Heno mi komentuje smrt Netscape

Konečne som ukecal Heňa, aby sa rozpísal, prečo používa Netscape 4.x a ja som pridal svoj komentár. Všimnite si, že nekomentujem MS :-) Téma je rozsiahlejšia na bežný komentár, tak to rozpíšem ako post.
Doplnené 1.6.2003 o 13:15: moju nočnú diskusiu s Heňom už komentuje Havran (Rony vs. Heno – ring voľný) a ja dopisujem komentár k Havranovemu postu {kópia aj v tele postu}.



Netscape bol jediny seriozny prehliadac, vdaka ktoremu sa zacala era internetu viac rozsirovat.
Mrkvosoft Internet Exploder bol a aj je len parodia na prehliadac, ktora sa uz dlhe roky snazi dostihnut tie funckie, ktore ako samozrejmost boli uz v Netscape Navigator 3.01
Vyvojari v M$ zaspali, ale vdaka velkym $$$ a skutocne dobrym obchodnikom sa ten ich IE presadil a zacal pouzivat. Clovek ktory ma tie nervy a cas si precitat kompletnu HTML3, alebo HTML4 specifikaciu, tak vie, ze M$ tych svojich „inovacii“ a „fjucuri“ ma viac proti pravidlam ako je zdrave. Samozrejme, ked vacsina dobrych a serioznych programatorov tvori uz len dolezite sucasti RISCovych zariadeni, tak pre svet PC a Windows tu ostalo len stado klikacich manikov, ktory dostanu pomenovanie „Senior programmer“, pripadne „Developer“ a potom prehliadac ma viac dier ako moje ponozky po polroku. Je fakt skoda, ze Netscape podcenilo M$ a silu $$$$, lebo odkupenie AOL znamenalo istu smrt. Mozilla je uznavam vcelku pouzitelny prehliadac, ale chlapci – pozrime sa pravde do oci, ako vlastne vznikla ? Vznikla predsa na zverejnenych zdrojakoch a to postupnym upravovanim, nahradzanim a doplnanim.
Netscape 7.x uz mal byt plne portabilny a preto ho zbastlili v JAVA, ale ten jazyk pre svoj runtime pod windows a pre spotrebu pamate sa presadil menej, ako po*raty VisualBasic.
Keby zostal vyvoj Netscape 4.x rady, nebol by som proti tomu .. :-))
A na zaver mojho monologu : Preco mam rad netscape ?
Lebo Netscape je a aj bol nezavisly na OS. Netscape si clovek nainstaluje a neupravuje mu to systemove kniznice. Rovnaky NN je mozne nainstalovat na Win95 aj na Win2k, zato IE ani nahodou. Ked zlbne socketove kniznice, tak netscape funguje castokrat i nadalej, lebo ma vlastne, zato u M$ produktov uz nehrozi ani ping.
Mam proste rad produkty, ktore niesu viazane na ine produkty tak, ze bez nich nedokazu samostatne spravne fungovat. Vsetka cest vyvojarom Netscape, prajem im skvelu buducnost u lepsieho zamestnavatela ako AOL…
PS2: M$ akcie pomaly upadaju, M$ je biznisova firma, nie-je to softwarova firma ako kedysi .. vid obchodny register USA.

