Devalvácia kopírovaním: weblog, blog.sme.sk, blog.obroda.sk

Dave Lister[Nedeľník „Veď sa nejde strieľať“] Opäť budem niektorým pripadať ortodoxný fanatik ale nech.
Blogy na SME si svojim spôsobom priohli populárny fenomén a snahu „zviezť“ sa na ňom pokryli ideami o šírení „blogizmu“ medzi ľudí, ktorých táto vlna nezachytila. To samozrejme prinieslo so sebou isté neortodoxné (a objektívne nesprávne) prístupy k ich „bložstvu“. Iste je nepríjemné, pokiaľ reportéra ekonomickej rubriky vytrvale nazývame „humoristom“ a jeho analytické články systematicky označujeme za tiráž. Omyly v terminológií proste vznikli a tak blogy na SME zaviedli „blog“ ako náhradné označenie za „článok“. Mám im to neustále za zlé a to napriek pochopeniu postoja SME, že ide o „prkotinu“ ;-)
Vstanem a čítam, že akási Obroda už má tiež blogy. A rozomieľanie pokračuje :-) Je to tak čarovné. Bezozmeny pracovných postupov proste obalíme svoje klávesnicové výpadky ochranným obalom „weblog“ (nie blog, weblog) a ten nás bude chrániť, lebo aj v Reflexe písali (je to blog). A keď to má to SME, iste nás bude chrániť SILA (blogu).
V tomto kontexte je absolútne jedno, že si Obroda priohla CMS WordPress a má tam jemné grafické nedostatky. Je fuk, že Obroda pozná slovo blog (zjavne zo SME) a nepozná weblog (zjavne nemá odkiaľ). Tým pádom terminológiu čitateľom „predurčujú“ médiá a zjavne robia chyby. Ale aj toto je fuk. :-) (aj keď je toto nedeľník, môžete ma zle pochopiť a preto: áno v SME sa snažia po predošlých upozorneniach na chyby poctivo ich odstraňovať aj keď neskoro, no predsa len).
Za najpodstatnejšie považujem nadužívanie slova BLOG. Všimnite si to na SME aj na Obrode. Koľkokrát ho nájdete na týchto stránkach? Toto je blog. Toto je BLOG. TOTO JE BLOG! BLOG!!! BLOG!!! BLOG!!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. SuE píše:

    a proč to řešit?
    jde-li jen o formu, nejde o nic.
    není-li obsah .. nic tomu nepomůže

  2. dusoft píše:

    http://www.hlava.sk
    dalsi z blogo centier

  3. tomexx píše:

    Podla mna je podstatny obsah, a nie taketo prkotiny…

  4. rony píše:

    chcem ukazat na dva aspekty:
    1. „onalepkovanie“ sa terminom blog pretoze je to „modne“
    2. istu terminologicku disciplinu, ktora ma vyznam pri zrozumitelnosti komunikacie.
    nehovoriac o tom, ze zneuzivanie ci naduzivanie terminu sposobuje jeho devalvaciu a jeho vysledkom je zosmiesnovanie ci uz samotnymi aktermi alebo zosmiesnovanie akterov.
    Pokial by som mal teda hodnotit aj obsah, tak v tomto kontexte by to mozno vyslo este horsie ale u obsahu uz ide o subjektivnejsie pocity ;-)
    http://www.hlava.sk = teraz neviem, odkukavalo SME alebo Hlava.sk? ;-)

  5. dusoft píše:

    odkukavala hlava, tomas b. to myslim riesil.

