TOP10/2005: Mojich desať aplikácií roku 2005

Ako každý rok a teraz zverejňujem mojich desať najdôležitejších aplikácií tentoraz počas roka 2005:

1. FAR svoje prvé miesto obhájil. Je nenahraditeľným systémom pre prácu so súbormi, zložkami ale za pomoci pluginou aj produktívnu prácu »»

2. Mozilla Firefox sa tento rok stal výhradným prehliadačom pre web. Tento rok sa vlastne nedá nájsť významná stránka, ktorá by v štýle minulého tisícročia fungovala na exaktnej konfigurácií OS, prehliadač, rozlíšenie či ďalšie nainštalované technológie. »»

3. Movable Type, del.icio.us pre publikovanie Spravodaja. Del.icio.us využívam na zverejňovanie nekomentovaných linkov. »»

4. RSS point vo verzií 2 sa stal jedinou schopnou čítačkou pre RSS a Atom. »»

5. PDA, Agenda Fusion a Outlook na konci roka okrem PIM dostali darček vo forme GPS.

6. Haali Reader je čítačka elektronických knižiek pre PDA, ktorú aktívne využívam.

7. Adobe Photoshop je zvyk.

8. putty klient pre prístup na linuxoidné OS je priam nevyhnutnosť.

9. editpads.exe a notepad neboli ani tento rok prekonané inými editormi.

10. gmail vyplnil rebríček :-)

Prekvapenia roku: GMail spôsobil, že sa nepatrne preorientovávam na používanie mailu touto formou. Google History je veľmi dobrá vec na deravú pamäť.

Sklamania roku nezverejním, čítajte archív Spravodaja ;-)

Vyhodnotenie: je vidieť moju mimoriadnu konzervatívnosť? Software nie je to, čo chcem po nociach „sťahovať“ a „testovať“. Zužuje sa mi výber toho, čo skutočne potrebujem a zrejme nie som vysneným zdrojom príjmov pre autorov „shareware“ či propagátorov „upgradovacích“ orgií (teda presnejšie nákupu nových a nových verzií).

Predošlé rebríčky:

PS: tento príspevok bol pripravený s dvojtýždňovým predstihom.

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. dusoft píše:

    V januari zostavim zoznam porovnatelnych softov pri prechode z Win na Linux, lebo pri niektorych sa clovek naozaj nahlada… (hoc je to taka jednoducha vec ako prehliadac obrazkov typu Irfan).

  2. rony píše:

    [1] xnview – totozny v linuxe aj vo windowse. navyse so super nconvert utilitou.

  3. unambiguous píše:

    1. Servant Salamander
    2. Úplný súhlas.
    3. WP
    4. Aj keď neoplýva žiadnymi úžasnými doplnkovými funkciami, zvykol som si na Sage:)
    5. PDA je neoceniteľná vecička.
    6. Haali Reader je šikovná čítačka, jednoduchá a prehľadná. Jediné čo mi na nej vadí je, že až príliš často nie je schopná automaticky rozoznať kódovanie súboru a takmer vždy mi to nastaví na azbuku:)
    7. Môže byť.
    8. Putty je fajn, používam už pár rokov.
    9. Editpads nepoznám, notepad je podľa môjho názoru už určite prekonaný. Osobne používam notepad2 a som absolútne spokojný.
    10. Asi tak.

  4. rony píše:

    [3] Haali, posledna verzia uz ma prednastavenie kodovania, takze uz nemusis s kazdou knihou menit kodovanie.

  5. sloper píše:

    [2] – xnview je desne pomaly na slabsich kompoch (pod 1 GHz) ked je potrebne listovat snimky vo fullscreen. A ani na rychlom kompe nemam subjektivne pocit z rychlosti. Roky pouzivam ACDSee v starsich verziach uvolnenych ako free – jeho rychlost je neprekonatelna, aspon subjektivne… Od prehliadaca nepotrebujem nic ine, len prehliadat + Exif a za dlhe roky som na nic rychlejsie (nacitanie snimkov, aspon u JPG urcite) nenatrafil. A Irfan mi tiez akosi nesadol…

  6. rony píše:

    [5] dusoft ale zije na linuxe :-) tomu acdsee nepomoze ;-) inak mas pravdu 2.43 acdsee je 100x lepsi aj ked disponujem licenciou na nejaku hodne vyssiu verziu acdsee.

  7. sloper píše:

    [6] viem, registrujem dusoftove prechody :-) to bola len moja snaha o offtopic :-) hoci xnview je dobry a userom ho instalujem i doporucujem, pri citlivosti na rychlost je nevyhovujuci.

  8. Peavy píše:

    Ja chcem vediet nahradu Photoshopu, Office, Visual Studio.net, Cubase SX na Linux. S Gimpom, OpenOffice a podobne sa netreba unuvat, to nie je nahrada ale len joke.

  9. rony píše:

    [8] Pokial si zvyknes na Photoshop, tak uz nenajdes nic porovnatelne a to ani keby zazrakom vznikol iny naozaj kvalitny editor bitmap. To by musela byt sprosta kopia.
    U OOo nie som si isty, sam mam nainstalovany OOo ale ako 99% ludi neriesim v nom nic zlozitejsie ako parstranove dokumenty a jednoduche tabulky.
    Gimp mi proste nesadol, lenze to som sa nechcel obtazovat pochopenim ovladania a jeho GUI. Preto ma nikto nedonuti ho porovnavat s nicim. Predpokladam, ze keby som sa pred rokmi nestretol s Photoshopom, tak by mi to mozno slo lahsie. Preto som napisal, ze je to zvyk.
    [7] takisto mame vo firme standardne instalovany xnview, pretoze ma aj par funkcii, kedy si ludkovia mozu zmensovat fotografie z 5mpx fotakov aby mi postou neposielali zahmlene tmave fotky o velkosti 3 megabajty, ktore bez straty informacie maju po skonvertovani 120 kilobajtov.

  10. dusoft píše:

    XNview je nemotorny hrozne. Gwenview je lepsi, ale zas nema ani taku funkciu ako relative resize napr.
    Gimp – to je strach a hnus, nelogicke ovladanie, pouzitelnost nulova.
    S OO som ale spokojny, jediny problem je obcas v strankovani (vacsinou posunie posledny riadok na dalsiu stranku, neviem preco).

  11. Markoff píše:

    ked sa vam nepacia spickove XnView a IrfanView (ja rozdiel nevidim, pouzivam oba), tak este mozete skusit (aj ked nie pod Linuxom) FastStone Image Viewer

  12. dusoft píše:

    MNe sa IrfanView paci, preto ho uz pouzivam aj pod Linuxom cez Wine.