Moj komentar:
1. netscape uz davno nikto nevyvijal (od opustenia 4.9 uz islo na zdrojaky gecko z ktoreho vysla aj mozilla. takze ziadny vyvojovy team sa nekona
2. netscape nebol ten, co zacal prehliadacovu eru, bol a je to mosaic – on bol ten ktory vytiahol web von.
3. netscape nepodporuje css a navyse komplikuje trosku zivot tym, ze css spracovava ale implementacia nebola dokoncena (zrejme neboli uz zdroje), tym padom je len dobre, ze vyznam 4.x verzii upadol do zabudnutia a rok 2003 aspon pre mna skoncil pochovanim nutnosti produkovat kod pre tento prehliadac
4. netscape vo vyssich verziach bol len derivat mozilly a tym padom uz davno nebolo treba ho instalovat – vrcholne postaci mozilla
5. stavat na zasluhach netscape z roku 1994-5, ked bol majoritny je iba otacanie sa na mieste, dnesne standardy velia razantne nastup technologii a dokumentov zalozenych na kombinacii xhtml a css s jasnym smerom do standardu xml a hmlisto naznacenym prechodom na semanticke podavanie informacii v hypertexte.
Paradoxne je vlastne dnesny trend rozumneho strukturovania hypertextoveho dokumentu za pomoci technik xhtml a css.
pozor nemylit si to s obycajnym valid xhtml, hovorim o humanreadable strukture dokumentov, pre lepsie pochopenie: podstatnym zacina byt doraz na tak spraveny dokument (html, xhtml), ktory po otvoreni v lynxe je rozumne citatelny (text ide postupne tak ako sa cita a nezavadzaju tam prvky, ktore tam byt nemaju).
Podstatna je aj podpora smerom k intuitivnejsej forme navigacie a aj tu treba najst paralelu v minulosti, vsetko sa uz pomalicky derie k tomu, aby obsah podavany v dokumentoch bol pristupnejsi a ovladanie stranok intuitivne, lahke a prehladne nielen po stranke vizualnej ale aj po stranke mozneho strojoveho spracovania.
Vizualna stranka stranky sa uz v technologiach, ktore vychadzaju z xhtml a css preskupuje a oddeluje, sam som niekolko projektov vytvaral vnutorne v engine tak, aby som oprostil design stranky mimo jej obsah a vzhladom na vtedajsie moznosti tieto dva komponenty skladal do jedneho celku stroj.
Design uz za pomoci css a spravnom vyuzivani nevyzaduje podporu vo formatovani dokumentu, takze uz nie je nutne 2 stlpce stranky budovat za pomoci znaciek html a vystacim si jednoduchymi stylmi (a v dokumente len definujem odkazy na jednotlive definicie). Vykonne sa tejto problematike angazuje najvacsi odoornik Petr Stanicek (pixy) a povazujem za nutnost doporucit jeho prakticke aj teoreticke znalosti ci uz formou weblogu, ktory patri medzi odborne najkvalitnejsie ale aj jeho kniznej tvorby.
Netvrdim, ze by kazdy pouzivatel Netscape 4.x mal skapat ;-) avsak prehodnotenim podpory dnes platnych standardov pride kazdy na to, ze vybranim vhodnejsej alternativy len ziskava.
Nastastie nikto nie je odkazany vyhradne na pouzivanie Internet Explorer, ktory takisto od verzie 5.5 poskytuje dostatocnu podporu novych technologii, ktore spominam. V porovnani s tym co poskytuje Netscape 4.x na kvalitativne vyssej urovni. Je to fakt, a nikto s tym nic nenarobi.
Doba, ked som vehementne podporoval optimalizaciu dokumentov aj pre tento prehliadac nenavratne skoncila, ostal by som totiz pribrzdeny v dobe cisteho html a formatovania vzhladu len schopnostami zazitych noriem.
