Pravda o IQ testoch

Po internete sa vždy šíria chýry o ľuďoch s IQ>130 a často ďaleko vyšším. Mieru svojho IQ ľudia najradšej taja a to najmä v prípadoch, že si IQ test absolvovali podľa presných podmienok za akých sa tento test uskutočňuje. Spomínam to najmä preto, že pred rokmi sa disketami šíril IQTEST.EXE a aj dnes je všemožne-kdemožne k dispozícií test pod označením „IQ test“.

Každý, kto absolvoval skutočný IQ test (a ja sa medzi takýchto ľudí počítam) a dozvedel sa aj čosi o jeho pozadí, tak porovnaním zistí príliš veľa rozdielov.

V prvom rade sa IQ test nedá zmysluplne „odmerať“ v štýle – teraz mi vyšlo málo, spravím si ho ešte raz. Nemožno z IQ testu vybrať „zostručnenú“ verziu a dúfať, že to má zmysel.

Číslo, ktoré IQ testom výjde je v prvom rade porovnávacia veličina bez „jednotiek“ v štýle táto hodnota znamená jednoznačne kvalitatívne lepšiu osobnosť. IQ test je teda v prvom rade pomerne široký súbor otázok v rade testov.

Spomínaný IQTEST.EXE sa dokonca hrdil nálepkou Mensa, čo ma obvzlášť prekvapilo a pochybujem, že takýto test (a jemu podobné) môže spoločnosť ľudí s IQ nad 130 vydávať za hodnovernú pomôcku pre jeho určenie či dokonca na oprávnenosť „vstupu“ do tejto spoločnosti. Nie, v žiadnom prípade Mensu neodsudzujem, skôr si myslím, že došlo k „vylepšeniu“ mena podobných testov.

Skutočný IQ test si nemôžete vykonať sami. Skutočný IQ test nevykonáte „za polhodinku“. Skutočný IQ test nemôžete stihnúť „urobiť celý“. Skutočný IQ test je vytvorený tak, že ho zrejme nevyplní nikto (nestihne alebo nevie). Skutočný IQ test je veľmi závislý na zložení otázok (je to pomerné číslo – podmienky sa musia zhodovať). Skutočný IQ test musí odbúrať vplyvy okolia alebo ich vplyv „zarátať“.

Aj keď sa všeobecne myslí, že IQ sa vekom nemení, už sama nepresnosť zisťovania inteligencie to skôr vylučuje a stanovenie IQ má tak „dočasnú“ platnosť.

Keď som si robil IQTEST.EXE prvýkrát, vyšlo mi myslím IQ okolo 164 a tak som si ho „zopakoval“ a výsledná hodnota bola lakonicky označená ako >180.

Za týchto okolností môžem roztrubovať po svete, že mám IQ Sharon Stone?

Fámou je, že IQ vypovedá o pozitívnych vlastnostiach človeka, či dokonca jeho schopnosti byť taký alebo onaký. Človek s vysokým IQ nemusí byť ničím prospešný ani sebe a ani svojmu okoliu. Nemusí byť nijako uznávaný ako odborník, môže byť ledva bľabotajúcim „nímandom“. Už človek s IQ tesne nad 100 je schopný výrečnosťou potlačiť akékoľvek pochybnosti o svojej výnimočnosti. A človek s IQ presahujúcim storočné štatistiky môže umrieť v zabudnutí.

Osobne som popri IQ teste absolvoval aj niekoľko ďalších osobnostných testov s inou vypovedacou hodnotou – najpopulárnejší je test typu osobnosti (sangvinik, cholerik…) ale aj test vhodnosti povolania a podobné test. Podotýkam, že veľa z týchto názvov ste už našli v „brakovom“ vydaní (napr. v časopise Rýdza Slovenka či Slovenský junák) a mnohonásobne zjednodušené a skomolené.

Svojho času som sa „testom“ intenzívne venoval. U IQ testu som dokonca preštudoval manuál k vykonávaniu IQ testu o rozsahu menších skrípt. Medzi to patrilo aj „vystrihovanie“ testov aké nájdete v Plus7dní, či časopisoch ako je Bravo, EVA a pod. Všimli ste si tiež, že výsledok testu môžete ovplyvniť manipulovaním s odpoveďami? Že výsledné hodnotenia sú schématické? Áno, to je príznak „zábavných“ testov. Takýmto je aj „IQ test“, ktorý ste si spichli sami sebe.

Medzi potvrdené „rumors“ patrí odhad IQ amerického prezidenta, pričom zdôrazňujem slovo -odhad- pretože prezident U.S.A. sa zrejme verejnému IQ testu nepodrobil a preto sa odborníci uchýlili k odhadu porovnaním.

Fámou je, že sa musíte skrývať od hanby pokiaľ ste v skutočnom teste nedosiahli niečo viac ako 120-130 bodov. Verte, že nemusíte. Hodnoty nad 100 znamenajú nadpriemerné IQ a kľudne môžete posiľovať svoje sebavedomie aj číslami ako 110 pretože odhady tvrdia, že v populácií je takých ľudí malý podiel. Samozrejme to smerom vyššie (ale aj k hodnotám hlbšie pod 100) ešte klesá.

