Potrebujeme alternatívny prehliadač vo Windows Mobile?

Otázka má dve odpovede ako má dve platformy: mobilný telefón a PDA. Obe sú mobilným zariadením, no realita to ukazuje takto:


Mobilný telefón s WM síce umožňuje beh programu na pozadí, no pocketIE v telefóne je skôr blbý ako účinný práve vtedy, keď ho potlačíte do úzadia. Všetko je postavené na tom, že hardwarová sila telefónu je malá a samotný OS trpí nedostatkom pamäti, nedostatkom výkonu a to všetko v prospech výdrže celého zariadenia. Preto je odpoveďou: áno potrebujeme ale radšej menší, nenáročnejší a s menej vychytanými funkciami. No úspešný by bol iba v lepšej použiteľnosti ako zásadne väčším kvantom funkcií. Napriek tomuto všetkému mám snahy dobúchať sa na web práve z mobilu väčšie ako napr. z PDA. Ale pohnútky mám iné – z mobilu je to zväčša z nudy a z PDA z nutnej potreby.
Na PDA je situácia lepšia, naozaj výkonné stroje sú ďaleko lepšie ako požaduje prehliadač, no zadrátovaný pocketIE stavia konkurenta do ťažkej úlohy. Stránky, ktoré nestavajú na CSS médiách (screen, handheld) sú našťastie zobrazované, no veľmi často zbytočne „široké“, keď úlohou mobilného zariadenia pre potreby čitateľa je podať hlavnú informáciu „z terénu“. Toto autori stránok nechápu a snažia sa pretlačiť 1:1 na pixel presnú stránku „všade“ (aby im to náhodou neublížilo, keď sa náhodou stránka zobrazí inak).
Takže stránky rolujeme doprava a doľava aj na PDAčkach, pričom sa autorovi stránky nedoklopete ani keby mal kapacity na prípravu pre mobilné zariadenia (pri dobrom návrhu stránky ide len o dieľčie úpravy v projekte).
Avšak akákoľvek stránka s dobrou štruktúrou dokumentu (vospolok všetko na CSS layoute) sa po vypnutí CSS zobrazí pekne. Preto sa mi zdá mobilné zariadenie s obrazovkou o veľkosti PDA celkom použiteľné ale ako každý vie – ťažko na situácie 24/7/365.
PocketIE na PDA tieto snahy plní dobre a ostatní sa snažia všelijako obchádzať fakt, že „ten displej je malý“ a všelijako „zoomuju“, „rozbíjajú stĺpce tabuliek a zobrazujú ich pod sebou“ a iné „ptákoviny“, čo sú iba fačovaním zlomeniny a nie „prijateľným“ zobrazením kostry dokumentu (rozumej: žiadne rolovanie doprava a doľava).
Z tohto pohľadu to má projekt ako je Minimo hodne ťažké. V dnešnom stave by mu pomohol záujem komerčnej firmy, ktorá by sa podujala ho podporiť. Minimo stavia na jadre Gecko a je evidentné, že sa musí výkonom strojov s WM prispôsobiť (proste osekávať, optimalizovať) a to je ťažšie ako sa zdá na prvý pohľad – konečný produkt totiž musí byť použiteľný – jeho štart rýchly, zobrazovanie stránok rýchle, zobrazenie excelentnejšie, podpora technológií „kompatibilnejšia“. S príchodom VGA displejov je veľa vecí vyriešených (veď len nedávno sme stavali webky aj s ohľadom na toto archaické rozlíšenie).

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. DiGi píše:

    Privital bych Operu, protoze OperaMini s tim co predvadi na malilinkatych obrazovkach telefonku je velmi uspesna… Navic je proslavena svoji rychlosti. A pro SmartPhones to uz ma, takze portovani na WinCE by nemel byt zasadni problem…

  2. Peavy píše:

    Uz nejake 2 dni pouzivam na SDA Operu Mini a musim konstatovat, ze z toho 2 dni uz kakam riedke.