Dnes je lahsie vyvijat stranky prave odlahcovanim obsahu dokumentu na minimalne uspornu uroven. Prinasa mi to okamzite vysledky – samotne „htmlko“ je niekolkonasobne kratsie. Definicia stylu je vyhradeny „dokument“ a v spojeni s dnesnym designerskym trendom minimalizacie grafiky vo formate gif, png, jpg sa stavaju stranky krajsie aj zvnutra, pritulnejsie a rychlejsie. Vsetko toto vplyva priaznivo aj na spravne dodrziavanie zasad tvorby „rozhrani“ medzi aplikaciou/dokumentom a pouzivatelom/strojom ako nam doporucuju pani Nielsen, vraj aj Zeldman ako aj Marek Prokop ci Petr Stanicek.
Povazujem sa v celej tejto oblasti za konzumenta, ktory sleduje to co mu horeuvedeni pani ukazu ako zmysluplny argument a doporucenie. Beriem a premyslam. A ked zistim, ze je to naozaj fajn, odstranil som prvu prekazku k realizacii ci prechodu resp. akceptacii novej technologie, noveho trendu. Lahsie budem prekonavat potom tie dalsie.
Preto opustam podporu Netscape 4.x, velmi rad by som mu fandil, avsak tvorim stranky pre ludi, chcem vsak zaroven tvorit svizne a prehladne. To mi za existencie mojich poziadaviek na strukturu dokumentov, ktore tvorim ani ich vzhlad uz Netscape neumozni a nie je na to ani sanca. Tvorit extra pren nikdy nikto nebude. Neda sa to, je to tazke. Existuju sice techniky ako podhodit tomuto prehliadacu dokument formatovany ako like-lynx, avsak nie je to spravna cesta (predsa len by som tam iste vzhladove prvky chcel mat) pretoze podobnu sluzbu uz poskytuje prehliadac lynx a to uz klinec Netscapu len pritlcie viac ako uz je.
Prestavam sa snazit fixne cizelovat webstranku pre nejaky prehliadac, resp. skupinu prehliadacov, zameriavam sa na moje dokumenty a moj vzhlad dokumentu. Nanajvys sa dam presvedcit argumentami, ze mam byt otvoreny roznorodosti pouzivatelov a pripravim im moznost regulovat vzhlad dokumentu ci premyslim navigacne prvky tak, aby sa dali intuitivne pozerat.
Cest Netscape, pred vela rokmi to bol moj prvy realne pouzivany prehliadac. A viem, ze zil v dobe, ked MS na internet prdel a presadzoval svoju alternativu MSN. Casy sa minuli. Hodinky uz nie su.
O MS a IE: vieš veci, ktoré uvádzaš o IE vyplývajú čiastočne z tvojej neznalosti produktu IE a čiastočne sú tvojim postojom voči obchodnej politike danej spoločnosti. Zdieľam tvoje tvrdenie, že MS ma obrovský marketingový potenciál a silnú pozíciu na trhu. Avšak netreba byť smiešne antigonistický, treba uvažovať triezvo a v zmysle uľahčenia uspokojenia svojich vlastných potrieb a keď popritom to urobíš tak, že odhadneš trend do budúcnosti – a trend je teda sakra proti závislostiam na konkrétnych prehliadačoch a čiže aj proti IE – tak budeš potom spokojnejší, pretože nebudeš sa musieť rozčuľovať nad ničím o čom píšeš. Bude ti totiž jedno, čo kto používa. V tom je to, čo píšem ja sila argumentu. A toto si nenechá ani MS. Ver, že IE sa v podpore štandardov veľmi blíži tomu čo ponúka Opera či Mozilla.
Heňo, odporúčam ti niečo si prečítať o w3c štandardoch, ustrnul si v dobe, keď naozaj html 3 a 4 boli horúcou novinkou ale teraz sú to už len vydané štandardy, ktoré prekonáva a nahradzuje niečo nové (ale nie až tak nové – iba to masívnejšie prichádza do praxe). Takže otoč stranku, už vybledla tými rokmi, za ňou je celý román.


