Ako píšu kód profesionáli

Nikdy som sám seba nevyhlásil za takého profíka vo webdesigne, grafike, kódovaní či programovaní, aby som mal odvahu predávať vodu v koši. Napriek tomu na našej scéne nájdeme aj takýto kód písaný ako propagačný text pre firmu ponúkajúcu svoje služby:

<br><br><em>Prostredníctvom ... sa na vaše<br>stránky ..., alebo ... dostať<br>na .... Vyhráva ... vyhľadávačoch.</em><br>

Tu, u nás v Spravodaji na to hovoríme: „ups“.

Poviete si, že do kódu sa zákazník nepozerá. Lenže ak si odstavec textu zlámete tagom BR musíte očakávať, že Vám prehliadač navystrája nemilé veci. Napríklad riadky pretečú… a to potom vyzerá veľmi škaredo… :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

26 komentárov

  1. pjotr píše:

    :-D. Nie je link, kto je takýto odborník..?

  2. pjotr píše:

    Ech, už som ich našiel ;-).

  3. Kozo píše:

    Dosť Ti lezia v žalúdku, čo ? :-{))
    Prodavači dešte ….

  4. rony píše:

    :-) mna vzdy zarazi tolka odvaha vyrabat si „meno“ pracou, ktoru zvycajne robi 14rocny syn tatovej firme na pilenie dreva ;-) No vzdy si vzapati uvedomim, ze to je nieco ako „skryte posolstvo pre tych co vidia: nasi klienti nam to zeru“.

  5. sloper píše:

    povedal by som, ze :-)

  6. sloper píše:

    sorry, tak este raz:
    povedal by som, ze brrrrr :-)

  7. XThom píše:

    Hm, ak som dobre hľadal, tak na tých stránkach (už) nie je ručné zalamovanie riadkov, ale na začiatku a na konci sa to brbr pekne nachádza :)

  8. dusoft píše:

    Inac ste si vsimli tie prve pady: Viac o Web Hosting. Tak, ked uz su taki sikovni, nech si tam napisu viac o produkte xxx yyy a maju prvy pad, ktory znie prirodzene. diletanti.
    nehovoriac o menu, kde maju vsetko velkymi pismenami, pricom asi v zivote nepoculi o pouziti text-transform – podporovane: IE 4, 5, 5.5, 6, NN 4 (incomplete for Mac), 4.5-4.8, 6, 7, Opera 6, 7+

  9. rony píše:

    [7] este stale to tam je ;-) ja som casti textu vybodkoval :-) Ale Dusoft ma lepsie schopnosti, ten to nasiel ;-)

  10. unambiguous píše:

    Bohužiaľ, realita je taká, že takýchto „webdizajnérskych“ firiem je väčšina. Škoda je, že klientov to naozaj väčšinou netrápi. Rozumní webdizajnéri by asi mali založiť „Združenie za obrodu webdizajnu“ ;)
    Alebo „Združenie za obrodu Web Design“? :)

  11. dusoft píše:

    [10] To nadvazuje na moj napad z konca devatdesiatych rokov – Asociacia webmasterov Slovenska. Dnes by sa mohlo aktualne nahradit slovo webmasterov za ine…

  12. rony píše:

    [11] kedze reklamky uz nieco podobne maju, tak to nie je az tak zavrhnutiahodne, lenze reklamky to maju aj kvoli prirodzenej chuti predvadzat sa a priznajme si, ze medzi webdesignermi je velmi malo metrosexualov ;-)

  13. Tibor píše:

    Škoda že vo webdizajne nefunguje nejaká kontrola. Netreba skladať žiadne skúšky, eweby môže robiť a aj robí každý… Na nete je príliš veľa rôznych živlov, ktorý využívajú neznalosť ľudí… Čistá forma podvodu… Celkom by mohlo byť zaujímavé súdiť sa z webdizajnérskou firmou že poškodila meno firmy alebo obrala firmu o zisk vďaka internetovej prezentácii.

