Víkendový tuningový zraz naplnil svoje meno

Pred časom sme zachytili správu, že tuningová misska zrazila zopár ľudí na zraze tuningáčov.
Tento víkend sa v Trenčíne konal ďalší zraz, ktorý naplnil svoje meno a ďalší nevybúrený jazdec zrazil divákov.


Organizátori týchto akcií o nich zvyčajne hovoria, že sa tam môžu prísť vybúriť všetci mladí jazdci a tým sa vraj bezpečne odreagujú miesto jazdenia v bežnej premávke.
Má to ale svoju cenu, to odreagovanie chápu ako voľnú jazdu po areáli spojenú s adrenalínom po obúchaní zadkov nič netušiacich divákov, ktorí všetci obdržali pásku s nápisom „na vlastné riziko“. A čo by sa stalo, keby takú pásku dostávali vodiči jazdiaci v areáli? Išli by sa vybúriť radšej kamsi do mesta alebo by vzali akékoľvek riziko zodpovednosti na seba?
Jedna vec je zraziť chodca v bežnej premávke, kde sa *môže* stať, že chodec porušil pravidlá (minimálne obozretnosti) a druhá vec je vybehnúť si pojazdiť v areáli organizátora zrazu a zraziť človeka. Rozdiel tu je – v druhom prípade je vždy zodpovednosť na organizácií a určite by som tvrdo postihoval svojvoľné „jazdenie si“. Na pretekoch F1 tiež si Alonso nezoberie monopost a nejazdí pomedzi divákmi.
Čo si máme myslieť o tom, že sa po priestore pre divákov rozhodne voľne pojazdiť ktokoľvek, kto už pol roka dosiahne na plynový pedál? Organizátor tvrdí, že je mimo zodpovednosti. Niekto ju ale niesť musí. Napríklad tým, že neuposlúchnutie pokynu „prestaň blbnúť“ bude mať okamžitý dôsledok.
Niekto v diskusiách k článkom spomínal ako to presne bolo: vraj organizátori nemali šancu ustrážiť každého, čo sa rozhodol ponaháňať sa autom. Tá VW Bora bola vraj sériovka a proste blbec blbol. Môj názor: organizátor mal na každé pohybujúce sa auto proste zakročiť. Žiadne jazdenie – tu zaparkuj a čum na autá. A na voľné jazdy vyhradiť čas a priestor.
Čo v roli nadšeného otecka so synátorom a obaja zanietení do autíčok? Nie, žiadne tuningové autíčka. Nikde a nikdy.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Kozo píše:

    Videl som tie zabery vcera v telke a nie je mi celkom jasne ako na relativne prazdnej luke mohol „nechtiac“ narvat do tych ludi.

  2. rony píše:

    [1] mokra trava. smeroval kamsi na tych ludi vpravo co stoja na fotkach, stocil to, dostal sa do smyku pretoze zacal brzdit kvoli tym babam.
    evidentne vyuzil mokru travu na pretacanie auta – nieco, co sa zvycajne robi na lade resp. ti naozaj skuseni na asfalte ;-)
    navyse mal plne auto, co iba prispelo k neucinnosti brzdenia.

  3. bolek píše:

    a co sa chalan ucil robit otocky na rucnej?

  4. rony píše:

    [3] na mokrej trave skor sa hral na tunera pretoze tam zrejme nemusis byt umelec aby si auto poslal do smyku :-)