História Norton Commandera

Norton Commander verzia 1.0 prišla v roku 1986 a pokiaľ si dobre pamätám vtedajším hitom bola nadstavba QDOS II, čo bol jednopanelový manažér súborov. Viac si pamätám oranžové písmená monochromatického monitora.
Norton Commander sa v našich krajinách masívnejšie presadil o nejaký čas neskôr, matne si spomínam na 2.0 (1988) ale najviac na Norton Commander 3.0, ktorý bol najznámejší, najstabilnejší, najrozšírenejší.
Norton Commander sa spoľahlivo držal na trhu až do roku 1998 za spoluexistencie programov ako je Volkov Commander, ktorý bol doslova okopírovaný ale naprogramovaný v strojovom kóde (takže malý, rýchly).
S príchodom Windows prostredia však Norton Commander upadol a namiesto neho je tu FAR manager. Norton Commander je však vzorom pre súborové manažery, ktorý však Microsoft dokonale ignoroval a snažil sa vychovať generáciu jednorukých a jednoprstých vládcov počítača. Tí ostatní ovládajú počítač dvomi rukami a desiatimi prstami…
K FAR manageru sa budem v budúcnosti snažiť priniesť pár informácií o používaní jeho pluginov:
# Prezeranie obsahu mobilného zariadenia pripojeného cez ActiveSync vo FARe, musíte mať pokiaľ vlastníte PDA alebo smartphone,
# Vypaľujte dáta priamo z FARu,
# eMenu: zobrazenie kontextového menu nad položkami v paneloch FARu, doporučujem naučiť sa používať pretože až potom nebudete vôbec túžiť po Windows Exploreri.
Pre slovenskú Wikipediu som vytvoril stránku s informáciami o manažéri FAR ako preklad z anglickej verzie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. dusoft píše:

    Volkov bol dobry, lebo na diskete zabral len 80kb.
    Pre Linux/KDE odporucam Krusader: http://krusader.sourceforge.net/

  2. rony píše:

    radsej keby bolo nieco lepsie ako Midnight :-)

  3. čavo píše:

    [2] načo niečo ako midnight, keď je k dispozícii midnight. ;-) I keď je pravda, že častejšie použivam cp, mv, rm a vim, či view, ale občas mc spustím a stačí to.

  4. rony píše:

    [3] presne som napisal „nieco lepsie“.

  5. dmiba píše:

    este dodam k windows existuje windows commander resp. total commander, ktory na rozdiel od povodneho nortona uz modry nie je :)

  6. rony píše:

    [5] so vsetkou uctou k vsetkym co Bordel Commander (nespominam si ci je to teraz Windows Commander alebo Total Commander) pouzivaju musim vyhlasit, ze je to len plagiat, ktory prevzal ideu dvoch panelov ale zvysok riesil uz inak koncipovanym rozhranim, ktore vychadza z navrhu GUI Windows, ktore poohybal ako mohol. Co mne osobne dost vadi. Aj tym, ze sa „nepodoba“ na Norton Commander. Nemozem to pouzivat aj ked som skusal, takze sila zvyku :-)

  7. dusoft píše:

    So vsetkou uctou musim vyhlasit, ze som pod Windows pouzival jedine cesky Servant Salamander (poslednu free verziu) a bol som nadmieru spokojny.

  8. Markoff píše:

    pouzivam dlho Total Commander aj ked some ste dost dlhy cas pouzival NC svojho casu, nechyba mi nic co mal NC, ovladanie je rovnake, farby mam nastavene modre a vie uzitocne vychytavky ako kopirovanie z fronty F5+F2 ci zalozky s rychlodostupnymi adresarmi
    zaujimalo by ma cim co sa pouzivania tyka sa TCMD nepodoba na NC ked si odmyslim absolutne neprakticke ozrutne NC fonty ktore pouziva myslim defaultne aj FAR, tym polovicnym 80tkovym ci aka velkost to bola som nedosiel nikdy na chut, TCMD je nastupcom NC
    moje nastavenie pre TCMD je k downloadu u mna na weblogu v sekcii Download

  9. rony píše:

    [8] prevzal ideu dvoch panelov ale zvysok riesil uz inak koncipovanym rozhranim, ktore vychadza z navrhu GUI Windows, ktore poohybal ako mohol. Co mne osobne dost vadi. Rozumie sa takto: NC = DOSovy textovy rezim, FAR = Win32 konzola, WC = graficke rozhranie. To je dost velky skok a snahy priohybat GUI rozhranie su v nom stelesnene – no nevyhovuje ;-)
    Nevidim dovod pouzivat FAR vo fullscreene, takze tam sa „velke“ fonty nekonaju – skor mi vyhovuje neproporcionalne bitmapove pismo, jedno z nich mam nastavene a opat: sila zvyku ;-)
    Dost vysoko mi vyhovuje prave to, ze je v konzole a nie v GUI. Ja som sa naozaj snazil ale predsa len – odkedy vznikol Norton Commander az po okamih, ked prestal byt Volkov Commander pouzitelny na Windows som pouzival taketo prostredia. To vysvetluje snad vsetko, co som povedal v „sila zvyku“ ;-)
    To sa da snad pochopit, nie? ;-)

  10. Dano píše:

    Volkov bol svojho casu ovela lepsi ako NC 3. Nielenze bol rychly, ale mal aj lepsi UI. Nepametam si uz presne, ale niektore zalezitosti sa v NC museli riesit dost komplikovane, zatial co VC to zvladal elegantnejsie.
    Teraz pouzivam FAR (sila zvyku) z fontom 8×12. Bez modreho okna som trochu nemozny :). Len ma trochu mrzi, ze vyvoj trochu zaspal.

  11. rony píše:

    [10] niekedy premyslam, CO by som chcel od vyvoja a vsetko co by som chcel by mohli riesit pluginy. takze som ticho a je mi to jedno. FAR ma jedno skvele prvenstvo – nikdy som ho nevidel spadnut :)