  14. jklmn píše:

    wedesign je jedna vec, a komercny webdesign je vec druha. je to praca. a aj ked ju akokolvek milujete, je to len sposob ako zarobit peniaze. nechapem co riesite.
    alebo mam tomu rozumiet tak, ako ze zavidite, ze tamti co nepouzivaju text-transform, este za to aj dostavaju prachy? ako ze tamten hlupak, skaredsi odomna, ma vzdy lepsie baby? ako ze zavidite, ze tamten spoluziak, co prepadol z matematiky, ma novy touareg a vy mate len swifta? ;)

  15. dusoft píše:

    [15] riesime profesionalitu a ak to nechapes, tak o to horsie.

  16. jklmn píše:

    profesional je amater, ktory za to berie prachy, tak?

  17. Kozo píše:

    [13] Reklamky to maju podla mojich skusenosti primarne preto, aby vedeli koordinovane tlacit na klientov a tahat od nich vacsie peniaze. Nech to uz schovavaju za ake chcu vyssie pohnutky
    [17] tak si kludne v kontexte tohoto spotu zamen profesional za šarlatán, ak Ti to pomoze lepsie pochopit o com je rec

  18. rony píše:

    [15] jklmn, ja osobne nic neriesim, iba pisem, to co je hore v clanku ;-) Keby som presiel jeepom majitela psa seruceho na parkovisku, tak napisem o tom, no mam pocit, ze si zvykli byt v strehu a uskakuju ako zaby z prachu ;-)
    A mas pravdu: najdolezitejsie je to posolstvo: „pozrite, co vsetko nam klienti zeru“ ;-)
    Ci ma niekto plechy za 200 tisic (prva splatka) alebo 400 je v tomto kontexte nepodstatne a vytiahol si to momentalne iba ty von ;-)

  19. Peavy píše:

    Je problem napisat ze ti babraci su ELET na http://www.elet.sk/?sluzby ? Este aj to logo maju urvate, to je moja domaca uloha – komu urvali logo?

  20. dusoft píše:

    nasiel som toto logo:
    http://www.emagazin.co.yu/knjiga/multimedia/E%20magazin%20logo%20preview.jpg
    Ale to je len cira podobnost podla mna.

  21. rony píše:

    [20] Peavy, v suhlase s [21] by som to zaradil do roviny spekulacii. A moja poklona Dusoftovi, dohladat aspon podobne „e“ stoji hodne skusenosti :-) ja osobne by som hladal kdesi v Cechach…
    ale nestoji to za to. Tak alebo onak, clanok bol o hrozivej typografickej „banalite“ ;-)

  22. jklmn píše:

    [19] ked ma osere pes, napisem o tom co sa stalo, koniec koncov o tom blogy su, ze. ale co si ty v tom kode na elete hladal?? to riesim. o nieco ti slo a ked vravis ze o nic, len sa bavim ;)

  23. rony píše:

    Pozeral som na ten zle nateceny text, ktory sa tam objavil ako nahrada za odkaz do Google na iste dve klucove slova. Nic zvlastne ani utajene ;-)
    Netreba to siahodlho riesit.

  24. lubos píše:

    [15] chapem na co narazas, web standardy su pri webdesigne na slovensku stale zdoraznovane skor malymi firmami, ktore nie su tak obchodne silne ako elet a spol. ale nemyslim si, ze by to automaticky znamenalo zavist z ich strany.
    mna tiez niekedy zaraza preco niekto koduje ako koduje, ale to je ich vec, su to sukromne firmy a mozu si robit a predavat, co chcu. na druhej strane je potrebne aby sa poukazovalo na stav veci v nasej profesii, vid aj nedavna debata o novom profesionalizme vo webdesigne na zahranicnych blogoch.

  25. Peavy píše:

    Suhlas, diskusia je o niecom inom (hoci to logo je urvate). Lepsi pripad je ale ten, ked zahranicna/anglicka firma ukradne logo slovenskej firme :) (moj pripad).