Spoplatňovanie odoslaných a prichádzajúcich SMS

Zhrniem článok Podvody pri SMS Jozefa Drahovského:


* prevádzkovateľ akcie so spoplatnenými SMS si dajme tomu niekde zoženie zoznam t.č. a odošle na ne reklamu s cieľom nalákať ľudí, aby posielali SMS. Tieto SMS sú pomerne lacné. Bohužiaľ potvrdzovacie SMS posielané obetiam sú už spoplatnené (a podľa článku kľudne neobmedzene). Podvodníci môžu rovno tento krok vynechať a svoj inak „legálny“ systém donútia, aby odosielal „potvrdzovacie“ SMS obetiam,
* u odosielaných SMS si ešte dokážete zapamätať podľa čísla príjemcu koľko asi zaplatíte, u prijímaných SMS však nijakým spôsobom nezistíte, koľko zaplatíte.
* podivné je, že reklamné namotávky operátori dovolia posielať na utajené čísla. Pravdepodobne preto, že na reklamy na superjavahry sú v ich réžii a na ostatných majú podiely. Výhovorky, že spameri idú zaradom všetky čísla sú úbohé. Aby sa utajeným t.č. zamedzilo zasielanie zo skrátených čísiel sa dá technicky realizovať. Jediný dôvod na zaslanie SMS je výhradne oznam GSM operátora a výhradne k službám klienta, ktoré POUŽÍVA (čiže ani nie k službám, ktoré by „chcel“ používať).
Informácia, že spoplatnenie príchodzích SMS je eldorádom pre vyťahovanie peňazí. Najmä fakt, že cena takejto SMS nie je ničím obmedzovaná.
Fakt je ten, že podvodník môže použiť akékoľvek t.č. k tomu, aby ho použil voči „automatu“, ktorý odosiela spoplatnené SMS obetiam. Problém je, že fyzické odosielanie nerobí GSM operátor ale automatický systém prevádzkovateľa súťaže, čo znamená, že tento si robí záznamy a iba si ich „preúčtuje“ s GSM operátormi. No a tí môžu tvrdiť, že s tým nič nemajú.
Kedy sa môžete stať nedobrovoľnými účastníkmi podobných „aktivít“? Vaše číslo ste napr. vložili do freesms brán. Vaše číslo je na internete. Vaše číslo je v telefónnych zoznamoch. Vaše číslo poskytol GSM operátor (napr. je spoluporiadateľ súťaže a ako vklad použil čísla svojich klientov). Vaše číslo vygeneroval program (proste čísla sa generujú zaradom).
Čo by teda pomohlo? Zrušenie platby za príchodziu SMS. Zahrnutie SMSiek do služieb „utajeného“ čísla. Vymedzenie skupín skrátených čísiel, ktoré môžu na utajené čísla posielať SMS – napr. prísne len na informačný obsah GSM operátora. Reklamný obsah tretích strán odosiela výhradne GSM operátor – zadávateľ reklamy sa nedostane k databázam a to ani tak, že by zbieral čísla z odpovedi. Povinnosť zadávateľov reklamy platiť za príchodzie odpovede „obetí“ ich reklamy a platiť za nimi odoslané potvrdenia BEZ spoluúčasti „obetí“.
Máte ešte nejaké nápady?

Môže sa Vám ešte páčiť...