Nemajte výčitky z blokovača reklamy!

Pomýlená argumentácia proti blokovaniu reklamy príkladom, že predsa musíme klikaním na reklamy dať zarobiť webmasterovi, ktorý ju umiestňuje.
Lenže to je *ojebávanie celého zmyslu reklamy.* Dôležitý je profit zadávateľa reklamy. Pokiaľ my budeme iba klikať na reklamy s cieľom dať zarobiť médiu (na ktorom je reklama) tak ojebávame toho, kto si tú reklamu zaplatil, pretože podvádzame. Cieľom zadávateľa je *konvertovať reklamu do predaja a príjmu.* Klikaním na reklamy a neobjednávaním sa stávate iba podvodníckou klikou spiklencov (návštevníci méda žijúce z reklamy a toto médium), ktorá sa snaží čo najmenej dať zarobiť tým, čo si reklamu zaplatili. Tá sviňa teda nie je iba človek s AdBlockom v prehliadači!
Takže v tých hysterických reakciách webzin redakcií na blokovače je skrytá práve len táto snaha – *aby neprišli o príjmy z predaja reklamy* ale úporne popierajú fakty, že z reklamných systémov síce príjmy majú ale prd ich zaujíma akú konverziu majú zadávatelia. No – v prípade ľudí neochotných čokoľvek kupovať na základe reklamy na interaktívnom médiu je jasné, že NEBUDE žiadny príjem z predaja produktov a služieb. *Interaktívne médium sa má snažiť o interaktívny predaj produktov a služieb.*
Preto, pokiaľ máte zlé svedomie z nainštalovaného blokovača reklamy, môžem Vás uistiť, že nemusíte. Či médium zverejňujúce reklamu žije alebo nežije z predaja reklamy je irelevantné. Podstatné je, či blokovaním reklamy chcete zamedziť vašemu nutkaniu podľahnúť reklame a nakupovať ponúkaný tovar. Pokiaľ áno, tak je to dajme tomu „zle“, pretože blokovaním reklamy nedáte zarobiť zadávateľom a vy sa iba „chránite“ pred istým výdavkom.
Pokiaľ však naozaj neplánujete nakupovať po kliknutí na banner, tak či blokujete alebo neblokujete, výsledok je rovnaký – *zadávateľ s Vami kšeft neurobí* a jeho výdavok na zobrazenie reklamy ide do prdele. *Blokovaním reklamy šetríte výdavky na reklamu zadávateľom* a umožňujete mu výhodnejšie investície do reklamy.
Blokovaním (pritiahnuté za vlasy) v podstate posiľujete trh s reklamou, pretože posiľujete konverzie klikov na uskutočnený obchod.
Tí, ktorí sa musia zamyslieť sú totiž média predávajúce priestor: webziny, reklamné systémy atď. Proste ich obchodný model ide proti čitateľom a aj proti zadávateľom. Užitočnú reklamu je hriech blokovať. A my predsa blokujeme iba neužitočnú reklamu.
Sme na interaktívnom médiu – internet. Tak aj propagácia a „ťahanie“ ľudí k uskutočneniu transakcie má byť interaktívne. Prečo eshopy pochopili, že je lepšie snažiť sa o SEO miesto blbého investovania do bannerových kampaní? Pretože ponúkajú to, čo surferi hľadajú.

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. SuE píše:

    tak tohle ti podepíšu levou i pravou tlapkou :-)

  2. Piki píše:

    Alebo máš chybu v odkaze, alebo ten článok autor stiahol.
    #
    Veľmi chválim posledné 4 odstavce. Ako zadávateľ reklamy to vidím presne takto. Každý zbytočný klik ma postupne privedie na myšlienku, že na danom médiu sa neoplatí inzerovať, pretože konverzný pomer sa začne limitne blížiť nule. Nie je konverzný pomer, nie je zadávateľ, takže web ponúkajúci reklamný priestor nič zarobí.

