Ad: Opera zavádza rozšírenia widgets

[II.] Pokračujeme ďalším článkom k Opere a jej vývoju. Odpoveď na komentáre z predchádzajúceho článku.


Pôvodne som začal odpovedať Tiborovi z komenára [7]
poviem to takto: cele spory Opera vs. Firefox su v drvivej vacsine *spory o tom, kto ma ake GUI* – rozhranie do ktoreho klikas. Kazdy mame ine preferencie a tendencie „triafat“ sa do toho, co nam nevyhovuje. Pokial je to v subjektivnej rovine v style *“mne viac vyhovuje Firefox/Opera lebo blabla“,* tak nie je k tomu co namietat. Akonahle vsak zacne niekto svoje preferencie rozprestierat do globalnej roviny, objektivizovat, precenovat a znackovat „ti lepsi pouzivaju toto, ti horsi toto“, zacina to byt ta prava sranda.
Ide teda o *spor koncepcii, ktory nema nic spolocne s objektivnostou* porovnania Opery a Firefoxu – je to len snaha o objektivizovanie – Opera vie Acid2, lenze nikto to nedopovie, ze ten test vytvorili najma ludia z Opery, ze ho vytvorili srandovne davno atd atd. Odhliadnuc od toho, ze Acid2 je len „test“, nevykazuje ziadne prakticke dosledky na schopnost prehliadaca vyhoviet potrebam. Poznam uz dost vela afer, kedy pocitacove hry ci dokonca procesory oblafli benchmarky.
*Opera si postavila meno na uplnom odrezani sa od moznosti modularity* – ponukla suitu programov sama v sebe s istymi moznostami nastavenia – konfigurovania. *Koncepcia Firefoxu je prakticky hole jadro a nad nim postavene rozhranie v akotak dokumentovanom „jazyku“* s moznostou sirokej komunikacie tohto balika s kodmi uplne nezavisle vytvaranymi. Tato koncepcia ma svoju reziu a preto je krajne podrazacke poukazovat – aha nasa binarka Opera zabera XX mega, Firefox zabera svinsky viac. To cele je preto sviniaren, pretoze koncepcia nepusti a treba ju vziat vzdy a za kazdych okolnosti do uvahy. A prave tu vnika subjektivnost – cloveku nesadla koncepcia, nema k nej doveru, tak si najde nejaky navonok objektivny fakt, ktory pouzije ale uz so zastretim povodneho zameru – zhodit nieco, comu som neprisiel na chut (Ezopove bájky si treba zopakovať).
Dalsi efekt je hracickarsky, ten sa prejavuje u oboch skupin – kym *Firefoxak sa oblazuje rozsireniami,* tak *Operak sa oblazuje tym, ze „uz vsetko mam priamo v Opere“.* Opat sa to prevadza na radoby objektivny fakt „opera v zaklade vie viac“ a opat to zastiera banalnu subjektivnu averziu, ktora navyse zastiera dalsie drobne nezrovnalosti.
*Firefoxak zasa sa snazi zlahcovat evidentne problemy,* dlhotrvajuce vyskyty chyb, ktore su evidentne nedoladene a nedotiahnute veci. Team Firefoxu sa cim dalej tym viac zapodieva rozhranim prehliadaca, pricom toto by nemali robit. Mali by to v ramci koncepcie nechat na ine teamy – ved nie je problem to poriesit – pribalenim vhodnych rozsireni, tem a pod.
Tibor, nerozumiem otazke „preco by mala Opera pritahovat?“.
Odpoviem ti aj ked neviem na co sa pytas: (ne)provokujem flame, provokujem tym, nad cim sa nedebatuje, ze ta *malinka skupina Operakov v sebe chova neodovodneny pocit vynimocnosti* – je nas malo a preto sme vynimkami. A *vynimku si zamienaju s vynimocnostou.* To je ztazka pravda, len musim uznat, ze Opera je natolko ina, aby bolo dobre, keby to tak aj zostalo.
Lenze *Opera postupne konverguje k ostatnym prehliadacom.* Uz je tu odrazu rozhranie pomocou ktoreho budu moct nezavisle skripty integrovat do jej GUI. Meni navyky svojich pouzivatelov – meni im klavesove skratky.
Ja som si v clanku iba *zobral na musku MDI a myty o tom, aka je Opera prevratna,* ze ma prave taketo rozhranie a este navyse vymyslela zalozky. Proste, ze ti, ktori tvrdia cokolvek o povodnosti funkcii Opery, tak bud su hlupi ci su v omyle alebo rovno klamu vo fabulacnych roztrzkach diskusii.
Vo webdiskusiach je vzdy take pekne sledovat to, co som spomenul, *zamenu subjektivnych pocitov za objektivne fakty.* Je to prejav nezrelosti alebo zamerneho zastierania kontextu (rozumej: dobra zmeska pravdy, polopravdy a lzi je vzdy lepsia ako pravda sama) ;-)
Preto som nerad, ze Opera sa iba stava klonom sucasnych trendov, ktore predstavuju pomerne pribuzne rozhrania prehliadacov ako je Firefox ale aj nadstavieb typu Maxthon – zasadne veci maju rovnake, lisia sa bezcennymi detailami, ktore *su dolezite len pre subjekt, ktory drzi v ruke mys.* Ale nemozno prekopirovat pocit subjektu do pocitu „vacsiny“, co je oblubene slovo ludi, ktorych jedina skusenost je len so svojim vlastnym pocitacom a o vacsine iba citaju skazy na internete.
Malo by to zostat tak, ze z troch sa lepsie vybera ako z dvoch skoro rovnakych a jedneho, ktoreho naozaj nechceme ;-)
Musia mi prepacit pouzivatelia Maxthonov a pod. veci – su to prilis minoritne skupiny, ktore su bez velkeho vplyvu. Obavam sa vsak aj toho, ze Opera je skor v ich skupine. Ma iba to stastie, ze je „vo velkej trojke“.
*Opera* proste zúfalo upadá a *bude potrebovať nejaký zázrak k vzkrieseniu.*