Havranov komentár tohto postu na jeho webe.
A prepis môjho komentára k nemu:

ja bezostysne spustam IE :-) ak by bol na linuxe IE, tak ho tiez tam pouzivam ;-) a ak by som si mal vybrat Opera versus Mozilla, tak pouzivam klon Mozilly: K-meleon ;-) vela ludi vyzdvihuje IE, ze „vie tolko veci“. Zabudaju na jeden z faktov a to, ze IE nie je len prehliadac ale obsahuje podporu pre vela veci, ktore su len proprietarnymi funkciami IE. Ich pouzivanim pri vyvoji aplikacii diskvalifikuju prehliadac na obycajneho aplikacneho klienta, cize to by mohli rovno s vyvojom aplikacie vyvinut aj klienta. Ulahcuju si to teda len tym, ze klienta uz maju a komplikuju tym velakrat podmienky pouzivania webovej stranky, ktora uz webovou stranku nie je ale len aplikaciou. Ja som chcel naznacit, ze v podpore standardov pre webove dokumenty, je aj ten IE vysoko nad Netscape 4.x Kedze nie je vhodne tvorit za pomoci horucich noviniek technologii, kym sa nezaziju v realite (penetracia novych verzii prehliadacov, vzdelanie vyvojarov) tak dovtedy treba len cakat. A na technologie xhtml + css v moznostiach ako ich pouzivanie odporucaju nasi aj svetovi odbornici su uz relativne dobre zazite a paradoxne sa uz iba caka na vyvojarov (pouzivatelia pouzivaju vhodne prehliadace a zariadenia). Som rad, ze leadrom v ich podpore su prave Mozilla a Opera, a je pravda, ze IE ustrnul vo vyvoji a ide uz tradicnou cestou vylepsovania rozhrania (IE v 5.0 sa v podpore technologii vyraznejsie zmenil v 5.5 a vo verzii 6.0 uz iba doladil detaily). Naproti tomu je v Opere vyrazny skok od 6.0 k 7.0 (skor by som povedal, ze 6.0 je takisto nie moc dobry prehliadac) a u Mozilly neexistuje komercne cislovanie verzii ale snad od 0.9.x to bol u podpory standardov dobry prehliadac. Velmi som privital pohyb v tejto oblasti, pretoze ak som pred 2-3 rokmi cital nieco o tychto trendoch, mal som skor pocit, ze citam o niecom, co v realite nie je poriadne implementovane, a pocit, ze este nevies ako to dopadne nebol ten motor k studiu ich moznosti. Vlastnosti a vyhody pouzitia takychto zvyklosti stavby webovych dokumentov mi pripadaju velmi pozitivne (jednoduchost dokumentu, navrat k vyznamu zakladnych tagov). Uz proste nemusim CSS pouzivat len na prefarbovanie casti textu, znackami logicky oznacujem strukturu dokumentu, dokazem vyhradit v dokumente casti, ktore suviseju s navigaciou a oddelit tak samotny obsah dokumentu od „podpornych“ casti. Viem, ze je to tiez len „prechodny“ a pripravny trend smerujuci k niecomu, co zasa este nie je implementovane a realizovane. Treba priznat, ze aj v XML je IE trosku dalej, neviem ci to poviem spravne, ale uz je relativne mozne dokument formatovat ako ciste XML a vzhlad „stranky“ definovat oddelene a pretvarat data z xml podla potrieb prave v oddelenych suboroch s „stylmi“. Samozrejme pouzitie XML este zrejme neprinasa tie vysnene „semanticke“ weby. Ale to ani nezarucuje ani „slepe“ validne pouzivanie xhtml+css, pretoze ak namalujem dokument vo validnom xhtml za pomoci tabuliek a s 10% vyuzitim moznosti CSS a budem ho stavat na IEonly, tak takisto som historicky niekde vzadu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

16 komentárov

  1. Heno píše:

    Moj komentak ku jednotlivym bodom:
    1. keby netscape sa nevyvijal, ako to, ze vznikla verzia 4.80 (ktoru rad pouzivam) a 7.02 ?
    2. Ja som hovoril o prudsom rozsireni, nie o rannych pociatkoch.
    3. co ty mas stale s tym CSS ? ;-) Definovat vzhlad stranky i pisma sa da aj inak predsa.
    4. s tym rozdielom, ze prebehol drobnou inspekciou, kde mozilla ne a pozerat si sources, dakujem, neprosim.
    5. ked uz o XML hovoris, tak dokumentaciu komplet spolu aj s prikladmi bola ako prva k dispozicii na Netscape.com .. :-)
    Citujem „ostal by som totiz pribrzdeny v dobe cisteho html“ – ciste html je zaklad pre jednoduche a rychle zobrazenie v Lynxoch, pripadne na mobiloch. Ja stale berem v uvahu, ze existuju ludia, ktory vlastnia 33.6kbps modem a su nesmierne stastny, ked sa im stranka zobrazi pekne, spravne a rychlo. Takyto ludia castokrat maju aj slabsie pocitace. Netreba vzdy vidiet len BA a KE .. existuje i zvysok Slovenska…
    Citujem „Neda sa to, je to tazke“ .. tu je kamen urazu, lenivost. Otazka do eteru .. je problem spravit dynamicky filter v PHPcku, alebo perle s tym, ze vstupny dokument je text s patricnymi formatovacimi prikazmi a vysledny generovany text (html) na zaklade spravnych udajov bude optimalizovane ? Ved to staci spravit iba raz !
    Ale to uz chce aby clovek programoval a hlbsie sa tomu venoval .. ze ? :-) A to je vec, ktoru znatelne vela ludi (vratane teba, bez urazky rony) nechce, pripadne nevie.
    To, ze som „usnul na vavrinoch“ ti neberiem, ale fakt, ze mam rad informacie podane rychlo a v spravnej forme nezavisle od typu pristupu je pre mna dolezity a smerodajny.
    Ked sa mi stranka zobrazi spatne, alebo nezobrazi vobec, lebo nepouzivam Netscape, tak si len povzdychnem a nastartujem IE, alebo Operu.
    Zily si netrham koli tomu. Skor ma osobne trapi prave ta lahostajnost (ktoru prezentujes vo velkom aj ty) ku vlastnemu zobrazeniu dotycnej informacie. Ak sa zobrazi spravne tebe, je to vporiadku, ak inemu nie, ma si to dat do poriadku. Nie-je to tak moc spravny postoj, nemyslis ? Ja viem, ze s takym postojom sa da v sucastnosti stat aj uspesnym, avsak dokedy ?
    Ja si stojim za kvalitou, niesom konzumny typ a nikdy som ani nebol. Radsej si za vec priplatim, ako ziskat nieco, s cim sa mozem pochvalit, ze ano, mam aj ja a popritom je to nedokonale, nepouzitelne, nekvalitne, proste neporovnatelne.
    Neda sa predsa porovnat pracovna stanica IBM s nejakym zbastlenym kompom z AGEMu .. tak isto je to aj s prehliadacmi a tym tvojim CSS standartmi.

