepribudlo ďalšie. Musíte sa k aktualizácii dopracovať manuálne, občas pracne a častokrát náhodne.
Nikdy sa to však nestane presne v okamihu ako dotyčný tento údaj zmení.
Čo by sa stalo, keby stačilo aby každý používateľ mobilu mal kdesi akýsi záznam (mikroformát), kde by boli primárne uložené najaktuálnejšie údaje.
K týmto by prideľoval oprávnenia k načítaniu (či dokonca zápisu).
Ľudia by potom svoje zoznamy kontaktov mali vlastne tvorené databázou odkazov na takéto údaje. Samozrejme prakticky by sa s istou pravidelnosťou synchronizovali (kvôli úspore času, dát a výpadku spojenia). Nejaké pokusy na túto tému už existujú – dajme tomu FOAF.
K tomu by som napr. mohol mať súčasťou informácie aj moje predstavy o tom, či a kedy som ochotný prijať hovor, sms a pod. – obdoba online, away, offline stavu na IM.
Dokonca separátne podľa toho, kto to je (čo bežné IM nemávajú a môj status sa oznamuje všetkým rovnako – okrem individuálneho posielania fake offline stavu)
Týmto pádom by sa už nikto nikdy nestresoval, prečo mi bývalý firemný mobil kolegyne vytrvale dvíha tá nepríjemná semetrika, ktorá vždy tak divne zazerala na nás, keď sme boli pri kopírke :-)
Dočasným riešením sú rôzne „podnikové“ systémy pre synchronizáciu kontaktov. Pokiaľ sa nejedná iba o moju súkromnú zložku s kontaktami a pokiaľ je naopak plne synchronizovaná z centrálneho adresára, tak ako tak to plní svoj účel (nestarám sa aké číslo ma Janko Mrkvička, viem, že ho mám vždy správne).
Najbežnejšia situácia je, že v robote mám Outlook pripojený na Exchange. V štandardnej konfigurácii sa synchronizácia kontaktov rieši cez osobné kontakty, ktoré si manuálne spravujem v Outlooku. Tieto sú kópiou kontaktov získaných z firemného kalendára. Pravdepodobne existujú riešenia ako synchronizovať zdieľané adresáre kontaktov.
Lenže vo firmách sa zasa čísla tak často nemenia – skôr ľudia.
Preto sú osobné (súkromné) kontakty v súkromne vlastnených mobiloch trošku citlivejšie na zmeny. Určite viete, koľkokrát je schopný (menej schopný) kamarát zmeniť telefónne číslo len z toho dôvodu, že používa služobný mobil a na jednom mieste vydrží tak pol roka. V prechodnom období vás ešte dobre zmätie hromadným mailom informujúcim, že máte volať tam a tam. O dva týždne vám to zakáže a určí nové číslo. A takto dokola.
Akonáhle nezareagujete, tak vám v mobile zostávajú telefónne čísla na firemné telefóny, kde už dotyčný nepracuje.
Niekedy nemáte šancu ako kohokoľvek donútiť, aby si to vaše číslo z kontaktov zrušil. Pokiaľ je dotyčný zmätkár, tak sa mu neustále vytáča vaše číslo a prebieha pravidelná výmena ospravedlnení či náhodných prezváňaní.
Všimnite si, že doba už k tomu dorastá – už si môžete udržovať kontakty u Google či u Facebooku a synchronizovať ich so svojim mobilom (teda pokiaľ je to schopnejší mobil). Áno, už to existuje, len vy taký mobil ešte asi nemáte. :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...