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. sloper píše:

    Uz som kdesi napisal (tusim u mna v komentaroch) moju najnovsiu teoriu, ze Opera si ide z desktopoveho browseru vytvarat vykladnu skrinu pre aktivity na poli mobilnych browserov a HomeMedia browserov. Aj som v jednom svojom spote vyslovil domnienku, ze Opera nepotrebuje superit, ze podstatne su pre nu prave tie vyssie spomenute aktivity… Potrebuje bodovat, ale len preto, aby sa zaryla hodne hlboko do mysli potencialnych kupcov mobilnych a homemedia produktov…

  2. 2ge píše:

    v prvom rade so mopera user a mam ju rad, uz len preto, ze je to ona :) (ano, amigac som bol tiez:) Tiez sa zabavam nad roznymi flamami FF vs OP, ale ja mam na to jasnu odpoved: radsej aj lynx, ale hlavne nie IE. Som rad ze si mozem vybrat, sem tam pouzivam aj FF, pretoze NTLM OPERA zatial nevie – v TP2 uz nieco zbastlili. Co sa tyka ACID testu, ani opera v poslednej stable verzii cez neho neprejde. Kazdopadne som rad, ze nieco ako ACID existuje, treba si uvedomit, ze kedby presli vsetky prehliadace ACIDom, tak by sme usetrili par hodin (dni…) ladenim pre rozne browseri.
    Ja som rad, ze si mam z coho vybrat.
    Myslim si, ze casom sa portne FF aj na mobilne zariadenia (neviem aky tam je problem), takze tam OPERA strati svoje postavenie.
    Co sa tyka statistik, vidim na svojich weboch, ze opera ma naozaj 2%, kdezto FF ma okolo 15% a to je poriadny rozdiel.

  3. Tibor píše:

    Moja otázka bola nezrozumiteľná, pretože ty si reagoval na príspevok Pjotra, a ja som reagoval na Tvoj a nesprávne som ho pochopil. Celá otázka mala znieť: Prečo by mala Opera priťahovať ľudí od Firefoxu?
    Ja chápem Firefox a Operu ako 2 moderné prehliadače, ktoré nebojujú medzi sebou ale bojujú proti IE. Ich vzájomný podiel na trhu, či užívateľské rozhranie sú podstatné pre pár ľudí čo Operu i Firefox vyvíjajú, užívateľom to môže byť šum a fuk – jeden si zvykne ovládať jedno, druhý druhé, webdesigner obe… Základ bol vytvoriť konkurenčné prostredie potom ako taktika Microsoftu – „vieme čo je dobré pre užívateľa, i pre web ako taký“ prerástla rozumné hranice… Dosiahnuť fungovanie podľa štandardov, nech to na internete nie je také divoké. Vrátiť sa ku štruktúrovaným dokumentom a nie pokračovať vo farebných a blikajúcich zlepeninách…
    Osobne nemám rád diskusie Opera vs. Firefox, lebo
    neriešia dominantné postavenie IE. Veď až teraz je pred spadnutím IE7, ktorý rieši napríklad viacero nedostatkov IE ohľadom podpory CSS. Bez Firefoxu a Opery by sa to nestalo, možno neskôr…
    Napadlo mi prirovnanie silnej trojky k 2. svetovej vojne – Za nemcov, rusov a amikov si dosaďte IE, Operu a Firefox. Potrebujeme studenú vojnu?
    P.S. Pre jednoduchosť som nespomenul ďalšie prehliadače, zostal som pri prvej trojke…
    P.S.S. Trošku OT: Vieš viac ako ja, pomohol by si mi s otázkou: Kam zaradiť prehliadače ktoré sú nadstavbami IE? Na stranú zlých alebo dobrých?