Nie je však fámou, že ľudia inštinktívne vyhľadávajú okolie s „rovnakými“ parametrami (nielen podľa IQ) a preto je jasne, že stádo volov vyhľadá vola s „bodíkom naviac“ a určite sa vo vašom okolí (zamestnanie, štvrť) nachádzajú ľudia s IQ nad 100.

Ešte k IQ pod 100: svojho času som mal možnosť „diskutovať“ s osobou s IQ 74. Verte, že ten rozdiel poznáte a zrejme nebudete mať často príležitosť natrafiť na niečo takéto v reálnych podmienkach. Legendárne blondýny „s IQ šumiacej trávy“ sú veľmi často osobnosti skôr v intervaloch, kde sa pohodovo nachádza stovka.

Dovolím si tvrdiť, že ľudia oháňajúci sa vlastnou inteligenciou s množstvom slov a argumentov zvyčajne trpia práve mindrákom „stovkára“ medzi 130tnikmi. Zhorší sa to tým viac, čím je medzi domnelými absolventami IQ testu „podvodníkov“. V ten moment ste schopní sami pre seba svoje IQ „zmanipulovať“ a z tohto „čísla“ urobiť najpádnejší z pádnych argumentov pre dokázanie „cennosti“ svojej práce, osobnosti či púhej svojej hodnoty.

IQ test na internete nehľadajte a pokiaľ sa rozhodnete svoje IQ zverejniť, doložte okolnosti jeho získania faktami, ktoré ovláda len absolvent tohto testu :-)

Viva dgx. (za tie diffy).

Môže sa Vám ešte páčiť...

17 komentárov

  1. Kozo píše:

    Asi som nadpriemerne inteligentny, ale cakal som ten zaver :-{))))))))))

  2. dusoft píše:

    Chcel som ti napisat do komentarov, ze ci si cital o tom-koho-meno-sa-nevyslovuje, ale vidim, ze ani nemusim pisat. Odkaz hovori za vsetko.

  3. kdyz nam na stredni prisli typci z menzy delat testy, tak zhruba 10 z padesati odeslo s prihlaskou do menzy… ja i samotny menze neverim…

  4. dgx píše:

    Zúčastnil jsem se na gymlu měření IQ, trvalo to snad tři hodiny, byly tam testy zaměřené na číselné řady, geometrii, 3D představivost, jazyky, češtinu a já nevíc co vše.
    Zjistil jsem, což asi není tak překvapující, že skupinky, co byly mezi sebou největší kamarádi, tak měli IQ vždy +- 10 bodíků.
    Dnes po letech zjišťuji druhou zajímavost: ti, co mají nejvyšší IQ, nejsou na tom obvykle finančně příliš dobře. Sice u každého je důvod trošku jiný, ale výsledek tentýž.
    Další věc, kterou mám už z knih, tak je fakt, že lidé s vysokým IQ mají větší náchylnost k sebevraždám.
    A nakonec: černoši (podle seriózních měření) mají v průměru o 10 stupňů nižší IQ, než bílí. Vím, že to zní předpojatě, za to nemůžu. Faktem je, že černošské komedia a sitcomy mi vždy připadaly trošku divné :-)

  5. rony píše:

    [1] Zaver je o kusok vyssie ;-) Vlastne su dva. Oba su zvyraznene (ale kazdy inak) ;-)
    [5] ano, su to spravne postrehy. Na gympli by bolo velmi prekvapive pokial by tam niekto mal pod 100.
    Berte to tak, ze ludi s IQ 90 je asi tolko ako ludi s IQ 110 :-) A ti „z kolbenky“ na strednu chodit nemusia a predsa ich je vlastne „dost“ ;-)
    Samovrazdy: to je aj logicky odovodnene: ludia s vyssim IQ proste viac namahaju hlavu. Retardi si hlavu nelamu ;-) Avsak nezamienaj nachylnost s uskutocnovanim. Naozaj uskutocnene samovrazdy sa kludne vyskytnu aj u ramba z ukrajiny, ked je okolo neho 300 kuklacov :-) dokonca som cital, ze takymto rambom sa vtedy prihodi aj viacnasobna samovrazda ;-)
    Ad. cernosi: nemusi ist o predpojatost, predsa vieme, ze dlzka penisu je nepriamo umerna vyske IQ bez ohladu na farbu ;-)

  6. rony píše:

    [2] Dan Docekal si musi madlit ruky, ako sa ujal jeho vyraz ;-)

  7. XThom píše:

    [2][7] Hehe, dneska je nejak TKMSN v mode ;)

  8. jej bývalý píše:

    tast IQ som robil kedysi dávno. Skladal sa z prípravného zisťovania a ďalších troch testov so zväčšujúcim sa intervalom medzi nimi.
    V prípravnej fáze sa iba zisťovalo moje vzdelanie a skúsenosti. Testy zostavoval, vyberal, psychológ.
    Testy z časopisov, programov a webu sú pre srandu králikom.