  3. rony píše:

    [2] b je spravne :-) skoda, ze som si neskopiroval obsah :-)
    mna iba po tych horovaniach v style „ked budete blokovat reklamu, nebudeme moct fungovat a vy nebudete mat clanky na citanie“ uz dozral fakt, ze naozaj ide len o to, aby sme tomu mediu narobili „zobrazenia“ a „kliky“ aby to mohol vyuctovat.
    ze tam za tym je aj zadavatel, ktory chce robit ksefty sa uz akosi nespomina.
    a potom v tomto kontexte je blokovanie reklamy vlastne v zaujme jej zadavatela, pokial ma trochu rozumu, tak pri sucasnom systeme internetovej reklamy, je to v jeho prospech a vlastne mu pomahaju najma ti ludia, ktori NIKDY s nim ksefty neurobia.
    media a reklamne spolocnosti musia iba prisposobit svoje podnikanie a neostavat strnulo na jednej pozicii. Stranky su uzasne flexibilne miesto na podavanie obsahu, treba to len vyuzit.
    Ja viem – naplacat banner je vyrazne jednoduchsie ako vymysliet uzsiu spolupracu pri „propagacii“. To prve je seriova vyroba, to druhe individualny pristup. My na internete mame radi odkazy a najma tie, ktore su zaujimave. Vyrobit zaujimavy odkaz a zaroven napomahajuci zadavatelovi nema ziadne protirecenie.

  4. meca píše:

    [3] Moc se omlouvám, ale smazal jsem ho nechtěně, už se ho půl hodiny snažim někde získat. Že si si ho neskopiroval mě mrzí skoro jako tebe ;)
    A k tomu témětu. Ono, u mně v komentářích zminuješ, že na reklamu klikají pouze ti, co chtějí něco koupit. Ale není účelem moderní reklamy přinutit lidi kupovat to, co nechtějí? Já samozřejmě neřikám, že se má pouze bezcílně klikat, ale sem tam jeden klik ze zvědavosti neuškodí, ne?
    Ale jinak máš samozřejmě pravdu, vím o tom. V posledním odstavci toho článku, který je nyní někde na onehdóm světě jsem trochu zpochybnil etiku tohoto jednání, avšak…

  5. rony píše:

    [4] mno skor ti verim, ze nemas praktiky ako 1-2 „bloggeri“, ktori vypluju clanok a potom ho „zmodifikuju“ ak sa ukazala kritika zdrvujuca a poskodilo by to ich ocelovy imidz :-)
    ano, jej ulohou je bud prinutit ku kupe alebo pomoct v konkurencnom boji. opakujem vsak, ze pokial mas zasady, ze na internete pracujes interaktivne a uspokojujes svoje potreby nakupom, tak zrejme nie si zaujimavy pre akukolvek kampan. opakujem: na internete je to trochu inak ako v neinteraktivnych mediach. preto sa aj marketing musi prisposobit. urcite velke kvantum ludi pohybujucich sa na internete sa URCITE pri uzatvarani kseftu neriadia bannermi ale skor informaciami.

  6. meca píše:

    [5] No to věř, jednou na mně někdo velkej odkáže a já to budu modifikovat, nejsem blázen s ocelovou imidží ;))
    Navic, ja si za svým názorem stojím, i když chápu, že je to tak trochu nesmysl… Beru to však tak, že je to prostě moje odměna za ty služby oné stránky. A zadavatele jsem (doposud ?)
    bral spíše jako sponzory ;)

  7. Vilém Málek píše:

    Ja viem – naplacat banner je vyrazne jednoduchsie ako vymysliet uzsiu spolupracu pri „propagacii“. To prve je seriova vyroba, to druhe individualny pristup. My na internete mame radi odkazy a najma tie, ktore su zaujimave. Vyrobit zaujimavy odkaz a zaroven napomahajuci zadavatelovi nema ziadne protirecenie.
    Rád bych zde připomněl, že součinnost poskytovatelů obsahu a prodejců existuje – například v podobě PR článků. Je tedy lepší „prodávat“ články nebo bannerovou reklamu? Mám strach, že jednou bude všude samý PR…
    Mimochodem, nebylo by co řešit, kdyby lidé nechtěli vše zadarmo. Kdyby si třeba internetový magazín zaplatili stejně, jako ten papírový. Přitom za cenu jednoho kusu papírového magazínu by bylo možno si pořídit celoroční „předplatné“ e-zinu se stejným rozsahem (počtem článků), kdyby to udělala, řekněme, alespoň nadpoloviční většina čtenářů…

  8. rony píše:

