Hoax.cz redesignoval zle

Slosar.sk si všimol redesign Hoax.cz a v globále s ním súhlasím. V prvom rade je to konečne odklon od sterilného a extrémne škaredého vzhľadu „phpnuke“ (phpnuke chápte ako nadávku a označenie pre veľmi zlý design). Za odklon od nukoidu dávam výbornú.
Je vidieť, že Hoax.cz sa stáva „konzumným“ serverom práve pre tých, ktorí hoaxom podliehajú. To je dobré znamenie a dobrý smer. Už neslúži tým, ktorí takýto server vlastne nepotrebujú. Za smerovanie dávam chválitebný.
Bohužiaľ redesign je technicky veľmi zlý. Nebudem komentovať „vláčikový“ kód (tr, td, td, td, tr, td, td – vyslovte to nahlas), to je vecou kódera, ktorý zaspal na vlakovej stanici všetky rýchliky a čaká kým k nemu dodrkoce nevykúrená plechovka. Za kód dávam nanajvýš dostatočnú.
Layout je úžasne nepoužiteľný – opäť si jeden debil (áno, ja viem, je to sponzoring, charita a čojaviemčoešte) pozrel štatištiky a usúdil, že pevný layout so šírkou 1024 a viac je to pravé. Nie je! Podotýkam, že aj podobný design je možné veľmi ľahko riešiť vyhovujúcejšie. Za layout je iba nedostatočná.
Slosar.sk si všimol to najpodstatnejšie – opäť podľahol grafik (pochybujem, že to bol profík so znalosťou aspoň trošky ergonómie) predstave, že vzhľad je to na prvom mieste. Bohužiaľ preto odsunul hlavnú časť obsahu stránky kamsi mimo a nech človek kliká kam chce, prakticky sa stránka nemení. Preboha spamätajte sa a uvedomte si základný problém – ja, používateľ, chcem po kliknutí vidieť, že sa čosi udialo. Prižmúr si, autor layoutu, oči a sleduj pri klepaní na odkazy, či je naozaj ten blok s hlavným obsahom naozaj tak viditeľne „zamieňaný“ alebo nie. Prečo si ikonky partnerov vopchal práve na tú časť plochy viewportu, na ktorú hľadí každý? Prečo si privítanie s tmavým podkladom vrazil na každú podstránku?
Musím to uzavrieť takto: predošlý design Hoax.cz bol údesný sivofialový des, na ten si človek musel dokázať zvyknúť (veď koniec koncov nukoidov je po webe ešte veľa a v omnoho horšom stave). Po novom si bohužiaľ budem musieť zvyknúť na neustále „vítanie“ a nutnosť rolovať nadol. To mi sťaží čítanie a pokiaľ sem idem z donútenia, tak sa na to zrejme „vyfláknem“.
Škoda snahy a zrejme nielen ja by som prehodnotil, či si svoje meno designéra nevylepším aj napriek istému charitatívnemu zameraniu. Ani zadarmo práca u takto významného projektu nesmie byť „odpadom“.
Čo by Spravodaj zlepšil?
Výšku titulky na polovicu. Pána v obleku zostrihnúť a ruku so zavináčom napasovať do nápisu HO@X.
HOAX menu doľava. Tam, kde je stĺpec s aktuálnymi informáciami.
Zrušiť stĺpec s ikonkami partnerov a presunúť ich pod Hoax menu v ľavom stĺpci.
Privítanie presunúť iba do úvodnej stránky a skrátiť text na 1/4.
Aktuality iba na úvodnej stránke a do hlavnej časti webu.
V princípe stavby layoutu využiť beztabuľkový layout vo svojej štruktúre dvojstĺpcový (vizuálne môže pôsobiť inak, ale to je tu teraz nepodstatné odbočenie).
Odkazy VŽDY podčiarknuté – iba jemné farebné odlíšenie NAOZAJ nestačí (už si to doprdele uvedomte milí patlači webstránok!).

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. sloper píše:

    Pekne si to rozobral, takze som svoj spot aktualizoval a tvoj rozbor zalinkoval :-)

  2. Pika píše:

    Veru som sa aj zlakol ked som otvoril hoax.cz :)

  3. tomáš píše:

    Tá stránka je tak zlá, že by som asi nevedel, kde pri pomenovávaní chýb začať :(
    Pripomína mi to klasický dizajn „pán riaditeľ to chce v modrom a aby tam bolo veľké logo“, ale na nekomerčnej stránke to vidím prvýkrát.. príšerné mrhanie priestorom, žiadna línia, čo by viedla oko, keď na to pozriem, behajú mi oči sprava doľava a naspäť, peklo..

  4. rony píše:

    ja len nechcem, aby sa zabudlo na neocenitelny prinos tejto stranky. uz som zachytil aj take „spravy“, ze si to ludia medzi sebou predavaju v style „ahooj mojaa, nasla som super stranku, kde su popisane vsetky tie vyzvy, tak sa tam vzdy pozriem ci tam nejaku nenajdem aby som vedela, ci to nie je podvod“. A v tomto je to najvacsi uspech a prospech.

  5. dusoft píše:

    Veru, je to celkom zname medzi netechnickou verejnostou. Ja to vzdy posielam, ked mi niekto posiela blbosti v emailoch. Design je otrasny a s pripomienkami suhlasim. Zapatlany priestor je jemna kritika toho hnusu.