Nokia N97 prichádza – deň 6.

Programy. Manažéri. Posielame súbory.

Fanúšikovské weby N97

Pre N97 a podobné telefóny samozrejme vznikajú aj rôzne weby monitorujúce dianie okolo nich. Vďaka Michalovi Pastierovi som natrafil na N97i.com
Pre mňa je dôležité vedieť, že existuje Call a SMS filter. Blokuje zvolené telefónne čísla a zabráni otravovaniu.
Pomocou SMS Timer zasa nastavíte dátum a čas odoslania SMS. Môžete teda naplánovať rôzne gratulačné správy.
Môj obľúbený klavír nájdete aj na N97.

Nokia N97 pre každého

Stretávam sa občas s názormi, že podobne vybavené mobily sú „manažérske“. Toto označenie už proste neplatí a Nokia to konkrétnym vybavením mobilu skôr popiera ako potvrdzuje.
N97 je lepšie pomenovať smartphone. Je to trefnejšie a nedá sa s tým polemizovať.
Predstavte si skutočného manažéra: človek vo vyššej riadiacej funkcií. Má pod sebou desiatku, stovky ľudí. Skutočne tento človek vyžaduje od telefónu aplikáciu na prehrávanie hudby či videa?
Nie je to nakoniec tak, že manažérsky telefón typu N97 si nakoniec kupujú ľudia na najnižších postoch aby sa aspoň ťukaním do jeho obrazovky cítili ako manažéri? :)
Áno práve pre nich sú telefóny tohto typu komplexne vybavené všetkými možnosťami, ktorými sa zaoberajú: kopírovanie súborov s hudbou, všelijaké možnosti posielania od Bluetooth po zverejňovanie do profilu na Ovi.com, posielanie kontaktov, web, mail, iBeer :)
Telefón pre manažéra musí byť jednoduchší ale nie neschopný. Má mať tie správne funkcie a nesmie ho príliš zdržovať. On už telefón nepovažuje za niečo zaujímavé, proste chce vedieť zavolať, chce mať v ňom aktuálne schôdzky (a najlepšie aby sa dostávali od jeho asistentky priamo do telefónu). Skutočne si myslíte, že až tak trvá na Office dokumentoch v mobile? Aspoň ja som zistil, že tieto dokumenty mu asistentka vytlačí a vloží do obalu, ktorý si otvorí napr. cestou v aute. Nehovoriac o tom, či vôbec chce písať do nich :)
Celkom určite chce mať kontakty v telefóne aktuálne – asistentka ich môže upravovať v počítači a do telefónu sa opäť zosynchronizujú. Manažérovi sa dá jediná povinnosť: pripoj ten telefón na kolísku. Myslím si, že skúšať na neho pripojenie cez Bluetooth kvôli zosynchronizovaniu môže byť zdržovaním oboch strán zbytočnosťou. Ak ten telefón vie synchronizáciu cez dátové pripojenie automaticky, tým lepšie. Niečo ako keď mám teraz ja v iPhone nastavenú synchronizáciu udalostí (kontaktov, mailov) s Google Calendar, Mail. Pri otvorení kalendára v iPhone sú už proste tam (ked mi pribudne v Google Calendar udalosť, tak obvykle v iPhone je o pár sekúnd). Je to klasický Exchange konektor, takže ideálne riešenie.
Alebo manažérovi dáte do ruky Blackberry. :)

