Ako sa naboriť do Kindle Fire bez rootovania

Mýtus padol. Kindle Fire je použiteľný mimo U.S.A. a nemusím vojsť do pekiel rootu, aby som nainštaloval ďalšiu aplikáciu.

Popis problému: Kindle Fire má svoje rozhranie a kdesi vnútri je Android a ešte hlbšie niečo UNIXové. Nanešťastie Amazon neumožní používať rozhranie na nakupovanie hudby, filmov alebo aplikácií. Obmedzenie je dané tým, že svoj Amazon účet musíte mať nastavený na krajinu U.S.A. a k nemu povinne platobnú kartu vydanú bankou z U.S.A. Zároveň je limitácia tak vysoká, že nemožno nainštalovať ani FREE aplikácie.

Najskôr som si myslel, že na to, aby som sa pohol z okov toho, čo v ňom je po zapnutí (prehliadač, mail a pár blbých aplikácií, plus obligátna čítačka ebooku), musím „rootnuť“ a najlepšie ešte nahrať nejaký „čistý“ Android.

Nakoniec som však zistil, že ako prvé potrebuje USB kábel s koncovkou micro-B.

Niet iného boha ako ohnivej amazonky Kindle, v mene androidu a jeho tabletu, zaklínam ta jablkový ipad, len zelena je farba a robot je chlieb môj, láska moja ako i v markete i bez rootu dnes. APPLE!

Potom si musím nakonfigurovať mail alebo dropbox. Zoženiem si nejaký androidový file manager ako súbor s koncovkou .apk, ktorý si pošlem do mailu, dám do Dropboxu alebo a teraz prichádza najjednoduchšia finta:

Spustím priložený QuickOffice (v Kindle Fire záložka Apps), ktorý má v sebe File manager (browser).

Nahrám teda svoje prvé .apk do Kindle Fire: pripojím káblom k počítaču, nájdem čojaviem zložku Download a nahrám tam apk súbory.

Z Kindle Fire otvorím QuickOffice, spustím browser a tapnutím nainštalujem apk súbor.

Podotýkam, že tento postup nemusí u všetkých apk fungovať, dobre si ich preverte.

Touto cestou som si nainštaloval aj nový launcher, nakoniec som skúsil GO Launcher, vyzera síce ako bežný Android, ale to sa dá prežiť. Nakoniec však môžem používať rozhranie od Amazonu, lebo v jeho záložke Apps mi už pribúdajú nové a nové programy…

Pokiaľ si môžem dovoliť pár tipov: Buzz Player je aplikácia na prehrávanie videa (titulky samozrejme) a hlavne vie sa pripojiť cez SMB (Samba, Windows Networking) na počítače v sieti resp. zdieľané zložky v NAS a prehrávať videá bez nutnosti ich cpať do tabletu.

Podarilo sa mi nainštalovať aj Dolphin Browser HD, ES File Eplorer (nakoniec zbytočný), MoboPlayer (úplná hlúposť).

Ešte skúsim klient na Youtube, určite budem hľadať niečo ako Reeder pre iPad, Flipboard alebo ten googlí výmysel Currents, možno niečo solídnejšie ako kindlí Mail (vyzerá príliš robotno androidí) ale tu asi pohorím.

Môže sa Vám ešte páčiť...