Off road a SUV kvalifikovať ako náklaďák?

Za lamanšským průlivem odpor vůči SUVčkům narůstá. Před nedávnem dostala londýnská radnice petici vyzývající ke zvýšení poplatků za vjezd do města na více než dvojnásobek. Britská liberálně-demokratická strana pak chtěla před nedávnem auta do terénu zatížit desetinásobně větší daní, než kterou platí majitelé „malých“ vozů. Zdroj: Internet

SUVČo by ste povedali na to Vy? *Je off road či SUV ešte osobné auto alebo spĺňa charakter malého nákladného auta?* Keď ho prirovnáte k podvozkovým partiám Avie, je v tom rozdiel? V meste väčšina off roadov nedokáže zaparkovať tam, kde zvyšok áut (ale to aj všetky trochu dlhšie autá) a preto parkujú „napriek“.

Naozaj je nutné, aby sa po meste pohybovali niektorí vodiči vo veľkých SUV (off roadoch), pričom je evidentné, že ho majú práve kvôli tomu, že v malom aute by sa vzhľadom na svoje schopnosti prizabili?

Malé nákladné autoBolo by riešením zamedziť pohyb takýchto áut v mestských aglomeráciach alebo je riešenie preradiť ich do „poplatkovej“ kategórie porovnateľnej s nákladnými autami? Alebo to nechať tak a energetická kríza to všetko aj tak vyrieši?

Pokiaľ ma pamäť neklame, tak v U.S.A. je popularita SUV a off roadu pochopiteľná. S hmotnosťou 120 kg sa do Tica nenarveš :-)

Včera som nedopatrením – a to sa tomu vodičovi ešte raz ospravedlňujem – pri krúžení parkoviskom vliezol pred nos (áno, mal som značku daj prednosť, no, boli sme od seba viac ako 5-7 metrov) podobnému ľudovému vozítku SUV VW. Je mi jasné, že vodič väčšieho auta má v sebe pocit menšieho nebezpečia a je prekvapený pokiaľ ho niekto nerešpektuje a pred jeho dve tony sa proste vopchá. Preto bol aj on asi trošku z toho mimo. Bohužiaľ takto sa aj predomňa hocikedy „pichne“ vodič ochcávky, SUV.

Naozaj som zvedavý skôr na komentáre, pretože si myslím, že platenie viac za veľké auto nevyrieši pocity vodičov malých áut alebo to v článku spomínané telefonovanie.

Problém HF do ucha by možno vyriešili *modely HFiek, ktoré priamo ukážu ich hodnotu a honosnosť.* Ženám, ktoré sú schopné odstaviť na diaľnici (skutočne – včera – výpadovka z Bratislavy von, žena v novom pseudoffroade Toyota) a telefonovať. Zrejme je to však pocit „vysalámovania“ sa na pravidlá „plebsu“, keď držím pri jazdení po meste na uchu telefón dlhé minúty (včera – vodič dízlového smradúcha – dve križovatky plus vjazd na diaľnicu bez akéhokoľvek problému). *Predajcovia áut: HF stojí 200 korún, BT HF stojí 2 tisícky. Darujte HF do každého predaného auta!*

Môže sa Vám ešte páčiť...

28 komentárov

  1. dusoft píše:

    Mam dilemu – na jednej strane zavadzat dodatocne zdanovanie sa mi prieci, na druhej strane tieto auta znecistuju viac, sposobuju problemy s parkovanim atd., su to skor uzitkove vozidla a v meste ich moc nevyuzijes…
    Otazne je, ci by demotivacnym cinitelom nemala byt vyssia cestna dan (teda preradenie do vyssej kategorie), kedze urcite aj cesty opotrebuvaju viac…
    Na druhej strane si nedokazem predstavit majitela SUV/off road, ktory nema peniaze na vyssiu cestnu dan.

  2. FrozenDog píše:

    Mne sa zasa prieci obmedzovanie ludi v ich vybere, ale napriek tomu si myslim, ze SUV-cka do miest nepatria. Hlavne kvoli prekazaniu v uzkych mestskych ulickach. Tak ako v meste nemame rychliky ale mestske vlaciky (elektricky).
    Inak suhlasim s dusoftom, ze vyssia dan pre SUV by nic nevyriesila – ak mam 1M> na auto, vyssia dan ma nerozhadze.

  3. rony píše:

    a co vymedzenie vstupu? celkom sme si zvykli, ze v centre sa proste zaparkovat neda, takze si asi zvykneme, ze SUV tam nemoze. Neviem povedat… Ha?

  4. dusoft píše:

    Londyn riesil vjazd do City 7 GBP/den. Znizilo to mnozstvo aut, takmer uplne vylucilo tranzitnu dopravu. To je uz dost razantny pristup, lebo cena je vysoka.
    Celkovo si myslim, ze Bratislava okrem klasickych pesich zon potrebuje aj zony bez aut, t.j. vstup len pre MHD (cely den), zasobovanie (napr. 6:00 az 9:00) a zachranka. Podmienkou ale je funkcna MHD (nesplna), dostatok prakovacich miest na okraji zon (nesplna), alternativna doprava/cyklisticke cesty (nesplna).