  2. rony píše:

    1. vyvijal sa asi tak, ze od verzii viac ako 4.x uz len preberali kod mozilly. ze premalovali par napisov este neznamena, ze to je znak vyvoja.

  3. rony píše:

    3. tak toto moze vyhlasit fakt len amatersky webdesigner. uz je tretie tisicrocie, svet sa trosku posunul a asi si necital co som napisal: trend a realita je uz na pozicii, ze obsah-dokument je oprosteny od umiestnovania a realizacie casti kodu definujuceho vzhlad dokumentu priamo do neho. Pozri si kod napriklad mojej stranky, uvidis, ze je zvacsa naplneny len zakladnymi tagmi (netvrdim ze na 100%, nemam web striktne) a ich vzhlad, pozicie, farby vsetko je oddelene). Nebudem ti siahodlho pisat, v com su vyhody a ulahcenie pre kodera aj designera. Ak to nevidis a nechces vidiet, tak potom je cierny peter na tvojej strane, na mojej nie ;-)
    takze 3. protiargument neplati ;) skus nieco naozaj ucinne :-)

  4. rony píše:

    5. prave na tych ludi som myslel, ked som tvrdil, ze xhtml + css je naozaj ta spravna cesta. pozri si laskavo moju stranku napr. v PDA. Alebo proste pozri si zdrojak dokumentu tejto stranky. Akiste nie je zlozity, a na PDA naozaj funguje ;-) vazne ;-) nekecam a to nie je nijako zvlast optimalizovany, vsetky ostatne cimprlatka urobil CSS. Vies co, skus takto argumentovat ludom ako pixy, budu sa na tebe bavit este na Silvestra ;-)

  5. rony píše:

    este k tomu perlu/php, uznavam su to silne nastroje, teda najma perl ;-)
    ale: este raz opakujem, pozri si kod tejto stranky a pozri si ho v PDA, v lynxe, v comkolvek chces (okrem WAP ;-) ) a povedz mi uprimne, je tam nieco „rozhadzane“?
    a ber vazne toto: je to stale jeden a ten isty dokument bez nutnosti programovat filtre alebo cokolvek co navrhujes. Proste NEMUSIM TO ROBIT, lebosom to vyriesil na urovni (x)html a css.
    usetril som si kopec casu s premyslanim nad filtrami.
    tie mozno pouzijem, ked uz naozaj inak nebudem moct (napr. ked implementujem html editor a budem sa chciet zbavit smetia z copypaste).
    takze dalsie argumenty, zatial ani jeden nejako… nic..