  9. Jiří Bureš píše:

    [5] Lidé s vysokým IQ jsou pro to, co se nazývá „praktický život“, dost nepoužitelní. Proto taky lidé s vysokým IQ nejsou úspěšní podnikatelé. Proto na většinu lidí působí divně a většina lidí se s nimi ani nedomluví (podobně jako s lidmi s velmi nízkým IQ). Platí, že kdo chce s vlky býti musí s nimi…

  10. dmiba píše:

    BTW. na generalnom stabe SR zamerne drzia vzdy min. jedneho cloveka s iq <70. Ak tento pochopi rozkaz, ktory sa zasiela niektoremu utvaru, tak uz ho musia pochopit aj ti na utvare.
    Tak ma napadlo, ze z takychto ludi by sa mohol stat celkom zaujimavy artikel betatesterov ci uz webovych aplikacii, tak inych sw aplikacii urcenych sirokym masam. Problem by ale bol, takeho cloveka naucit robit s pc, aj ked zakladne znalosti by teoreticky mohol zvladnut.
    [10] BTW Adolf Hitler mal myslim tiez okolo 130 a kolkych presvedcil ;)

  11. Mirun píše:

    Bez ohledu na testy se mi nejvíc líbí definice „Inteligence je míra schopnosti v co nejkratším čase najít co nejlepší řešení“.

  12. Ruziklan píše:

    [11] Uradny blb? My ho v robote pouzivame relativne casto. Ale nie v tejto podobe. U nas nim moze byt i inteligentny clovek vseobecne vzdelany. Ale ked vacsi tim v spolupraci vypracuje nejaku strategiu, postup, material, navod, cokolvek, zavola sa takyto absolutne nezainteresovany clovek a predhodi sa mu to. Kolkokrat takyto panensky uradny blb poukaze na dieru… je to uzitocne.
    [4] Tie mensove testy boli pred 12 rokmi pomerne jednotvarne, zamerane na analyzu, tvorbu analogii, syntezu a kombinatoricke schopnosti. Neviem, ako sa to odvtedy zmenilo. Bol som clenom Mensy, ale prisla mi strasne sebastredna. Tak som si tam nasiel inteligentnu frajerku a vykaslal som sa na to. Bola to spica, prudko inteligentna frajerka a navyse pekna. Bola vynimkou zo znameho machovskeho pravidla o konstantnom sucine krasy a inteligencie. Vlastne, ja som tych vynimiek postretal dost… zeby neplatilo?
    Inac vseobecne: ja som seriozne myslel, ze IQ testy su nastavene tak, ze meraju IQ v istom intervale… a ked niekto zvladne prilis malo alebo prilis vela, tak nevedia s dostatocnou spolahlivostou o jeho IQ povedat nic.

  13. dmiba píše:

    [13] A nebol to nahodou prerobeny chlap – ta tvoja inteligentna frajerka?
    BTW. vacsina muzov u zien uprednostnuje ine merne jednotky, ktore su kvantifikacne a teda na zaklade nich sa da zena presnejsie zatriedit do urciteho vkusu (rozpatie akceptovatelnosti) daneho muza. To mi pripomina vtip o idealnych mierach manzelky, ktore su 60-80-40, teda $60 mil. v banke, 80 rokov a telesna teplota 40 °C.

  14. Roman píše:

    Neverim, ze cloveku, ktery napsal tento clanek, vyslo v jakemkoli testu IQ 164. Tak jako pozna clovek s IQ 100 rozdil od cloveka s IQ 74, tak stejne pozna clovek s IQ 126 rozdil od cloveka s IQ okolo 100.

  15. rony píše:

    [15] na druhy krat mi v tom teste vyslo 180. Ale to nie je dokaz mojej inteligencie. Tym iba naznacujem, ze stary program IQTEST.EXE nebol dokonaly.
    Asi by som sa nepokusal odhadovat IQ cloveka, ktoreho clanok si nahodne nasiel na internete prave pri hladani IQ testu na webe :-)
    Pokial naznacujes, ze mas 126, tak ti davam za pravdu, ze inemu cloveku s vyssim alebo blizkym IQ nedokazes odhadnut ;-)
    Tym ozajstnym testom som presiel ale nerobim z toho ziadny velky cirkus. Viem, ze vyssie IQ sposobuje komunikacne problemy s vacsinou populacie. S IQ 126 uz mozes byt na hranici, tak cosi o tom vies :-)

  16. Jana píše:

    Absolutne suhlasim s nazorom Ronyho, ze IQ sposobuje komunikacne problemy s vacsinou populacie. odskusane na vlastnej kozi :-)
    Ale vyhodou tych s bodmi nad 100 je v tom, ze si to uvedomuju a mozu sa snazit svoju komunikaciu prisposobovat a menit. Na rozdiel od tych s bodmi pod 100 :-), hoci nepopieram ze s najdu aj vynimky….