    [7] vidis, to je to neustale srobovanie internetoveho media na vzor papieroveho.
    takisto priklad PR clankov. to nie je cesta, pretoze PR clanok pise zadavatel sam o sebe.
    mam na mysli uplne iny sposob. hodne blizko je to kupovaniu klucovych slov, ktore sa zvlast vyznacia v clankoch ale aj ine sposoby – vsetci dobre vieme, ze vyrobok predava aj „dobre doporucenie“, ktoremu sa da viac uverit ako napr. sterilnym testom v style „mam to na pol dna a musim to vratit“.
    naozaj nechcem vytvarat cely projekt mechanizmu akym by sa mohol internetovy marketing vyvinut a preto znacne zjednodusujem a tym zjednodusenim je clanok – v nom tvrdim: blokovanie reklamy nejde proti jej zadavatelom v zmysle: neposkodzuje ich obchody. a v tomto zmysle je pre nich informacia, ze niekto si blokuje ich reklamu irelevantna, pretoze maju vynikajucu informaciu: metoda propagacie je neucinna a je nutne trvat na kroku dopredu alebo sa presunut na ucinne media.
    uz som v minulosti o tom pisal: akonahle webzine pocituje prijem z reklamy ako jediny dovod svojej existencie, tak nech radsej zanikne. a pokial stavia svoj prijem z nej za podstatnejsi ako skutocny ucinok reklamy pre zadavatelov, tak duplom ;-)
    robil som svojho casu v tomto biznise a viem velmi dobre, ze prostriedky investovane do urcitych typov reklamy su doslova neucinne premrhane.
    doslova by som tvrdil, ano „predaval“ clanky. ale nie v style – vy nam ten clanok dodajte a my ho zverejnime. nie to nie.
    predstavujem si to aj takto: sponzorom tohto webzinu je spolocnost x.y., ktora nam zabezpecila internetove pripojenie, stravujeme sa v jej priestoroch, robila nam design, a my teraz napiseme cosi o webdesigne a ilustracne obrazky budu napr. ukazky ich prac ako priklady realizacie.
    nie je tomu davno ako som cital clanok v papierovom mediu o IT, kde bola dlha recenzia automobilu BMW. Normalny TEST BMW. V pocitacovom casopise. Pripada ti to divne? Mne nie, proste mali nejaky „biznis“ a vyriesili to aj tym, ze sa pokusili napisat cosi o BMW z pohladu IT – napr. Bluetooth v aute :)
    Mna by v clankoch neiritovala kontextova reklama, alebo to, co teraz robi Google – frazy, ktore hladam sa zaroven odrazia v zobrazenych inzeratoch. Osobne si myslim, ze je cas prestat hrat sa na jednom a vlasnom piesocku jedneho webzine ale uz musi nastat velke delenie na „tych velkych“ ktori sa nestaraju len o par domen s webzinmi a potom tych malych, co to robia hlavne z nadsenia a hladaju cesty sponzorovania, mecenastva pre svoj konicek, ktory im zhodou okolnosti moze zaplatit okrem prevadzky aj zivobytie. Lenze za cenu, ze sa namakaju viac ako podpisom zmluvy s reklamnou spolocnostou na bannery :-)

  9. Jaro píše:

    Nie všetká reklama na internete funguje na základe preklikov. Mnoho stránok predáva page views a nie kliknutia. A tam je pri blokovaní reklamy ochudobňovaný iba zadávateľ reklamy. S tým však musí počítať dopredu.

  10. Vilém Málek píše:

    Bannerová reklama má tu výhodu, že se hodí všude, každý ji může prodávat a nikoho nepoškozuje. Univerzalita tohoto mechanismu umožňuje jeho nasazení na libovolné médium, což v důsledku znamená širokou nabídku informací čtenářům – uživatelům, informací naprosto nezávislých na nějakém obchodním zájmu. Cokoli jiného znamená degradaci nabídky, omezení poskytovaných informací a plošné „vymazání“ všeho, co se nedá jen tak prodat. To je opravdu pěkná alternativa, kterou tu prosazujete…

  11. rony píše:

    ja v [8] iba brainstormujem :-) a povodne hovorim iba o svedomi :-) nemam vplyv na reklamny priemysel ;-) ale mozno mu sposobujem straty. ale urcite nesposobujem straty ich klientom :-)

  12. Piki píše:

    [8] No takto si to predstavujem aj ja. Práve preto, aby mohli ľudia sami napísať „svoje PR“ na produkty, ktoré používajú som spustil pred pár dňami nový projekt recept-na-zivot.sk

  13. emmacore píše:

    Ad. [9]: Prave som riesil jednu kampan na internete. Agentura navrhla klasiku – bannery na Zozname a pod. Kedze sam patrim medzi blokovacov reklamy, som velmi zvedavy, co kampan prinesie. Potom skusime kontextovu reklamu a sponzorovane odkazy vo vyhladavacoch a porovnam to. Mam pocit, ze je to poslednykrat, co pojdeme do klasickej reklamy.