  6. rony píše:

    ze mam postoj, ze ked sa to zobrazi spravne mne a tebe nie, ze na to prdim?
    sorry clovece, su iste kriteria, tie som ti vysvetlil, pouzivas nedorobeny prehliadac, ktory nikdy nevedel css ale NAPRIEK TOMU CAST Z CSS sa snazi interpretovat a zcasti uplne nespravne, takze rozhadze tu stranku. Prepac ale pouzivas VADNY PRODUKT. Nevadilo to este pred par rokmi ale teraz to uz vadi, pretoze STANDARDY sa pohli dalej a vo vseobecnosti sa prijimaju ako spravna cesta.
    Ver tomu ze som pragmatik a neodhodlavam sa k zmenam tak casto a bezhlavo. Ale uz je cas prestat podporovat hlavne tie chybne a chybove produkty, a posledna vetva 4.x produktov netscape boli slepou cestou, ktoru mi potvrdili OPUSTENIM povodneho zdrojaku a prevzatie kodu mozilly pre dalsie verzie netscape.
    Takze ak ma nutis, aby som podporoval pri vyvoji uz nie minoritny ale iba obycajny mrtvy produkt, tak ma nutis pouzivat nieco, co pracuje chybne, ma to vady s ktorymi to vyslo uz na zaciatku a klamlivo posobi v podpore technologii na ktore su kladene v implementaciach aj iste naroky. Lenze plni ich zcasti a navyse sa dokumentacia tvari, ze nie, pritom realita, ze ano „trosku“. Takze: netscape 4.x aj ja podporujem IBA TROSKU.
    Pred dvomi rokmi by sme sa mozno bavili tak, ze by som bral netscape 4.x do uvahy a veselo sa snazil vyznat sa v designe postavenom na font color font face table a inych zaujimavostiach ale dnes uz nie. Opusti prosim ta postoj, ze ked ty jediny a pet tvojich kamosov zatvrdele pouziva vadny produkt, tak je nutne vycitat developerom, ze sa konecne po rokoch rozhodli podporu pre tento prehliadac opustit.
    lenze ich dovod nebolo z nenavisti k netscape.
    ono to je prave preto, aby mohli opustit kosiar optimalizacie a tvorby specialnych „if netscape if ie“ podmienok a navrat k podstate hypertextoveho weboveho dokumentu:
    a to: urobim iba jeden dokument a mam istotu, ze vsetky relevantne prehliadace, ktore podporuju dany standard uz budu vediet co s nim!
    poslem im stylovy predpis a pokial je v danej norme a prehliadac vie tuto normu, tak ju relevantne spracuje.
    a toto ten netscape nevie.
    nema tu uz co robit, lebo uz iba neumerne otravuje.

  7. rony píše:

    posledne dva odstavce som nepochopil, ako keby si tvrdil celu vyssiu cast este zhuleny travou a zvysok si vytriezvel a tvrdil opak.
    CSS standard nie je moj, len tu uz je hodne dlhu dobu aby mali cas vsetci na to ho prijat. neprijal som ho ja ani ho sam nepropagujem. ma len vyznam ho zacat realne pouzivat (nielen na to ze si prefarbim pismenka).
    podobne nechapem porovnanie agem ibm, vysvetli lebo umriem.
    takze ak ti ide o kvalitu platia moje vyssie poznamky: netscape 4.x povazujem v dnesnej dobe za prekonany produkt, navyse so zasadnymi chybami, ktore ho diskvalifikuju ako pouzitelny prehliadac.
    v dnesnej dobe mozem pouzit pre jeho podporu len to, ze pouzijem hack css na to, aby som mu css subor znemoznil spracovat. ale extra designersku snahu napriklad tabulkovanim uz nemozes ziadat, nie je to spravna cesta, nie je to dobre a mozes pisat a hovorit co chces, nebudes mat pravdu a nebude na tvojich tvrdeniach ziadna argumentacna vaha, ktora by kohokolvek kto prijal schopnosti portfolia sucasnych platforiem a prehliadacov na nich za svoje a nemieni sa vracat do roku 1995.