  4. sloper píše:

    [2] rozosmial si ma :-) Opera uz ma mobilny trh obsadeny. A ukazes mi vyrobcu mobilov, ktory do svojho KOMERCNEHO PRODUKTU vrazi ako predinstalovany browser, ktory je jednou z HLAVNYCH SUCASTI, opensourcovy browser? Netvrdim, ze nie je instalovatelny i iny browser, ale Opera sa cim dalej tym viac stava v mobiloch (zatial smartphonoch) uz predinstalovanym, primarnym browserom. V tomto smere sa fakt neobavam ;-) nechcem vyvolavat flame teraz na temu mobilna Opera, ale hlaskou, ze po nastupe FF do mobilov Opera strati postavenie si ma fakt dostal ;-) Staci trosku sledovat situaciu okolo ;-)

  5. rony píše:

    [4] nie celkom, Google ma vlastne proxy pre zobrazenie blbych stranok na mobilnych zariadeniach. Moje skusenosti s java aplikaciami su tragicke a preto je mozno ta google proxy pre mna zaujimavejsia nakolko potrebujem skor porozbijat existujuce nezmysly spachane v html :-)
    [3] ano, v tom supereni mame zhodny nazov
    k nadstavbam: tie pouzivaju ludia, ktori uz cosi tusia o nebezpecnosti internetu. Proti nim nemusis bojovat, nanajvys voci hlupakom, ktori v diskusiach objektivizuju GUI svojej nadstavby s pouzivanim slovicok ako „vacsina robi to, vacsina nepotrebuje, vacsina nevie“.
    co sa nam vseobecne nepaci je nezabezpeceny stroj, z ktoreho ide silny traffic od spyware (spam, phishing, virusy). ti su pre nas nebezpecni, pretoze tito ludia ti vzdy odpovedia: ja na tom pocitaci nemam nic dolezite, takze nevadi, ze sa zavirim a nieco sa stane. Oni su ti, ktori ti posielaju spam, virusy do emailu. A su to ludia, ktori kupili pocitac a „iba ho zapli“ pretoze nerozlisuju pocitac a operacny system a moznosti doinstalovania niecoho ineho ako uz ma.
    Takze nadstavby: maju ich ludia na strane dobra, ktori obcas zbytocne podporuju stranu zla tym z predosleho odstavca :-)
    Objektivne si totiz myslim, ze Firefox a jeho koncepcia je na masovejsie sirenie pomerne dobre navrhnuta.

  6. dmiba píše:

    [3] „nedostatkov IE ohľadom podpory CSS“ nakolko som testoval poslednu beta7 poviem ti, ze ich odstranili malo. Najvacsi problem je v stale problematickom box modely nehovoriac o tom, ze MS si vsetko riesi po svojom a prave co sa tyka IE sa MS sprava ako urazena domina (od dominantne postavenie ;)), proste v sedmicke nefunguju podtrznikove a ine „hacky“ zname z predchadzajucich verzii („Cize robte weby podla nas a kaslite na standardy“).
    Rony v jednom z komentarov k IE7 mal pravdu, mozeme zasa ladit web aj pre novu verziu IE a hladat sposoby ako to obist.
    „Kam zaradiť prehliadače ktoré sú nadstavbami IE?“ – zla formulacia, nie su to prehliadace, su to iba nadstavby.

  7. Tibor píše:

    [5] Dík za vysvetlenie.
    [6] Neskúšal som, napísal som „viacero nedostatkov“, nenapísal som že všetky, nemám úplne presný prehľad (kto si to má všetko pamätať). Podstatnejšie bolo to ostatné čo som tým chcel povedať…
    Hacky v IE7 – tož smolka… Jedna možnosť bude robiť weby podľa microsoft.com, alebo druhá -prematrioškovať všetky stránky. Obmedzenie kvôli box modelu mám v zuboch už dosť dlho, kvôli IE musím niektoré veci robiť zložitejšie…

  8. rony píše:

    [4] vies ale, ze Opera v mobiloch je nieco diametralne odlisne od tej desktopovej, ze ano?
    Ze nemozno z kvality desktopovej Opery odvodzovat kvalitu mobilnej a naopak?
    U Gecko pre mobilnu platformu – cize Minimo, je problem v tychto veciach: nie je to nic oficialne, cize nedeje sa ziadna podpora vyvoja – je to skoro projekt jedneho muza. Druha vec je, ze gecko v jeho zdrojovych kodoch je urcite velmi velky problem naportovat na menej vykonne procesory (zjednodusene povedane), dokonca by som povedal, ze musi robit hodne zasahov v zdrojakoch, aby to behalo akotak slusne. Popri tom druha linia je prisposobenie zobrazovania pre mobilne obrazovky a nakoniec odlisna ergonomia aplikacie.
    Osobne som mobilnu platformu – prehliadace – ponechal na vybere WM – tam uz prehliadac mam. Opera mi na mobile moc chodit nechcela a este nedavno Opera popierala, ze by chcela s WM nieco vobec mat spolocne – ved preto asi zacalo vznikat Minimo.

  9. bolek píše:

    [8] – fuuha, tak si teda tu operu rozchodit na smartphone mal. Mobilna Opera je oproti IE ako lexus a trabant.

  10. rony píše:

    [9] surfujem na mobile tak sporadicky, ze mi je to vazne jedno. A obetri stranky su XHTML s media handheld, zobrazuju sa okej ;-)