Nvidia sa prispôsobuje taktovačom

Tak sa nám Nvidia rozhodla prispôsobiť svoju obchodnú taktiku praktikám taktovačov (ktorých – a nie som sám – nechápem).
Taký priemerný taktovač si kúpi nejaké zariadenie do počítača a potom sa s ním snaží robiť „tuning“ a napríklad zvyšovať frekvenciu do extrémov a prispievať číselkami do tuningových fór na internete. Reálne zvyšovanie výkonov je principiálne vždy čiastkové avšak za cenu, ktorú taktovač nevidí. To však nevadí. Dôležité je, že je to významná časť života s počítačom.
Pokiaľ redakcia Spravodaja doporučuje zmenu taktovacích frekvencií, tak jedine nadol a jedine za účelom odstrániť nutnosť extrémneho chladenia spojeného so zbytočným hlukom alebo potrebou oblievať počítač vodou.
V každom prípade, Nvidia pristupuje oficiálne k taktovačom a svoje produkty označí zrejme c00l logom. Taktovač si instantnú taktovaciu kartu zakúpi, v c00l aplikácií prepne fajku a „vytaktuje“ kartu. Úžasné, že?
Problém je však v tomto: výrobca vlastne priznáva – predávam zámerne výkonovo podhodnotený produkt a keďže mám isté záväzky spojené so záručnou dobou, nemôžem riskovať oficiálne povolené pretaktovanie spojené s možnosťou deštrukcie stroja. Takže vyrobím procesor schopný fungovať na vyššej frekvencií ale predám ho ako procesor s oveľa nižšou frekvenciou (ono je to platné aj teraz, no nie je to oficiálne). Fígel je však v cene, ktorú týmto pádom môže zvýšiť ešte nad cenu výrobkov v skutočnej výkonovej hladine (ešte pred úmyselným podtaktovaním). Patrične sa produkt obalí do looku pre c00l pretaktovačov. A obchody sú čoraz lepšie.
Situácia na trhu je totiž zúfalá: drvivá väčšina počítačov sa predá a absolútne nikoho nezaujíma, či a aká grafika je v nej. Extrémistov zaujme snáď či má alebo nemá pasívne chladenie a extrémy z druhého konca (riadny výkon) až toľko nebude pretože cena ich modly sa vyrovná v pohode cene počítača. Takže Nvidia vyrobí karty s trochu nižšou cenou ako oficiálne výkonové bomby a istá časť „taktovačov“ sa bude môcť hrdiť tabuľkami ako vytunili svoju kartu nad výkon inej „drahšej“.
Zmerajte si spotrebu počítača pred vytunením, jeho hlučnosť, náklady na chladenie. Možno výjde kúpa nepretaktovanej karty (ale s už od výroby lepším výkonom) výhodnejšie.
Redakcia chápe stanoviská hráčov, že ani najvýkonnejšia grafika nikdy nepostačí.

Môže sa Vám ešte páčiť...