  8. rony píše:

    obavam sa, ze v porovnani s ja neviem Pixym som len blby konzument technologii o ktorych sa bavime, ale ty len vystupujes z postoja amatera, ktory sa len trosku prichomejtol k prehliadacom, web strankam a podobnym zalezitostiam.
    Ver tomu, ze JA OSOBNE sa viac staram o dostupnost stranok ako ty svojim zatvrdnutym obhajovanim NETSCAPE. Prave som videl tvoju stranku a bez urazky: ta sa nezobrazi poriadne nikomu okrem teba. :-)
    Totalne nestrukturovane, navigacia urobena tak, ze iba v istych pripadoch bude fungovat ako ma.
    Nebudem pokracovat ;-) mam pocit, ze ten kod co som videl bude v lynxe dost divne vyzerat (nehovor mmi, ze skriptom rozlisujes lynx od netscape a ponukas alternativny obsah – zacnem sa smiat a do rana mi zaludok vypadne) ;-)

  9. Heno píše:

    :-)) Si fakt podareny …
    Kazdy si hovori o inom a hoci vies co myslim, skalopevne si presvedceny, ze ma presvedcis.
    Pri pohlade na tuto stranku konkretne …
    zacina definiciou pouziteho kodovania, dobre vporiadku, potom nejaky ten riadok navyse kde sa len da (to mas 2 bajty 0d,0a). Taky detail pri meta tagoch sa na konci nezadava lomitko.. taktiez ked definujes javascript, tak uz by nebolo ked tak ides na normy, zadefinovat aj pouzitu verziu. Pouzivanie oddelenia za pomoci DIV pri tomto rieseni stranky myslim vobec nema zmysel. Taktiez oddelovanie odstavcom P-ckom nema pri tejto podobe zvlast vyznam, take BRko spolhalivo funguje za zabera menej bajtov. Taktiez pri BRku lomitko sa nepise …
    V povytvarani tried som nejakosi stratil zmysel u tejto stranky.
    Uz vies o com hovorim, alebo ti mam poslat priklad tejto stranky vo forme, akou by som ju ja riesil a dosiahol ROVNAKY vysledok ?
    Samozrejme usetril peknych par bajtov .. pri mobilnej komunikacii je kazdy byte dolezity, lebo cas su peniaze .. plati to vzdy a vsade.
    Je to len o tomto, o nicom inom.

  10. Heno píše:

    Mimochodom ked chces priklad absolutne odflaknutej stranky z programatorskeho hladiska, alebo sorry, skor zadefinovane – „bez respektu k pomalym connectom“, tak si pozri obycajny zoznam.sk, alebo markiza.sk, kde stranka zabera cez 100kbyte .. a vypocitaj si dobu stahovania tej stranky pri beznom modeme.

  11. Heno píše:

    Mimochodom ked uz si sa tak dobre rozculil, tak ta este „prekvapim“ niecim, co si mohol vychrlit uz v uvode a to :
    Edit->Preferences->Advanced->Enable Style Sheets = off …
    Tym sa dosiahne spravne zobrazenie ako aj v Lynxe..
    Nadavas na produkt, ktory poriadne nepoznas, alebo ho ani nemas nainstalovany. :-)

  12. rony píše:

    tvoj prvy komentar „si podareny“: tak taketo picoviny som uz davno nepocul. fakt tvrdis nieco, o com nemas ani paru. Splietas mobilnu komunikaciu. Heno, tak ako pises sa html dokumenty NEOPTIMALIZUJU na dlzku. Fakt nie Heno. Radsej uz neargumentuj ;-)
    druhy o zoznamoch markize atd. No a co? ani jednu nenavstevujem. Netrapi ma, oni sa diskvalifikovali sami, mam sa voci tomu trapit? robil som ich ja? je to vizitka autorov.
    prepinadlo v netscape, hura, si druhy. nehovoril som ti to uz v icq, ze „vypni si styly“.

  13. whiteline píše:

    Netscape bol fakt skvely browser. V rokoch 96-99 moj najoblubenejsi. Ale netreba zabudat, ze aj vdaka ujom v Microsofte som si ho nemusel kupovat za $49.95 (dost tazko sa mi to pise :).
    Heno> tvoj komentar ku kodu tejto stranky – LOL. Zjavne si videl XHTML/CSS prvy krat.
    rony> pozri si v indexe v casti .:servis prve dva brejky – </br /> je aj na mna moc :)
    pouzivanie & namiesto &amp; ti odpustam :)) mne to robi tiez problemy.
    btw tento komentar pisem v Mozilla Firebird.