  5. FrozenDog píše:

    [3] rony – presne tak som to myslel. Je jasne, ze predmestia a aj niektore ine casti miest su riesene priestorovo velkorysejsie, takze tam tie SUV-cka prakticky nevadia.

  6. bsa píše:

    ad [1]
    k tomu znečisťovaniu, dovolím si tvrdiť, že viac ako moje auto znečisťuje prostredie škoda 105L či avia, tiež nebojujem proti týmto autám. Pokiaľ sa niekomu nepáči tento príklad, od boku vystrelím iba to, že moje druhé auto (papá pekne veľa a aj rýchlo ide) produkuje oveľa viac škodlivín ako moje prvé auto, ktoré je v kategórii offroad
    A ešte jedna vec, ktokoľvek jazdil po BA s normálnym autom, vie že to nie sú cesty ale tankodrom. T.j. keď si nechcem zničiť pneu/disky/podvozok jazdím najmä po zime niečím čo je offroad.
    A k tomu parkovaniu. Moje prvé auto je väčšie od napr. pežotu 407 kombi o 4cm širšie a o 6 dlhšie. Je to veľa alebo málo? Kto posúdi čo je veľké auto?

  7. rony píše:

    [6] jo, prave na tie 105/120 som tiez myslel okrem toho obligatneho 15rocneho bieleho dizlaka Fiata Uno :)

  8. azure píše:

    dovolim si len poznamenat, ze napriklad strme vrsky su v zimnom obdobi vcelku vhodne pre tento typ aut. obzvlast, ak s kvalitnejsim vozovym parkom zjavne pocitaju aj ti, ktori maju zabezpecovat starostlivost o cesty. a urcite sa este nejake podobne vhodne lokality v ba najdu.
    kedze okrem seba (a mozno ronyho :) ) nepoznam nikoho, kto by mal auto ako sukromna osoba – aspon o tom neviem :) – skor posobila/posobi motivacne moznost odpoctu DPH pre N1 verzie, co bude jeden z dovodov, preco ich jazdi tolko.

  9. rony píše:

    ano, vidiet Cayenne s mrezou v prostriedku auta je nakuzelnejsi zazitok, aky co sa tyka vozoveho parku poznam :-)

  10. azure píše:

    19% je 19% :)
    mna zasa dnes rano inspirovalo jemne tuknutie zozadu (lebo ved v kolone, ked sa ide krokom, tazko ubrzdit) na myslienky o vhodnosti instalacie tazneho zariadenia – to si ludia akosi automaticky zacnu davat pozor.

  11. rony píše:

    tak tazne zariadenie to je to, co naozaj milujem, parkovanie za sebou, ked vidim auto s taznym, tak uz mi je jasne, co budem mat vpredu na aute. a to nechavam vzdy pol metrovy priestor.
    najviac ma vsak zaujalo auto: Mercedes A.
    vpredu taka hruba rura, na narazniku vpredu tie pipace na parkovanie. vzadu trciace tazne zariadenie a tiez pipace.
    a samozrejme obligatny pokriveny plech :)))
    najhorsie vsak je, ze po tejto uprave – blba vodicka sice neposkodi auto, a blby manzel zvolil najhorsiu cestu: poskodzovat cudzie auta miesto toho, aby ju naucil parkovat.
    takze tazne zariadenia ani podla zakona nemozno vlacit na aute.

  12. rony píše:

    ale priviedla si ma na myslienku: imitovane tazne zariadenie. mohlo by byt z plastu s vyzorom tazkej montaze :) vystrazne natrete na ziarivu zltu :)

  13. 21 píše:

    Akurát znemožniť možnosť odpočtu DPH pre kváziN1 verzie. To je deformácia, ktorá podporuje ich predaj. Inak by som offroady nijako neobmedzoval. Tie SUV či offroady si už dnes nekupujú len podenkoví holohlavci, ale aj priemerní občania, ktorí si také auto kvôli aktívnemu životnému štýlu skrátka kúpiť musia, aby mali čím ťahať skromnú lodičku, alebo skútríček.

  14. dusoft píše:

    Naopak: umoznit odpocitat DPH na akekolvek auto… realne ked si taxikar, tak sa zivis hoc aj mensim autom (rozumej nie uzitkove N1) a DPH si odpocitat nemozes. sice OT k clanku, ale realita.

  15. Keff píše:

    SUV nema ve meste co delat, je nebezpecim pro vsechny ostatni, at uz sejme chodce nebo skodovku. Je hezke ze vyrobci SUV dovoluji majitelum malych pe**** kompenzovat si svuj nedostatek jinde, ale doufam ze cim dal tim vice radnic bude proti.
    Vojaci tanky take nechavaji na tankodromu a nejezdi s nima pro 5 rohliku a decko do skolky.

  16. rony píše:

    [15] SUV je aj Suzuki SX4 :)

  17. Keff píše:

    [16] A kdyz ti dam vybrat jestli ti dite ve dvacitce sejme skodovka, audi, bmw ci suzuki SX4 s celnim ramem, co si vyberes? Myslim ze v prvnich 3 prikladech ma slusnou sanci prezit bez nasledku.