  6. tomáš b. píše:

    Inak, viem, že Ťa nepresvedčím, ale keďže si pamätám, ako blogy na SME vznikli, musím sa vždy zasmiať, keď spomínaš, ako sme sa chceli „zviesť“ na vlne blogov. Vlna blogov existovala na Slovensku len v Tvojich predstavách, o blogoch vedelo na Slovensku asi 71 ľudí, z toho 35 poznáš osobne, a my sme hlavne riešili, či máme to, čo pripravujeme, nazvať blogmi NAPRIEK tomu, aký imidž blogy majú (buď žiaden, alebo „tliachanie ľudí, ktorí majú priveľa voľného času“), a nie preto, že by sme sa na tej vlne chceli zviesť…
    Nič v zlom, ale ty+Dusoft+Markoff nie ste žiadna vlna :-), uznaj, že ako starý bloger máš v tomto veľmi skreslený pohľad, pretože žiješ blogom a ťažko môžeš objektívne posúdiť, koľko ľudí okrem Tvojich známych o blogoch vie… my ako novoprišelci a laici sme to vedeli posúdiť trochu lepšie a vážne Ti vravím, že úroveň známosti blogov bola PREKÁŽKOU, nie motiváciou…
    to len tak na okraj.
    (P.S. už tuším uplynulo vyše pol roka odvtedy, čo sme prestali používať slovo blog tak, ako sa Ti to nepáčilo, ale ty nám to STÁLE máš za zlé…? bude to doživotné prekliatie? :-)

  7. OttY píše:

    [6] Tomáš, ja som vám na SME už odpustil :-P

  8. rony píše:

    [6] ked sa hovori o vlne „blogov“ tak JA nemyslim v hraniciach Slovenska. A to hlavne v pripade „vozenia“ sa ;-) Takze nevyberaj si „len slovensko“ a potom sa pochopime ;-)
    Ako laici ste nemali co posudzovat, iba ak penetraciu a „znamost“ medzi babkami na trhovisku. To samozrejme ano.
    Avsak na iste aspekty som si dovolil mat svoj nazor. A jednym z prikladov, ze ste vysli takou tou nalepkovacou cestou bolo aj to slovo „blog“ – ukazalo jasne, ze ani neslo o pochopenie ako o „vyuzitie“. Ako komercnemu subjektu to nemam SME za zle – je to pochopitelne, ze sa snazi „vyuzit“ vsetko „moderne“ a z coho kuka nejaka forma profitu ;-) Ale mam za zle aj to, ze v tejto forme spajania sa „novinarskej“ platformy s „weblogmi“ ide skor o raritu ako „zakonity“ vyvoj ;-)
    A to slovo mam naozaj za zle, pretoze dosledky tejto chyby vidim v komentaroch dodnes a ver, ze uz raz som ti na jednom priklade v nejakych komentaroch prave na tebe poukazal aka citliva je otazka „terminologie“ ked sa ta tyka viac ako „blog“. A tychto chybiek moze byt viacej. Ako mi prezradil dusoft, tak ste teraz nieco ako „mierka“ a teda odkukava od vas „hlava.sk“ ci Obroda a vies dobre, ze ked sa kopiruje od kopie, nemoze byt nikdy kopia „nad“ inu kopiu :-)
    Preto budem dalej nazyvat perex tym co je a nebudem „ignorovat“ tvoje poznamky, ze prznim novinarcinu tym, ze som sa rozhodol perexom oznacovat tiraz ;-)
    Dovol aby som este o tej „prekazke“ pochyboval. Nizsia uroven znalosti bola priam POMOCKOU a dost vyznamnou. Pretoze ak si ty prisiel s „blogmi“ okamzite si vo vsetkych, co o nich nepoculi vytvoril precedentny vzor „aha, tak toto su tie blogy“. Clovek, ktoremu iba preleteli okolo hlavy (ale nezaoberal sa tym) sa tak zafixovali nahodne prvky z blog.sme.sk a z tohto dovodu je tu aj ina ako „obsahova“ zodpovednost. Formalna tu hra tiez istu rolu ;-) proste bez nej to nejde :) a ked sa tu urobi chyba, VELMI tazko sa jej da zbavit ;-)
    Ber to ako temu pre „nedelnik“, cize mam rozmyslaciu chvilku a necinim z toho nic naviac ;-)
    [3] tomex: obsah bez formy nemoze byt nikdy „priatelsky“ ku jeho konzumentovi. skus si roman napisat do piesku ;-)