  14. rony píše:

    hej, zvacsa su to preklepy, ampersandy a ine html entity mi robia velke problemy, suvisi to so spracovanim takychto znakov pouzitym CMS systemom. Kedze vela CMS su proste „inokrajne“ tak moc nerespektutuju potreby pisania textu v kodovani vychodoeuropskych krajin ako je Cesko a Slovensko ;-)
    Tiez som s tazkym srdcom pripustil, ze pre mna bude schodnejsie kodovanie Windows-1250, ale priznajme fakt, v pohode ho zvladaju vsetky relevantne prehliadace ;-) ale validatory ani za boha.

  15. heno píše:

    Whiteline, Netscape bol pre domace pouzivanie free.. Iba pre firemne pouzivanie vyzadoval zakupit licenciu, resp. produkt.
    Keby si hladal starsie verzie Netscape, aby si si to precital v licencnych podmienkach, mozem dat k dispozicii ;-))))
    Rony, zvrhlost je podla mna pouzivat len IE. :-)
    Zacnem bezvyhradne pouzivat IE, alebo akykolvek iny prehliadac ako primarny, ked mi nepojde uz vacsina webov :-)) Zatial mi vsak ide .. :-)
    Nemyslis, ze cela debata vznikla na zaklade bubliny ? ;-))) Vies velmi dobre, ze mam a pouzivam Netscape 4.80, IE 5.x, Opera 5.
    A to, ze mam ako vychozi prehliadac Netscape a ze si obcas zabrblem na rozhodene zobrazenie stranok ako je napr. tato, mozes kludne prirovnat ku ludom vlastniacim auto Skoda 135L a starsim. Tiez by tu uz nemali s takymi suntami smrdiet, tiez brblu na kvalitu a ceny benzinu ;-))))
    Ale finalne sa takych aut zgabeme az zakonnou formou. Veris v skore prijatie takeho zakona ? Ja nie, iked som optimista. No a samozrejme je to rovnako i ja vs. xml :-) Pokial mi pojdu relevantne stranky, nemam dovod pre zmenu a tak ako majitel kazdej skodovice sa ohradi a brani, tak aj ja sa ohradzujem a branim ;-) Je to tak jednoduche :-))
    Mimochodom ked mi niekto zadotuje disk lubovolnej kapacity, najmenej vsak s UDMA66 interfejsom, tak si okamzite nainstalujem akykolvek prehliadac. :-)

  16. rony píše:

    nic ti dotovat nebudem, ked si ako pouzivatel schopny mat windows98, netscape, operu a ie, tak zvrhlik a zbohatlik si ty ;-)
    takze ak by si dal na mna uz davno zihas iba operu alebo mozillu.
    V kuse mi argumentujes tym alebo onym ale nikdy sa mi nezda ze by si okrem nostalgie mal iny dovod na pouzivanie prastarej verzie netscape. Proste sa mi tomu nechce verit ;-)
    Pretoze tebe ako zastancovi antimonopolnych praktik uz nebrani nic prejst na optimalizovanejsiu Operu ci Mozillu – henko: standardami podporene dokumenty webstranok sa v nich nacitavaju omnoho bleskovejsie ako by si si myslel. Preto ma aj zarazili tvoje smiesne doporucenia vyhadzovat lomitka z parovych tagov ci diskutovat o tom ci mam v dokumente CRLF alebo len LF :-) Absolutne si nepostrehol, ze ak by som mal namalovat podobnu stranku ako je tato pre Netscape, tak dokument narastie cca 3nasobne. Takze ani len ten argument na setrenie nema zmysel ;-) Navyse ak mi ty tvrdis, ze tebou napisana stranka je vidno rovnako vo vsetkom ;-))) Videl som a suhlasim :) menu cele z bitmap obrazkov sa naozaj zobrazi ;))))))) len ta velkost.
    Na tuto temu uz koncim, ak ma este niekto iny k tomu co povedat, je tu priestor ;-)