Prvé tlačené číslo Blogosféra

Už dlhšie sa očakávalo výjdenie prvého čísla projektu Blogosféra a už je to tu ako avízoval Kryl.
Pretože Kryl povedal, čo mal, ja iba skrátka o sadzbe:
Titulná strana je sádzaná stupňovite oddelenými článkami. Tu je podľa mňa zásadnejšia chyba trochu ovplyvňujúca čítanie – tie stupne mali ísť práve naopak (z ľavého dolného rohu smerom k pravému hornému). Horný článok by teda začal dlhým stĺpcom a pokračoval kratšími. Ostatné články by sa „vtesnali“ pod tento článok.
Vnútro má už layout stĺpcov primeranejší. Malá pripomienka by mohla byť k perexu (napr. rozhovor s Krylom), kde opticky pozadie perexu pôsobí akoby „vystupovalo“ vľavo zo stĺpca a zasahovalo do vľavo nesúvisejúceho článku.
Zaujímavá je tretia strana – bielym podkladom sú kratšie články a aj veľkosťou nadpisu potláčajú dlhší článok, no nemožno povedať, že je to zle – biele sú proste faktické údaje a dlhý článok je bloggerov.
Štvrtá strana – „vložku“ v strednom stĺpci by som posunul asi vyššie a autorka o sebe na záver.
Piata strana by možno miesto bieleho článku do L chcela to otočiť (zrkadlovo podľa horizontu) a tak tmavý článok presunúť nadol, tým by sa zrejme obrázok dostal vyššie.
U ostatných strán je to ok alebo sa to iba opakuje.
Na ôsmej strane je dost zle vytečený posledný stĺpec horného článku – presahuje ostatné. To je zle pričom viditeľne sadzač „naťahoval“ text veľkými medzerami medzi slovami.
Túto kritiku netreba brať osobne, všetky okolnosti vzniku chápem. Ja som si iba precvičil stuchnuté znalosti spred veľa rokov ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...