  9. Tomáš Ulej píše:

    Bohužiaľ, to je problém každého pamätníka a ty, Rony, nie si výnimka. Aj ja si ponadávam nad Hviezdoslavom vidiac ako sa tu neuveriteľne przní jazyk, ba priam preklínam aj tvoj blog pretože nechceš v modernosti blogérskeho jazyka uznať právo odborníkov na stanovisko. Prirodzený výber je občas absolútny ignorant tradície a dejín. Jednoducho je tu masa, ktorá udáva temto a ty rob, čo uznáš za vhodné, no cháp, že blogy ako si ich poznal, budú čím ďalej tým viac v menšine. A nezmenia na tom nič tvoje volania do tmy. Robím to aj ja a už ma to pomaly prestáva baviť.
    A áno, aj mne je ľúto, že sa Slováci nenaučili starým blogérskym tradíciám. Malo to svoje čaro. Len už prosím prestaň byť starým ufrflaným dedkom oslavujúcim éru Tisa. Tie časy nikto späť nevráti, no ty pri svojom ponosovaní celkom isto môžeš prísť o zdravie.

  10. dusoft píše:

    [9] Myslim, Tomas, ze tvoj komentar bol dost od veci.
    Co sa tyka vozeni sa na akejsi pomyselnej bloggerskej vlne – SME ju naozaj vyuzilo, je jedno, ci ste sa inspirovali vo svete alebo tu, ci v CR. Originalita sa vam musi priznat, na sklbenie blogu/novin sa neodvazili ani kvalitnejsie (nie SK) media… Nodvazili sa mozno aj preto, lebo preferuju kvalitu a nie kvantitu. Ale originalni ste boli, to vam nikto neberie.

  11. dusoft píše:

    [6] Inak, ked uz mam tak vela toho casu, tak sa ta rovno, Tomas, spytam, ze odkial mas cisla 71 a 35.

  12. rony píše:

    [9] tu nejde o dedkovitost ;-) ak budem „tvrdohlavo“ nazyvat tu peknu tetu s okuliarmi, co tu bude mat koncert Deep Purple a ty mi budes dokola vysvetlovat, ze ide o Anastaciu, takisto v tom nebude dedkovita upatost na tradiciach ;-)
    Proste ma len budes uozornovat na chybu, omyl.
    Lenze ak ja budem nahodou „mienkotvorny“ a s privelkym prisunom ludi, co si nechcu/nevedia overit fakty, potom holt bude z tej okuliarnatej tety trebars Smoke on the Water ;-)
    Ja proste trpim tym, ze u takychto veci vidim do dosledkov ;-)
    [10] v tom ma SME moje uznanie. Toto chcelo odvahu: pustit uplne cudzich ludi na vlastne stranky. Pomenovanie ‚blog‘ bolo len ucelovym oznackovanim ;-)
    [11] v dobe, ked si Tomas Bella myslel, ze blogy na Slovensku „nehrali rolu“ som sa nehral na slovensko a nepocital „slovakov weblogerov“ ;-) a nepovazoval som pocty ani „penetraciu“ v slovenskom obcianstve dolezitu ;-) Ono ten „volny“ priebeh ma vzdy cosi do seba ;-)
    Pravdu povediac, kym v Polsku po propagacii weblogov v nejakom dievcenskom casopise sa tieto stali priam znackou plysovym dennickom 12rocnych citateliek Brava, tak tu na Slovensku je to zasa liahen „netalentovanych“ (rozumej tych co im nestaci talent a prevysuje ho snaha) esejistov (nech mi prepacia vsetci ti, ktorych citam na blog.sme a chapu, ze nehadzem do 1 vreca).
    Ani jedno ani druhe nie je vyvoj, aky by neposobil minimalne usmevne ;-)
    Maly priklad na ilustraciu: vo vacsine „prispevkov“ na blog.sme ide o prilezitost rozdelit citatelov na dve skupiny, ktore zvedu kratkocasovu vojnu v diskusiach pod clankom ;-) Skor by som teda blogy na SME nazyval „ezinom“ ;-)