  18. bsa píše:

    ad [17]
    synečku ja si vyberám inú možnosť. A to že decko nemá na ceste čo robiť.
    Okrem toho väčšina zranení detí sa stáva trošku inak ako tým, že do nich vrazí offroad. Preštuduj si testy NCAP a pochopíš, aké zranenia spôsobuje stret chodca a vozidla a čo je na nich smrteľné.
    A keď už chceš polemizovať, škoda 120 Ťa sejme pretože nedobrzdí. Môj TLC bude veselo na Teba trúbiť taký meter pred prechodom. A vieš prečo? Narozdiel od tej škodovky mám brzdy dimenzované na inú a dlhodobejšiu záťaž.
    Ale tieto Tvoje rečičky aj tak nevedú nikam. Pretože nedokážeš pochopiť, že niekto si kupuje takéto auto kvôli práci. A keď si kúpim auto kvôli práci tak si nebudem kupovať iné kvôli chodeniu do mesta. Najmä keď v tom meste nefunguje MHD, nie je kde zaparkovať, kradne sa v ňom…
    A len pikoška na záver, počul si o tom, že nový jag XK vystreľuje kapotu keď zrazí chodca? A týmto vynálezom výrazne znižuje zranenia?
    Navrhujem, bez XK ani krok v meste…

  19. bsa píše:

    a predstavte si na čo som prišiel, taký MB E má horší výsledok v testoch ako Nissan Pathfinder, pri ochrane chodcov…
    http://www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=4&id2=130
    http://www.euroncap.com/images/results/Off-Roaders/car_254_2006/Nissan%20Pathfinder%20Datasheet.pdf
    Čo si vyberáte?

  20. emmacore píše:

    Mam male auto a moje dalsie bude s velkymi kolesami, lebo po Bratislave sa s inym neda jazdit. Tolko k teme.

  21. bomo píše:

    Teoretické debaty o tom, ako a či zakázať vstup SUV-čkam do miest zlyhávajú na fakte, že nie je žiadne kritérium, podľa ktorého by sa dali autá posudzovať. Niektoré osobné autá majú hmotnosť, rozmery (najmä dĺžku), pohon, emisie … rovnaké či častokrát aj väčšie (dlhšie, vyššie, škodlivejšie…) ako autá kategórie SUV.

  22. Peter píše:

    Mojkovia mudruje te tu prevelice hrozne – ale kto z vas si niekedy pozrel technicak SUV a technicak barzakej napr. Octavie ? Moje zlate ziadne SUV nieje dlhsie a sirsie nejak velmi – max 5 cm – to je absolutne nic. Ja viem ze SUV su vyssie – ale ak ste si nevsimli tak neparkujeme auta na seba ale vedla seba. Dalsia vec mojkovia ak neviete parkovat tak pekne odovzdajte vodicaky a sup znova do autoskoly. Nechapem preco sa furt niekto musi navazat do offroadakov – komu kde robime zle ? Ja mam neuveritelny strach naburat do tupca na fabii – koli niektorym j… zakonm v tejto republike by som ja mal z toho sakra pruser aj keby to bola jeho vina. A este nieco – ak je niekto tupcek a kupi si fabiu a potom zacne vykrykovat ze ho niekto s SUV alebo offroadom obmedzuje – to je len a len jeho vyber a jeho problem. Ja ked idem do lesa nekupim si na to cestny bicykel ale horsky. A ked si kupim cestny nezacnem lesakom a cyklistom nadavat ze musia upravit lesne chodniky lebo ja tam nemozem ist – podla man je to takto : KTO CHCE SPACHAT SEBEVRAZDU V NIECOM AKO TICO NECH SA PACI NIK MU V TOM NEBRANI – ALE POTOM NECH NEPLACE.

  23. rony píše:

    [23] trosku menej hysterie poprosim :-)

  24. Paťo-Divoch píše:

    Neviem tiež pochopiť prečo nás offákov odsudzujete.Zatože mam off road auto som iná skupina šoferov.Keď cez zimu potrebuješ vytiahnuť z priekopy čo maš letné gumy vtedy Ti je off prechádzajúci okolo dobrý.A teraz nás vyhánate z mesta?

  25. Paťo-Divoch píše:

    Neviem tiež pochopiť prečo nás offákov odsudzujete.Zatože mam off road auto som iná skupina šoferov.Keď cez zimu potrebuješ vytiahnuť z priekopy čo maš letné gumy vtedy Ti je off prechádzajúci okolo dobrý.A teraz nás vyhánate z mesta?

  26. rony píše:

    [25] ja osobne neodsudzujem vsetkych dohromady :-) ale nemozes popriet, ze su vodici, ktori nevedia jazdit (je jedno v akom aute) a prave preto maju napr. auto s vyssim podvozkom, aby pri tom ich odtukavani okolia to SVOJE moc neposkodili. Takze by skor mali investovat do treningu jazdy ako do auta :-)

  27. Rypak píše:

    A van je osobak, alebo dodavka?