Posielame súbory mailom

Chcel som napísať aj bluetoothom ale N97 s cieľom sa síce videli ale akosi sa nedohodli na tom, že by som tú fotku mohol do cieľa prepasírovať. Tak som zvolil osvedčenú cestu mailom :)
Vtedy som si všimol, že N97 počas odosielania mailu proste zobrazí informačné okienka (popýta sa čo, kam, potom cez čo a potom teplomer s ukazateľom odosielania). Počas toho nemôžem nič robiť. Sláva multitaskingu či lepšie multithreadingu.
Odosielal som mail s prílohou viacejkrát a zakaždým som tú istú adresu musel vyťukať celú. Na výšku N97 ponúkne len virtuálnu klávesnicu s pár tlačítkami ako bežný mobil – SMSkový spôsob vyťukávania písmen.
Vlastne to nevadí, avšak poskytnem vám exkurziu do sveta aplikácie Mail v iPhone.
Pri vypisovaní políčka s adresátom mi ponúkne ním zapamätané adresy. Po odoslaní si to rieši aplikácia Mail kdesi sama a ja medzitým už v kľude riešim niečo iné.
Aj na N97 je najmenej komplikované zvyknúť si na posielanie mailom.
Máte ešte možnosť pridružiť sa do komunity Ovi a posielať fotky tam. Trochu som nepochopil prečo pri uploade na môj účet v Ovi je formulár vybavený kolónkou Komu. Tak som tam proste vypísal jedno písmeno aby sa mi zobrazilo Send tlačítko a neriešim to ďalej. :)
Zrejme si však aj nečlen Ovi môže pozrieť nejakú z uložených fotografií, overte si to na odkaze na jednu z nich.
Po polhodine pokusov nastaviť synchronizáciu všetkého s Ovi som to vzdal. Spočiatku sa to zdá byť jednoduché – na Ovi.com si nájdem svoj model a po vyplnení čísla dostanem naň SMS. Vyťukám PIN zobrazený na webe. Ale potom som už nikde v telefóne nenašiel v ďalšom kroku doporučovanú aplikáciu na Synchronizáciu :) Help k telefónu zobrazí 404 a tým som skončil. Veď Coming soon – Nokia Ovi Suite for Mac

1. Open the Sync application on your mobile device. For details, see the user guide or in-device help of your device.
2. Select Ovi.com as the synchronisation profile and Options > Synchronise . You must connect to the Internet, when prompted, for the sync to succeed.

Ale podľa stránky supportu tam N97 ešte nie je aj keď na inom mieste som si ako Device mohol vybrať aj tento model.
Pre zlepšenie nálady som podržal zelené tlačítko a skúšal telefón z rozpoznávania hlasu :) V podstate vždy niečo spozná a ponúkne mi niekoľko z možností :) Takže ak budem chcieť zavolať niekomu, tak držiac mobil v ruke už nemusím použiť prsty a môžem zaručať do telefónu jeho meno (ak si ho pamätám z kontaktov, tak relatívne dobre ho Nokia odhadne). A potom ho aj vytočí :)

Skype

Pozorujem, že Ovi Store nie je jediný zdroj aplikácii pre N97. Skype som v nej nenašiel a preto som zavítal na Skype.com a chvíľu sa potrápil s vyhľadaním stiahnuteľného balíčka pre N97. Po nainštalovaní Skype pre tento telefón som bol mierne sklamaný. Aplikácia funguje, viem sa prihlásiť ale s mojimi kontaktami som dokázal iba chatovať. Skype klient neprijal volanie a nedokázal ho ani vyvolať.
K tomu všetkému sa mi zdá táto verzia aplikácie akási podivná, evidentne ide o verziu pre viacej modelov a preto v N97 pôsobí ako päsť na oko. Bez telefonovania ju považujem za zbytočnú. Pravdepodobne časom príde niečo lepšie. Teraz to nezachráni ani schopnosť bežať na pozadí. Chat lepšie zvláda už spomínaný IM+, ktorý je naopak výborný.
Majitelia N97 si proste musia počkať. Možno sa skôr dočkajú nasledovníka svojho telefónu. :)

Foťák sa prelaďuje

Po tom kvante fotenia som si všimol zvláštnosť foťáku, ktorá ma zarazila. Zrejme ide skôr o bug ako vlastnosť. Zvykol som si, že sa „camera“ niekedy zasekne a vyžaduje reštart telefónu – firmware update to určite vyrieši. Ďalšia chyba je, že keď som si nastavil makro režim, tak najprv robím pekné ostré fotky ale po čase mu to rozladí a nedarí sa mi v makre vyfotiť nič ostro. Nevšimol som by som si to ale fotil som sériu makro obrázkov a odrazu začal identické objekty fotiť neostro. Nejdem nad tým ďalej špekulovať, možno záujemcov to vybudí k dohľadaniu ďalších podobných skúseností. Ja tipujem, že v automatika foťáku si pomení nejaké parametre zbytočne.
Všetky moje doterajšie pozorovania okolo fotenia v N97 teda zahŕňajú možné pôsobenie bugov v tejto aplikácii, čo potvrdia iba ďalší majitelia N97 alebo opravy vo firmware.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Ras2 píše:

    Manazerske telefony, su skor E-ckove. N-kove su orientovane na zabavu, mali by mat podporu N-GAGE hier. Ludia to skor triedia podla ceny a nie podla toho aka je to rada.

  2. rony píše:

    prave to N-GAGE v N97 podla vsetkeho nie je zabudovane – videl som otazku skusenejsieho, ktory sa pytal, kedy tam bude.